Víz-saláta

A nyári forróságban az ember egyetlen dologra vágyik: minél hidegebb és minél több vízre. Amikor már a fülemen is az ásványvíz és a jeges tea csordogál kifelé, igyekszem bevetni a zöldségekben felhalmozott vizet. Mint tudjuk, bizonyos terméseknek több, mint 90%-a víz, a többi pedig íz, szín és vitamin. Első pillantásra tálán furcsának tűnik a görögdinnye, de gondolj csak a pármai sonkába göngyölt sárgadinnyére és már nem fogsz tiltakozni.
Hozzávalók ízlés szerinti mennyiségben: paradicsom, uborka és görögdinnye (amelyből ma már felet, sőt negyedet is lehet venni), joghurt, mentalevél, feta.
Elkészítése: A zöldségeket megmosom és 1-2 centi nagyságú kockákra aprítom. A dinnye magjait, amennyire tőlem telik, eltávolítom. Egy tálba szórom mindet. Kevergetni nem nagyon kell, mert összetörnek a hozzávalók és egy gusztustalan egyveleg lesz belőle. A salátaöntethez elmorzsolom vagy kisebb darabokra vágom a fetasajtot és egy villa segítségével összekeverem a hófehér joghurttal és a lehető legapróbbra csíkozott menta levelekkel. Csak akkor öntöm rá az öntetet a salátára, ha az már a tányéromon van, mert ez esetben nincs szükség az ízek összeérlelésére. Valódi felfrissülést nyújt a harminc fok feletti napokon és még a fogyókúrád iránti aggodalmaidat is elfelejtheted. Persze lehet hozzá jóféle magvas kenyérből készült pirítóst ropogtatni.

Nincsenek megjegyzések: