Töltött csirke

Nos, a töltött csirke, a maga százféle zamatával legalább olyan kiváló eledel, mint a rántott változat. Sokszor az az érzésem, hogy a hús nem is fontos, hiszen már a töltelék magában is annyira finom. Persze együtt az igazi: omlós csirkehús, sokízű töltelék és a vajpuha velesült krumpli. A betegségével vizétül harcoló anyukám fölvidítására rittyentettem össze most ezt a finomságot.
Hozzávalók: 1,5 – 2 kilós egész csirke, ép bőrrel, 3 zsemle vagy 5 szelet kenyér, 3 dl tej, 1 fej hagyma, 15 dkg csirke máj, kis csokor petrezselyem zöldje, 3 tojás, 15 dkg gomba, só, bors.
Elkészítése: A zsemlét beáztatjuk a tejbe, majd ha elázott, kicsavarjuk és darabokra tépjük. A hagymát lereszeljük, a májat és a gombát apró darabokra vágjuk. a petrezselyem zöldjét is felaprítjuk. A töltelék összes hozzávalóját jó alaposan összekeverjük és megfűszerezzük. A csirkét kívül-belül besózzuk. A comb és a mell közötti bőr alá nyúlunk az ujjunkkal és amennyire csak lehet megtöltjük. A hasüregét is alaposan megtömjük. A megtöltött csirkét egy tepsibe tesszük, hogy a lábai felfelé mutassanak. Ha kimaradt valamennyi töltelék, azt is mellé tehetjük. 1 dl vizet aláöntünk. Alufóliával lefedve 1 órán keresztül sütjük. Közben megpucolunk ¾ kg krumplit. Egy óra sütés után a csirke mellé tesszük a krumplit is és még fél órát sütjük letakarva. 10 percre még fólia nélkül is visszatoljuk a sütőbe, hogy kellemesen lesüljön a csirke, mintha kifeküdt volna az augusztusi napra. Amikor tálaljuk, szép nagy darabokat kanyarítunk a húsból és mellé egy nagyobbacska töltelék dombot teszünk. A krumpliról se feledkezzünk meg!

Nincsenek megjegyzések: