VKF! Menü gombákkal

Tényleg csak pár éve vagyunk jóban, én és a gomba. Nagyjából azóta, hogy felfedeztem a konzerv sampinyonok kívül is van élet, de még milyen élet! Vargánya, kucsmagomba és rókagomba. Ezek lettek azóta a kedvenceim. Így aztán nem is volt nehéz egy egész menüsort alkotnom, csupa gombás étellel, az aktuális VKF! kiírásra. Ha Alíz azt mondja, hogy minden gomba jó gomba, akkor higyjünk is neki.

Illetve az édességnél elakadtam: szarvasgombás csokitortát terveztem, de végül rájöttem, hogy akárhogy igyekszem is, a szarvasgombát egyszerűen nem tudom megszeretni. Még nőnöm kell ehhez a feladathoz.


Raguleves vargányával

Húslevest főztem, csirke aprólékot, répát, petrezselyemgyökeret, hagymát főztem puhára sóval, borssal ízesített vízben. Leszűrtem. A zöldségeket apróra vagdostam, a hús bőrét lehúztam, kicsontoztam és szintén felkockáztam.
A leszűrt húslevesbe beleszórtam a felvagdosott hozzávalókat, illetve kb. 10 deka borsót és felkockázott vargányagombát. 1 csapott kanál lisztet és 2 kanál tejfölt elkevertem, hozzáöntöttem 1 merőkanálnyit a levesből, majd visszakerült az egész a levesbe. Beforraltam. Tálalás előtt még egy jó adagnyi friss petrezselyem zöldjét is szórtam a levesbe.



Báránymáj tákronyos, szőlős rókagombával

Két serpenyőt használtam. Az egyikben 2 kanál zsíron, alacsony lángon megsütöttem a kb. 1-1,5 centi vastagra szeletelt báránymájat.
A másik serpenyőbe, szintén pici zsírra dobtam 1 kis fej nagyon apróra kockázott hagymát. Megsóztam és üvegesre pároltam. Felöntöttem 2 kanálnyi konyakkal. Amikor elpárolgott az alkohol, beleszórtam két maréknyi megmosott rókagombát, egy maréknyi felezett, magozott szőlőt. Összeforgattam, pár perc alatt megpirítottam. Végül sok friss tárkonnyal és frissen őrölt borssal is ízesítettem.
Szélesmetélttel tálaltam.
A blogomon egyébként nincs túl sok gombás recept, de azok egytől egyig elég jól sikerültek, úgyhogy csak azt tudom mondani, érdemes kísérletezni az erdei gombákkal.

1 megjegyzés:

Bianka írta...

Hű nagyon jóóó :)