A Kand úr Róma környékén barangol, Anyukám megint kórházban, nekem pedig torokgyulladásom van.
Ilyenkor igazán nincs kedve az embernek főzni. Úgyhogy rendeltem egy nagy pizzát a kalapos lánctól, azzal elleszek két napig... Meg egy kis áfonyás sajtkrém tortát (bár nem tudom mi köze a tortához, de nagyon finom).
Ennyi tevékenykedés (telefon felemelése és tárcsázás), majd a pizzás doboz kinyitása után azt hiszem inkább alszom egyet.
Kalács felfújt
Valami finomat akartam ma enni. És a finom nálam automatikusan az édeset jelent. Így aztán nekiláttam és készítettem egy felfújtat, vagy valami hasonlót.
Mi kell hozzá? fél kiló fonott kalács vagy kifli, 3 tojás, 3-4 dl tej, baracklekvár, cukor, dió, vaj.
Hogyan készül? A kalácsot nagyobb kockákra vágtam és egy kivajazott tűzálló tálba tettem. Rákentem egy csomó baracklekvárt, megszórtam darált dióval és néhány vaj darabkát is pottyantottam a tetejére. A tojást és a tejet kikevertem, cukorral ízesítettem és egy kis narancs likőrt is öntöttem bele. Ezzel a tejes-tojásos lével leöntöttem a kalácsot, majd egy órára a sütőbe dugtam. A teteje jó ropogós lett a cukortól és a diótól, középen pedig jó puha.
Mi kell hozzá? fél kiló fonott kalács vagy kifli, 3 tojás, 3-4 dl tej, baracklekvár, cukor, dió, vaj.
Hogyan készül? A kalácsot nagyobb kockákra vágtam és egy kivajazott tűzálló tálba tettem. Rákentem egy csomó baracklekvárt, megszórtam darált dióval és néhány vaj darabkát is pottyantottam a tetejére. A tojást és a tejet kikevertem, cukorral ízesítettem és egy kis narancs likőrt is öntöttem bele. Ezzel a tejes-tojásos lével leöntöttem a kalácsot, majd egy órára a sütőbe dugtam. A teteje jó ropogós lett a cukortól és a diótól, középen pedig jó puha.
Azta’, micsoda paszta!
Ebben a formába gyömöszölt tésztaételben egyesül minden, amit szeretek: kiélhetem a spenót iránti rajongásom, a túró enyhén savanykás ízt ad és a tészta telt, szilárd alapot szolgáltat mindehhez.
Mi kell hozzá? 25 dkg tehéntúró, 25 dkg juhtúró, 1 tubus krémsajt, 1 doboz natúr joghurt, 25 dkg Trappista sajt, 30 dkg spenót, 40 dkg csusza tészta, só, bors, szerecsendió.
Hogyan készül? Először a spenóttal foglalkozom, megmosom és nagyobb csíkokra vágom. Egy nagy edénybe gyömöszölöm a zöld leveleket, és csak úgy magában hagyom, hogy a hőtől és a bennük lévő víztől összerogyjanak, megfőjenek. A másik változat szerint fogok egy zacskó mélyhűtött parajt, kiolvasztom és lecsöpögtetem. Ez után összekeverem a lényeget, mármint a tölteléket. Egy tálba teszem a kétféle túrót és a krémsajtot, majd egy villa segítségével összetöröm, pépesítem. Beleöntöm a joghurtot is, hogy krémesebb és könnyebben kenhető legyen. Végül a spenótot is hozzákeverem. Kóstolom és fűszerezem. Egy lapos, de jó nagy tűzálló tál alját kiolajozom. A tésztát vízbe szórom és egy részét egyenletesen a tál aljára terítem. Rásimítok egy kis tölteléket, majd megint jöhet egy réteg vizes tészta, újabb töltelék réteg, majd ugyanez még egyszer. Felül inkább túrós krém legyen, mint tészta. A tetejét megszórom reszelt sajttal és addig sütöm, ameddig aranybarnára nem változik az olvadt sajt. A tésztát nem kell előre megfőzni, mert a körülbelül 40 perc sütőben töltött idő alatt így is megpuhul.
Mi kell hozzá? 25 dkg tehéntúró, 25 dkg juhtúró, 1 tubus krémsajt, 1 doboz natúr joghurt, 25 dkg Trappista sajt, 30 dkg spenót, 40 dkg csusza tészta, só, bors, szerecsendió.
Hogyan készül? Először a spenóttal foglalkozom, megmosom és nagyobb csíkokra vágom. Egy nagy edénybe gyömöszölöm a zöld leveleket, és csak úgy magában hagyom, hogy a hőtől és a bennük lévő víztől összerogyjanak, megfőjenek. A másik változat szerint fogok egy zacskó mélyhűtött parajt, kiolvasztom és lecsöpögtetem. Ez után összekeverem a lényeget, mármint a tölteléket. Egy tálba teszem a kétféle túrót és a krémsajtot, majd egy villa segítségével összetöröm, pépesítem. Beleöntöm a joghurtot is, hogy krémesebb és könnyebben kenhető legyen. Végül a spenótot is hozzákeverem. Kóstolom és fűszerezem. Egy lapos, de jó nagy tűzálló tál alját kiolajozom. A tésztát vízbe szórom és egy részét egyenletesen a tál aljára terítem. Rásimítok egy kis tölteléket, majd megint jöhet egy réteg vizes tészta, újabb töltelék réteg, majd ugyanez még egyszer. Felül inkább túrós krém legyen, mint tészta. A tetejét megszórom reszelt sajttal és addig sütöm, ameddig aranybarnára nem változik az olvadt sajt. A tésztát nem kell előre megfőzni, mert a körülbelül 40 perc sütőben töltött idő alatt így is megpuhul.
Férfias babsaláta
Újabb salátát alkottam tegnap. A „nézzük csak mi is van itthon” tipikus esete forgott fenn, mivel a fűtéscsövek olyan megnyugtatóan surrogtak a hátam mögött, hogy egyáltalán nem volt kedvem elvánszorogni a boltba.
Mi volt itthon? 1 fehérbab konzerv natúr lében, 1 kagylókonzerv szintén natúran, 1 kis fej lilahagyma, ecet, olívaolaj, só, oregánó, bors.
Mi csináltam ezekkel? A konzerveket leszűrtem és egy nagy tálba dobtam. A hagymát apróra vágtam. A saláta halmot megsóztam és borsoztam, majd megszórtam oregánóval is. Az ecetet és az olajat, 4-5 evőkanálnyit mindkettőből addig kevertem, míg krémes öntet nem lett belőle, majd ráöntöttem a sajátára. Vajas pirítóssal eszegettük és egész gyorsan elfogyott az egész.
Mi volt itthon? 1 fehérbab konzerv natúr lében, 1 kagylókonzerv szintén natúran, 1 kis fej lilahagyma, ecet, olívaolaj, só, oregánó, bors.
Mi csináltam ezekkel? A konzerveket leszűrtem és egy nagy tálba dobtam. A hagymát apróra vágtam. A saláta halmot megsóztam és borsoztam, majd megszórtam oregánóval is. Az ecetet és az olajat, 4-5 evőkanálnyit mindkettőből addig kevertem, míg krémes öntet nem lett belőle, majd ráöntöttem a sajátára. Vajas pirítóssal eszegettük és egész gyorsan elfogyott az egész.
Kedvenc tésztamártásom
Mi kell hozzá, hogy ketten jóllakjanak? 200 g száraz tészta, lehetőleg csavart „szarvacska”, 1 doboz főző tejszín, úgy 200 grammnyi, vagyis fél zacskó fagyasztott brokkoli, 100 g gorgonzola, 100 g füstölt pulykasonka, olaj, só, bors, szerecsendió.
Hogyan készül?Először is meg kell főzni a tésztát. Ez akár tíz percig is eltart, közben pedig lesz elég időnk vagdosni a belevalókat és kavargatni a mártást. A fagyos brokkolit, 2 percre a mikróba dugom, hogy kiolvadjon. A pulykasonkát felcsíkozom. A gorgonzola sajtot kis kockákra vágom. Közben a tészta már kezd megfőni, ideje nekilátni a mártásnak. Egy fél evőkanál olívaolaj kerül a serpenyőbe, ha felforrósodott a pulykacsíkok követik. Egy kicsit megpirítom a húst, ha érezni az illatát felöntöm a tejszínnel és beledobom a brokkolit, megfűszerezem. Az időközben kifőtt tésztát is a mártásba dobom és jól átforgatom. A puha kis szarvak jól magukba isszák a szószt, így aztán gyorsan a tányérra halmozom őket mielőtt kihűlnének. Megszórom a gorgonzola kockákkal, ami majd lágyan beleolvad a forró mártásba. Szerintem egyszerűen tökéletes.
Különleges saláta
Kedves barátaink tiszteletére alkottam egy jó kis salátát a múltkor. Beletettem mindent, amit különlegesnek és finomnak találok és a végeredmény sem lett rossz. Egy nagyobbacska almát felkockáztam, majd rácsorgattam egy citrom levét, hogy ne barnuljon meg. Úgy 20 deka sárga róka gombát megsíkáltam, összedaraboltam és addig pároltam, míg a leve elfőtt. Ekkor nagy sistergések közepette hozzáöntöttem 2 evőkanál balzsamecetet, összeforraltam, amíg a gomba beitta a barna levet. A 20 deka fagyasztott rákot szintén egy serpenyőbe dobtam, úgy 1 deci konyak kíséretében. Addig kevergettem-rotyogtattam ezt is, amíg a konyak elpárolgott és az íze a rákocskákba vándorolt. Amikor a hozzávalók kihűltek egymásra halmoztam őket és a tetejébe jó néhány kéksajt kockát szórtam. Minden egyes falat egy újabb kombináció és újabb meglepetés. Őszintén szólva az így előkészített rák és gomba egyáltalán nem igényel további fűszerezést, meg aztán a sajt is sós valamennyire
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)