Minestrone

MinestroneMinden olasz háziasszonynak megvan a saját Minestrone receptje. Olyan ez mint nálunk a lecsó: nincs belőle két egyforma. Mindenki hozzáteszi saját ízlését, saját fűszereit és kedvenc zöldségeit. Apu, annak ellenére, hogy nem olasz háziasszony, szintén igen finom saját változattal dicsekedhet. Ezt igyekeztem összefoglalni az alábbiakban. Természetesen bármit ki lehet hagyni belőle vagy éppen újabbakkal helyettesíteni a hozzávalókat, csak akkor megváltozik az összhatás.
Mi kell hozzá?10 dkg szalonna, egy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 cukkíni, negyed fej káposzta, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 póréhagyma, 10 dkg borsó, 4 paradicsom, 1,5 liter csirke húsleves (lehet kockából is), 1 teáskanál só, babérlevél, néhány szem bors, néhány babérlevél. A tálaláshoz parmezán sajt.
Hogyan készül?A zöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és kimagozzuk, majd feldaraboljuk. A szalonnát vékony csíkokra metéljük. Egy jókora lábosban megpirítjuk a szalonnát, majd a barnára pörkölődött darabokat kiszedjük, de a zsírt ott hagyjuk. Ha nagyon kevés lenne, akkor egy kis olíva olajat is adhatunk hozzá. Erre dobjuk rá az apróra kockázott hagymát, lereszelt fokhagymát. Üvegesre pároljuk, majd jöhetnek a zöldségek is. Ezeket is átforgatjuk, átmelengetjük a zsiradékban, végül felöntjük a húslevessel. Hozzáadjuk a fűszereket, majd addig rotyogtatjuk, míg minden zöldség finom puhára párolódik és egy varázslatos íz egyveleg áll össze. A tányérba ki-ki magának szór némi parmezánt és erre öntjük a forró levest. Ha kenyérrel esszük, nem is kell más vacsorát csinálni.

Nincsenek megjegyzések: