Boldogabb és szomorúbb évet nem is kívánhatnék.

Férjhez mentem és meghalt az édesanyám.

Új lakásba költöztünk.

Az új könyvem készen van, de nem sikerült kiadni.

És jövőre még nagyobb változások várnak rám… Majd jövő héten talán elmesélem, hogy mi lesz az. Addig is: legyetek olyan boldogok, amennyire csak tudtok!

Karácsony volt

Az Anyu nélkül a karácsony. A szívem össze-összeszorul, de én igyekszem boldog lenni a fájdalom alatt. Talán ezért is volt olyan rengeteg ajándék a fa alatt. Igyekeztünk kifejezni, hogy mennyire megbecsüljük egymást. Meg az együttlétet. Veszekedés szinte egyáltalán nem volt, pedig a készülődés általában ezzel jár. De sírás sem. Inkább szomorú mosollyá vált az érzés, hogy ő nem lehet ott.
A karácsonyi ajándéközön erőteljesen lépést tartott főzési mániámmal, így aztán volt itt edénykészlet és márvány mozsár, bors őrlő és szakácskönyv. Mondjuk, egy pihe-puha és meleg takaró is becsusszant, ami alól tegnap este óta képtelen vagyok kibújni, annyira jól esik a pihenés.
Az elmúlt négy napban sokat autóztunk, sok rokonnal találkoztunk és finomakat ettünk. Volt hagyományos halászlé és sült hal, de nekem legjobban a halászléhez főzött tészta illett. A sütikhez – érdekes módon – nem volt túlságos hangulatom. Sem készíteni, sem enni. Azt hiszem egy falat bejglit sem ettem egész idő alatt. Ma viszont gyorsan sütöttem egy almás-diós pitét, mert rengeteg alma volt itthon.
A karácsony legszebb része mindig is az éjféli mise volt. Az idén még különlegesebbre sikerült: a szabadkai nagytemplomban egy egész zenekar meg egy gyerekkórus zenélt, énekelt. Fantasztikus volt a hangulat, ahogy a jól ismert dalok betöltötték a levegőt. Szinte hullámzott a levegő.

Sárgarépa krémleves

Nos, számomra ez az igazi sárgarépa leves, de semmi köze a vegetáriánus kívánalmakhoz. Viszont rendkívül finom.

Sárgarépa krémleves

Hozzávalók 2 személyre: 150 g répa, 1 nagyon kis fej hagyma, 20 g vaj vagy margarin, 1 dl erőleves kockából, 3 dl bor, 1 tojás sárgája, 0,5 dl tejszín, őrölt szerecsendió, só, bors.

Elkészítése: Először, mint mindig a vagdosást kell letudni, csak ez után következhet a főzés maga. A hagymát nagyon apróra kell vágni, a répát viszont elég nem túl vékonyan felkarikázni. A felforrósított vajon üvegesre pároljuk a hagymát, majd rádobjuk a répát. Nem kell megpirítani, elég csak felmelegíteni. Ráöntjük a levest. Fedő alatt, mérsékelt tűzön puhára főzzük. A répa puhaságát egy villával lehet ellenőrizni. Egy picit hagyjuk kihűlni a főzetet, majd összeturmixoljuk, fűszerezzük, és hozzáadjuk a bort. A lábasba visszazsuppolva jól összeforraljuk az egészet. Még egyszer megkóstoljuk, és ha szükséges újra fűszerezzük. A tojássárgáját és a tejszínt összekeverjük. A fehérje sajnos a szemét felé távozhat vagy elraktározzuk más ételekhez. A tojásos elegyet a tűzről lehúzott levesbe keverjük. Ez után már nem szabad melegíteni (forralni), hanem rögtön meg kell enni.

Datolya torta

Így karácsony előtt az utolsó pillanatban nem árt előszedni a kedvenc családi recepteket, hátha még akad köztük valami, ami fogunkra való lenne.

Datolya torta

Mi kell hozzá?
20 dkg porcukor, 8 tojás, 25 dkg darált mandula, 25 dkg apróra vágott datolya, 3 dl tejszín, vaníliás cukor.

Hogyan készül?
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig keverjük. Majd lassan beleszórjuk a mandulát és a datolyát. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és óvatosan a sárga keverékbe forgatjuk.
Vajjal kikent, kilisztezett formában megsütjük. Középen ketté vágjuk. Időközben a tejszínt vaníliás cukorral ízesítve habbá verjük. A kihűlt tortalapokat ezzel megkenjük, felül és oldalt is bevonjuk, majd pörkölt mandulával, datolya darabkákkal díszítjük.

Előkarácsonyi menü

Tegnap nagy vendégsereg járt nálunk, így Apuval karöltve kedvemre főzőcskézhettem. Volt hirtelen sült, zöld borssal bolondított bélszín, meg sárgarépa krémleves, de én most a saját alkotásomról szeretnék szót ejteni.

Gesztenyével töltött pulykamell tekercs

Mi kell hozzá, hogy 6 ember jól lakjon? 1 kg pulykamell, 1 csomag gesztenyepüré, só, bors, rozmaring, liszt, tojás, alma, aszalt szilva, kevés olaj.

Hogyan készül?A pulykamellet a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk és kicsit kiklopfoljuk. A hússzeleteket sóval, borssal és őrölt rozmaringgal fűszerezzük. A gesztenyepürét összekeverjük egy egész tojással. Minden szeletre teszünk egy kevés pürét és feltekerjük. Egy tűzálló tálat vékonyan beolajozunk. A hústekercseket lisztben megforgatjuk, majd a tálban egymás mellé sorakoztatjuk. Közé alma szeleteket és aszalt szilvát dugdosunk. Egy-két deci vizet vagy száraz fehérbort öntünk alá, majd fóliával szorosan lefedve 1 órán keresztül pároljuk-sütjük a sütőben. A vége felé a fóliát le lehet venni, hogy a hús kicsit megpiruljon, de vigyázzunk, hogy ne száradjon ki.
Gombás rizzsel
Mi kell hozzá? 15 dkg csiperke gomba, 2 dl rizs, olaj, só, bors, petrezselyem.
Hogyan készül?A gombát megmossuk és felkockázzuk. Egy nagy, mély serpenyőbe kevés olajat öntünk és ezen pirítjuk a gombát. Amikor levet enged, rádobjuk a rizst és kicsit együtt pirítjuk. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Felöntjük körülbelül 4 deci vízzel és addig főzzük míg a rizs megpuhul. Nem szükséges túl gyakran kevergetni. A vége felé megszórjuk apróra vágott petrezselyem zölddel és még egyszer utoljára összeforgatjuk.

Lazacos-narancsos saláta

És igen, már megint valami olyan fantasztikust alkottam…

Lazacos-narancsos saláta

Mi kell hozzá? Egy zacskó kész jégsaláta (kb. 200 g), egy dobozka lazac (kb. 100 g), egy narancs, négy evőkanál majonéz, bors.

Hogyan készül?A narancs héját lereszelem és levét kifacsarom. A majonézhez hozzákeverem a narancs héját és néhány evőkanál narancslevet, hogy kellemesen folyékony salátaöntet legyen a végeredmény. Frissen őrölt borssal ízesítem. A salátát két tányérra halmozom, a lazacból vékony csíkokat vágok és a salátára dobálom, végül megöntözöm a narancsos majonézzel. Vajas pirítóssal olyan mennyei az ízhatás, hogy arra nincs is szó!

Karrier

Karrierem egy újabb lépcsőfokára léptem, bár nekem nagyon megfelelt az itthoni távmunkás élet, a VG-sek annyira kértek, hogy beadtam a derekam. Ezentúl napi négy órában ontom a gazdasági híreket és elemzéseket. A blog pedig erősen hanyagolódik az amúgy is túlterhelt agyam és gépelésben megfáradt ujjacskáim okán.

Narancsos lazac

De mivel az élet, ha lassan és keservesen is, de megy tovább, az ételre is gondolni kell. A karácsonyi készülődés, legalábbis a boltok sugallta hangulat alapján itt liheg a nyakamba. A múltkor az egyik német adón láttam egy igazi ünnepi csodát:
Narancsos lazac
Mi kell hozzá? 60 dkg lazac filé, 4 narancs, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál méz, kapor, só, bors, szerecsendió.
Hogyan készül?A narancsokat alaposan lesikáljuk, majd amilyen vékonyan csak tudjuk, felszeleteljük. A narancs szeletek felét egy tűzálló tál aljába terítjük. A lazacszeleteket sóval és borssal, valamint szerecsendióval fűszerezzük és ráfektetjük a narancsra. A vajat kissé megpuhítjuk, majd elkeverjük a mézzel és az összevágott kaporral. A keveréket a halra kenjük, majd a maradék narancs szeletekkel beborítjuk. Közepesen forró sütőben úgy fél óra alatt meg is sül. Egy kis burgonya püré kitűnően kiegészíti ezt a különleges étket.Hozzá pedig valami savas, a kőzetek ízét hordozó fehér bort válasszunk, de könyörgök, ne túl édeset.

Temetés

Tegnap eltemettük az én Anyucikámat. Túl korán és túlságosan sok szenvedéssel távozott, mégis az utolsó héten már csak azért imádkoztam, legyen már vége.

És jöttek az emberek, olyan sokan, hogy meg sem lehetett őket számolni. A barátai, ismerősei, az orvos kollégái és a betegek, akiket meg tudott gyógyítani. Eljöttek az Apu és a húgom munkatársai, a volt osztálytársaim és két osztályfőnököm is. Csak jöttek, jöttek és sírtak. Tegnap döbbentem rá, hogy ő nem csak az én anyukám volt, hanem az egész városnak adott valamit az életéből.

Meghunyászkodás és maga mutogatás nélkül volt magyar egy olyan időben és egy olyan helyen, ahol ez mindennél nehezebb feladat volt. Gyógyított és mintegy mellékesen megszervezte a hagyományápolással, a kultúránk megőrzésével foglalkozó Népkört. Még arra is futotta erejéből, hogy 4 évig a helyi közösség elnöke legyen. Miközben apu politikusi, közéleti útját is egyengette a háttérből.

És szerették őt az emberek, hiszen megsiratták. És amikor megjelent a püspök a ravatalnál, mögötte mind a szabadkai magyar papok… még ők is szerették.

Csak azt nem tudom mi hárman, akik megmaradtunk a családból, hogy fogjuk ezt túlélni? feldolgozni? megérteni? elfogadni? Talán az idő majd kimossa belőlem ezt a mostani haragot és fájdalmat. Ó, Istenem, annyira hiányzik!