Baklava mentával és pisztáciával


Vannak édességek, amelyekről azt gondolom, hogy nem, nem szabad. De közben vágyakozom utána, mint most a baklavára úgy 2 hétig. Aztán úgy döntöttem, hogy ez így nem megy tovább, inkább megcsinálom, még akkor is, ha csak egy szelet fogy el belőle.


Az Ízvarázs című könyvben szereplő ötlet után osonva, végül nem a hagyományos diósat, hanem egy pisztáciás-mentás változatot készítettem el. Kicsit kevéske lett a cukorszirup, így legközelebb biztos, hogy ebből a hozzávalóból kétszeres mennyiséggel próbálkozok.


Maga a süti meglepő módon nagy tetszést aratott, így legalább volt mivel megkínálnom a váratlanul betoppanó barátainkat.


Baklava mentával és pisztáciával


Mi került bele? 1 csomag (8 darab) réteslap, 25 deka pisztácia, 2 evőkanál olaj, 1,5 dl víz, 12 deka cukor, 2 mentatea filter.


Hogyan készült? A pisztáciát ledaráltam, a réteslapokat vékonyan beolajoztam, rászórtam a magot és feltekertem. Szorosan egymás mellé tettem a tekercseket egy kis tepsibe. Adagnyi darabokra összevágtam őket, hogy majd a cukorszirup be tudjon folyni a résekbe. 35 percig sütöttem, szépen megpirultak a sütemények.

Közben felforraltam a vizet, belelógattam öt percre a mentát, aztán kivettem. Ha frissel csináljuk, akkor le kell szűrni értelem szerűen. Ez után beleszórtam a cukrot, 5 percen keresztül főztem, amíg sűrűsödni, sziruposodni kezdett. Ekkor a még forró szirupot ráöntöttem a baklavára és így hagytam kihűlni.

6 megjegyzés:

Flat Cat írta...

Ezt én bármikor, bárhol, bármekkora mennyiségben meg tudnám enni! :D

trinity írta...

Sajnos én is úgy vagyok vele, mint Flat Cat: bármikor...Bármennyit azért talán nem, de többet, mint kellene:)))
Imádom!!!
Az én receptem óriási adag dióval és sziruppal készül, ez barátságosabb....

duende írta...

A kedvenc sütim...

napmátka írta...

Micsoda ötlet! Nem vagyok a menta nagy rajongója (sőt), de ez a kombináció biztosan érdekelne!

Ági, aki főz írta...

De jó, hogy más is szereti a baklavát én meg itt szégyenkezem cukorfüggőségem miatt.

duende írta...

Nehogymáááá szégyenkezz! :))

Nekem kedvenceim az arab, mediterrán, indiai édességek. minnél sziruposabb, annál inkább!

Utálom az olyan sütiket, amik "nem is édesek", szokták mondani, ugye. Akkor minek a süti ?!?! Akkor együnk sósat, nem? :)))