Meggyes-mákos rétes


Olyan rétes, ami levelestésztából készült, kicsit laktatóbb így. Nem mintha annyira sok szükségünk lenne pár plusz kalóriára, de így kifejezetten finom. 

Tulajdonképpen nagyon egyszerű ügy, csak azért írom le, mert az arányok ez esetben meglehetősen fontosak. Így lesz jó a töltelék: se nem száraz, se nem túl folyékony, ami eláztatja a tésztát. 

Először is vettem egy csomag Tante Fanny leveles tésztát. Ez már sütőpapírra van téve, készre van nyújtva. Szóval tényleg nincs vele vesződség. 

Kimagoztam 300 g meggyet. A levét is felfogtam. 

A mákos töltelékhez 180 g mákot, 2 evőkanál búzadarát (grízt), 2 evőkanál porcukrot elkevertem. Fűszereztem egy kevés vaníliás cukorral és fahéjjal. Hozzáadtam némi meggylevet is (lehet likőr is). 3-4 evőkanál lehetett, a cél, hogy egy többé-kevésbé összetapadó masszát kapjunk.  

A leveles tészát magam elé fektettem. Hosszában a középső harmadára tettem a tölteléket. A tetejére pakoltam a meggyet. A tészta két oldalát rézsútosan bevagdostam és ezeket a csíkokat ráhajtogattam a töltelékre. Ettől olyan "fonott" hatású lesz a teteje.
Kevés vízzel átkentem a tetejét.

200 fokos sütőben sütöttem, 20-25 perc alatt szép pirosra, ropogósra sült, a töltelék pedig megfőtt a saját gőzében.

Felszeleteltem és szórtam rá egy kis porcukrot is. Olyan szépen mutat együtt a cukorfehér, a mákfekete meg a meggyvörös. Nem mellesleg ez a drágám kedvenc ízkombinációja, ami a sütiket illeti.

4 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon guszta lett igen finom lehet! Jó vastagon van a mák és a meggy nagyon szeretem így !

Ági, aki főz írta...

Naná, a nélkül mit sem ér!

Seafalcon írta...

Én viszont nem tudnám megkóstolni! Ki nem állhatom a porcukrot a süteményeken, attól mindig meg szoktam halni...
viszont porcukor nélkül küldhetnél ímélben párat!

Ági, aki főz írta...

Hát igen, értem, hogy mire gondolsz a porcukorral kapcsolatban. De erre most valahogy kellett, mert elég kevés volt a töltelékben.

Szívesen letörölgetnék párat, de sajnos elfogyott.