Xato

Egy igazán jó kis katalán saláta, olyan öntettel, ami nekem eszembe sem jutna. Igaz, csöppet bonyolult elkészíteni, viszont kalandos élményeket ígér az íze.

Mi kell hozzá? Nagy fej saláta, 1 kisebb zeller, maréknyi fekete olajbogyó, 2 paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, maréknyi mogyoró és mandula, 1 kiskanál őrölt piros paprika, egy csokor petrezselyem zöldje, só, olíva olaj és ecet.

Hogyan készül?A paradicsomot és a fokhagymát fél órára betesszük a sütőbe, és ha van grill funkció, akkor azt is rákapcsoljuk. A paradicsomnak puhára kell sülnie, a fokhagymának pedig némiképpen elpárolog az ereje. Időközben 3-4 percre forró vízbe tesszük a magvakat, majd ledörzsöljük róluk a héjat, ami így könnyen lejön. A sült paradicsomot kibújtatjuk a héjából, és a fokhagymával, mandulával, mogyoróval együtt a turmixgépbe tesszük. A péphez hozzákeverjük az őrölt paprikát, az apróra vágott petrezselymet. A sűrűségét a hozzáadott olíva olajjal szabályozzuk, olyan majonéz szerűen krémesnek kell lennie. Az ízét pedig némi sóval és ecettel fokozhatjuk, szájunk íze szerint.
Végül következik a saláta összeállítása: A zöldsalátát kisebb cafatokra tépkedjük, a zellert pedig a gyufához hasonló darabkákra vagdaljuk. Összekeverjük a piros öntettel és a tetejére sok-sok olajbogyót szórunk.
Önmagában, frissen pirított fehér kenyérrel vagy akár rántott husi mellé is kitűnő lehet.

Nincsenek megjegyzések: