Édesem Cukrászda, Budapest

Ici-pici kis cukrászda az Édesem. Jó alaposan eldugva a Millenáris mögött. Hogy miért érdemes mégis megkeresni?



Márk Szonja Édesem blogját az elejétől követem. Mindig is imádtam, ahogy a sütikhez viszonyult: profin, odafigyeléssel és mégis kreatívan. A fotók pedig önmagukban is nyálcsorgatóak voltak. 

Az utóbbi időben láttam, hogy olyan izgalmas kísérletezésbe kezdett, mint a fagyihelyettesítő jégpop. A sütik pedig a napi hangulat és alapanyag szerint alakul. Így aztán én sem tudom nektek előre megmondani, hogy majd mit kóstoljatok meg, ha arra jártok.



Hosszas töprengés és vizsgálódás után a választásom egy mandulás-málnás sütire esett, bár a csokis felhozatal is igen ígéretesnek látszott. 

A süti jó édes volt, amolyan marcipánosan sűrű, szinte ragacsos. A málna ez esetben tényleg adott hozzá egy olyan pluszt, ami nélkül nem lett volna tökéletes a végeredmény. 

Ittam még egy gyors espressot is, ami kellemesen kesernyés, frissítően tömény volt. 

Mosogatógépes nyereményjáték Finish termékekért



Tartozom egy vallomással: imádom lakkozni a körmeimet. Van itthon vagy 50 körömlakk, a szivárvány minden létező árnyalatában. Na most, lássuk be a körömlakk, legyen akármilyen tartós is nem igazán fér össze a mosogatással. Mert ugye, főzni is imádok, de az azt követő edény sikálást kifejezetten utálom.

Mondhatnátok, hogy erre való a mosogatógép. Tényleg. Van is nekem, de az utóbbi időben nem éppen és úgy csinálta a feladatát, ahogy azt én elvártam volna. Kezdődött azzal, hogy spórolási célból vettem valami kuponos tablettát, ami aztán három mosás után azt eredményezte, hogy minden tiszta egy adta vízkő lett, a gép belülről, az edények, minden. A poharak matt árnyalatot kaptak, koránt sem csillogtak szépen.

Igazándiból nem akartam ezzel túl sokat foglalkozni. Hiszen ugyebár azért van a mosogatógép, hogy megkönnyítse a dolgunkat, nem azért, hogy még többet kelljen vele foglalkozni. Aztán rájöttem, hogy ha évekig szeretném, hogy segítségemre legyen, nem ártana a megfelelő tisztító szereket használni. Így nem tönkreteszem az edényeimet és a gépemet, hanem megóvom.

 Éppen ezért nagyon örültem, hogy a Finish lehetőséget biztosított számomra, hogy kipróbáljam mit is tudnak a kiegészítő termékei. Ha szeretnél te is egy csomagot nyerni, válaszolj a kérdésre a blogbejegyzés végén!

Finish mosogatógép tisztító
Ha nem tisztít úgy a mosogatógép, mint új korában,  valószínűleg a gép belsejében lerakódott szennyeződés, zsír és vízkő az oka. A mosogatógép tisztító megóvja ezektől a mosogatógépedet, és az olyan helyekre is elér, ahová Te kézzel csak nehezen, vagy egyáltalán nem, például a fűtőelemekhez, permetezőkarokhoz. Használata rendkívül egyszerű: semmi más dolgod nincs, mint a kupakról eltávolítani a védőfóliát, majd az üres mosogatógépbe fejjel lefelé beállítani a flakont – ugyanúgy, mint ha egy tányért akarnál elmosogatni – és elindítasz egy legalább 65°C-os programot. Elég havonta egyszer használnod, hogy megakadályozd a kellemetlen szagok kialakulását, és az ételmaradékok felgyülemlését. Mi több, így a mosogatógéped élettartamát is jelentősen meghosszabbíthatod.



Finish gépi öblítőszer
A homályos, matt poharak ellen is megvan a megoldás. Nincs más dolgod, mint az öblítő adagoló rekeszt megtölteni Finish öblítő folyadékkal, amely minden program öblítési fázisában automatikusan kioldódik. Különleges összetételének köszönhetően megakadályozza, hogy a poharakon, evőeszközökön foltok, esetleg ételmaradványok maradjanak. A Finish gépi öblítőszer felgyorsítja a száradási folyamatokat, így többé nem kell órákat várnod arra, hogy a program lejártával kipakolhass a gépből.

Finish vízlágyító só
Ha gyorsan vízkövesedik a gép, a kemény víz miatt van. Rendszeresen töltsd fel mosogatógépedet Finish vízlágyító sóval: a nagy szemcsés só segít megakadályozni, hogy vízkőlerakódások alakuljanak ki akár a mosogatógép belsejében, akár az edényeken. Elősegíti a mosogatógépekben lévő víz lágyítását, ily módon megnöveli a Finish mosogatószerek tisztító hatását.



Finish citrom és lime mosogatógép illatosító
Ha a mosogatógépet kinyitva kellemetlen szagokkal szembesülsz, azért a szűrőben, tömítésekben megbújó étel-lerakódások a felelősek. Szüntesd meg a szagokat a Finish citrom és lime mosogatógép illatosítóval. Ha pedig semleges illatra vágysz, próbáld ki a Finish szagsemlegesítő mosogatógép illatosítóját.

A nyeremény három Finish csomag, melyek mindegyikében található egy Finish mosogatógép tisztító, egy Finish gépi öblítőszer, egy doboz Finish vízlágyító só és egy Finish citrom és lime mosogatógép illatosító. 
Ahhoz, hogy a tiéd legyen a 3 Finish ajándékcsomag egyike és kipróbálhasd az áldásos hatásukat válaszolj az alábbi kérdésre: Melyik mosogatógép óvó-védő szert találod a leghasznosabbnak?

a) Mosogatógép tisztító

b) Gépi öblítőszer


c) Vízlágyító só


d) Mosogatógép illatosító

A válaszokat a blogbejegyzés alatt kommentben (azonosítható névvel) és a Kern Ági Facebook oldalon várjuk! Ha mindkét helyen kommentelsz, akkor dupla eséllyel indulsz a sorsoláson.


 Válaszok beérkezésének határideje: 2016. június 5. 20 óra. 

Bulgur saláta dióolajjal

Végtelenül jól esett végre a tányérra pakolni egy kis nyarat, amihez a mentát már a teraszról tudtam szedni. 
Bár salátaként emlegetem ezt az ételt, valójában köret, sőt önálló vacsora is lehet. Ezt mi köretként ettük, póréhagymás-fehérboros csirkecombhoz. 




Egyébként a dióolaj és a bulgur egyébként igencsak jóban vannak, nagyon szeretnek egy tányérra kerülni. Ahhoz, hogy az olaj értékes anyagait megőrizzük, inkább csak langyos, semmiképpen sem forró hozzávalókhoz érdemes hozzákeverni, de behűteni természetesen szabad. 




A hozzávalók aránya valójában tetszőleges, iránymutató. Tényleg csak az ízlésünk szabhat határt a kísérletezésnek. Ilyen, aszalt gyümölcsös változat is volt egyszer régen nálam. 




Először 5 deka bulgurt 15 percig főztem 2-szeres mennyiségű, sós vízben. Lefedve hagytam hűlni és puhulni. 

Apróra kockáztam két zsenge cukkinit és kevés olajon megpirítottam. Öntöttem alá néhány kortynyi vizet és egy picit megpuhítottam. Nem kell, hogy szétfőljön, de azért ne legyen nyers. 




Felkarikáztam 1 csokor újhagymát. Megsóztam és ráfacsartam 1 citrom levét. 
Felkockáztam 2 paradicsomot és hagymához kevertem. 
Apróra daraboltam egy maréknyi fekete olajbogyót és szintén a többi zöldséghez szórtam. 
Felcsíkoztam 4-5 nagyobb mentalevelet is. És még 2 evőkanál dióolajjal együtt összekevertem a zöldségeket. Végül egy nagyobb tálba került a langyos bulgur, a cukkini és a "salátaöntetként" funkcionáló paradicsomos-olajbogyós keverék. 

Napi mosoly

Napi mosoly: Ezt ma fotóztam a teraszunkon. Sem a jégeső, sem a rossz idő nem ártott a kis kincseimnek 




Napi mosoly



Amikor a topánkám kidörzsöli a sarkam, de már olyan meleg van, hogy nyugodtan sétálhattam mezítláb is a parkban. 

Keleti csemegék a Sparban: Veggie by Neni

Bár a név szerintem magyarul nem szerencsés, az Interspar bejáratánál elhelyezett hűtőben rejlő zöldséges finomságok mesések.  



Az egész a drágám hummus-rajongásával kezdődött. Mondtam neki, hogy nézd, itt egy új hummusz. Megkóstoltuk. Az egyik legjobb késztermék, amit eddig valaha is kóstoltunk. Aztán következett sorban a többi: a paprikás-diós krém, a sajtkrém és a falafel golyók. Jelenleg ezek a legnagyobb kedvenceim. 




A falafel jó ropogós, nem sajnálták belőle a mentát. Akár felmelegítve, fasírt helyett feltétként is fogyasztható, de a mártogatósokkal is jól csúszik. 
A legtöbbet én a paradicsomos-bazsalikomos, enyhén csípős krémsajtból szoktam elcsemegézni. Szuperül összeállnak benne a csípős-fűszeres és az enyhén savanykás joghurtos ízek. 
Muhammara krémet korábban én is csináltam, de ez a kész változat sem rossz: sült paprika és dió adja az alapját. Bár szintén mártogatósként szeretem a legjobban, akár sült húsok köreteként is el tudnám képzelni. 

És még van jópár ízpárosítás, amelyet még meg sem kóstoltunk, például a curry-mango ízű hummusz...




Reggelire vagy baráti csevegős vacsorához kiválóak. Mindent kipakolok kis tálkákba, plusz összedarabolok pár zöldséget, paradicsomot, paprikát, uborkát. Természetesen az olajbogyó sem maradhat el és néhány pitakenyér sem árt, ha van. 
Mindenki nyúlkál, mártogat, rágcsál és teljesen észrevétlenül rengeteg zöldet elfogyasztunk így. 

A termékek tényleg nagyon finomak, de azt sem szeretném elhallgatni, hogy van bennük tartósítószer. Nem mindegyik teljesen vega, hiszen tejterméket használnak készítésükkor, de a legtöbb tényleg csak zöldséget tartalmaz. Úgy gondolom kifejezetten jól beilleszthetők a ma egészségesnek gondolt táplálkozás keretei közé :)

Egyszerű, villantós 3 hozzávalóból

Ennél egyszerűbben előállítható vendégváró nem igen lelhető fel, kivéve talán a fagyasztott pogácsa. De az nem egy olyasmi, amit vállalnék.




Érdemes olyan leveles tésztát keresni, amelyik sós süteményekhez is ajánlott, illetve nincs vanilin cukorral ízesítve, mert az eléggé tönkre vágja az összhatást.

A kinyújtott leveles tésztát sütőpapírra tettem és 6 részre vágtam. Mindegyik darabra keresztben egész, megmosott zöld spárgákat tettem. A fás alsó részét előtte levágtam. Kb. egy fél kilós csomagot osztottam el egyenlően.

2 csomag mozzarella sajtot szintén felszeleteltem és elosztottam a hat csomag között.

Lehet még turbózni más sajtokkal, akár sonkával is, illetve zöldfűszerekkel, ha épp olyan kedvem van.

A leveles tészta két szélét bevágtam és áthajtottam keresztben a spárgán és sajton. Forró sütőben kb. 20-25 percig sütöttem, de érdemes figyelni közben és akkor kivenni, amikor a tészta már jól megpirult. A spárga ennyi idő alatt pont jó puha, de mégis harapható, vágható lesz. 

Ilyen volt a Bocuse d'Or európai döntő

 

A győzelem pillanatai 




Nézzük a lényeget: Széll Tamás megnyerte a legrangosabb szakácsverseny európai döntőjét! E hatalmas teljesítményt 6 évnyi kőkemény munka előzte meg, korábbi versenyek, hónapokig tartó gyakorlás.
És meglepően hatalmas és erőteljes összefogás, ami az egész magyar gasztro-szakmát egy emberként mozgatta, hogy ez az esemény itt legyen Budapesten. Az elmúlt két napban, a verseny nyüzsgésben végig azt éreztem, hogy soha nem tapasztalt lelkesedéssel mindenki együtt szurkol, félre téve minden keserűséget, irigységet. 


Hatalmas csarnok, 10 teljesen felszerelt konyhával


Csak azt a kérdést hallottam itt-ott felmerülni, persze inkább külső oldalról, illetve bennem is motoszkált egy kicsit: Mire jó ez az egész? Mi értelme 5 és fél órán keresztül három falatnyi étellel bíbelődni?
Nos, a legjobb hasonlat a Forma 1 vagy az űrkutatás. Nagyon-nagyon sokba kerül és látszólag értelmetlen, de az ott felfedezett dolgokat egy-két év múlva a saját mindennapi életünkbe látjuk viszont. Ugyanígy a Bocuse versenyen kiforralt új technológiákat, fűszer- és ízkombinációkat is pár év múlva már gasztroblogok receptjeiben is felfedezhetjük újra és újra. 




A Bocuse verseny kinyitja az éttermek konyháinak ajtaját, és azon belesve megnézhetjük, hogyan is készül egy-egy ilyen összetett, kreatív és minden ízében újító szándékú fogás. 


Hátulról belesve az egyik konyhába


Hogy milyen volt belülről? Fantasztikus élmény. Az első két órában tényleg testközelből figyelhettük a tevékenykedő séfeket. Az utolsó egy órában pedig a hihetetlen lelkes, 20 országból idesereglett szurkoló között hangoskodhattunk. Az első díjban - igazán őszintén - senki sem reménykedett, ám amikor kimondták szinte egy emberként hatódott meg és szipogott, illetve kiabált mindenki. 


Még rezesbanda is volt szurkolni!


A versenyen két nap alatt 20 ország húsz csapata mérte össze képességeit. Mindkét napon 10-10. A csapatokban egy séf, egy commis (amolyan kukta, de annál sokkal több), egy edző munkálkodik egy húsos és egy halas fogás elkészítésén. Idén kecsege és szarvasborjú volt a fő alapanyag. Az 5 óra 30 perc alatt létrejövő tálakat 10 perces csúsztatásokkal tálalják a zsűri számára, akik pontozzák a végeredményt. A legfontosabb faktor, a nézők számára megfoghatatlan íz, textúra, de azért a látványra is adnak rendesen. 

Végül az európai döntőből a 20 csapatból 11 juthat tovább a francia világbajnokságra, de az első három helyezettet meg is nevezték: Magyarország, 2. Norvégia 3. Svédország. Az északiak egyébként minden évben nagy favoritok, így még nagyobb csoda, hogy megelőztük őket. 


Folyamatos, élő webes közvetítés, 15 kamarával a verseny minden pillanatáról


Maturner Zsófi és Jókuti András profin vezetnek műsort (angolul is!)



Ezt a két napot szeretném megköszönni a Metro Gastroakadémiának is, akik lehetővé tették, hogy ott legyek. Arra mondjuk csak utólag jöttem rá, hogy kifejezetten a Metro színeihez öltöztem - és nem, nem a svéd csapatnak szurkoltam titokban :D


A Segítsüti átadása

Szabolcsnak, a Segítsüti licit nyertesének ma átadtam a sütit. :)



Ha lemaradtatok volna a licitről vagy csak úgy jól esne segíteni, akkor nézzétek meg az "ajándékboltot" is. A Segítsüti szívesen és hálásan fogadja hozzájárulásukat a sütiliciten kívül is. Tudjuk, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy nagyobb összeget adjon egy sütiért, bármilyen nemes is legyen a cél. Ezért kérjük, ha egyetért céljainkkal, és szeretné támogatni munkánkat 1-2-3-5 ezer forinttal, tegye meg! Adományaikat - melyek a licitösszegek mellé kerülnek - a 10700189-65715231-52100008 számú számlára várjuk.

Ezenkívül csekély összeggel bármikor segíthetnek az ajándékboltunkban található ajándéktárgyak megvásárlásával, amelyek ugyanúgy a jótékonysági célt támogatják: http://segitsuti.hu/ajandekbolt/ajandekok

Napi mosoly

Egyetlen előnye van annak, hogy egész héten itthon ragadtam a köhögős gyerekkel. A nagymamák és pótnagyik is úgy gondolják, hogy nem szabad minket éhen halni hagyni. A héten éppen ezért csirkepörkölt volt nokedlivel, meg húsleves csigatésztával, meg karalábé főzelék fasírttal meg némi vaníliasodó csak úgy desszertnek...

Napi mosoly

A piacot is megjárva a következőkre jutottam a hétvégi menüvel kapcsolatban:

Szombaton:
- Gombás-tárkonyos zöldségleves
- Lazac sprágával és polentával

Vasárnap:
- Hagymaleves sokféle hagymából
- Sült csirkecombok paradicsommal, olajbogyóval és újkrumplival

Azt hiszem jó lesz.

Napi mosoly

Minden évben eljön az a pillanat, amikor a világ legegyszerűbb étele tűnik a legfinomabbnak.
Újkrumplit vettem. Megsikáltam. Félbe vágtam. Sütőben megsütöttem. Belül puha lett, kívül ropogós.
Pici vajat és sót tettem rá.
Nem bírtam abbahagyni, amíg el nem fogyott az utolsó morzsa...

Segítsüti 2016

Hihetetlen, hogy ismét itt egy Segítsüti. Bizony, ez a hetedik!

Ezúttal a csontvelő-transzplantáción átesett, de még gyakori orvosi ellenőrzést, nyomon követést igénylő vidéki gyermekek és családjuk elhelyezését lehetővé tevő a Démétér Alapítványt támogatjuk. Jó lenne, ha nem lenne szükség rájuk, de így legalább egy pici morzsával - sütivel - mi is hozzájárulunk, hogy ezeknek a gyerekeknek és szüleiknek könnyebb legyen.



Az idei süti amolyan igazi bűnös élvezet, sok-sok citrusos ízzel és gyömbérrel rögtön háromféle formájában: frissen, kandírozva és por formájában is. Pici csípős ízével összesimul a lime savanykásságával és a rengeteg csokit magába fogadó mascarpone krémes lágyságával.

Ha tehetitek mindenképpen licitáljatok!!!

Gyömbéres-citrusos csokitortácskák

A legalsó rétegben egy kekszmorzsa található. Ehhez gyömbérporral és kakaóval kekszet sütök, majd apróra tördelem.
A középső réteg - a főszereplő - apróra vágott kandírozott narancshéjjal és kandírozott gyömbérrel ízesített keserűcsokit és mascarpone-t tartalmaz. Krémes, de hűtőben mégis visszadermed és tartja a formáját.
Legfelülre szintén egy mascarpone hab kerül, amelyet limeból, vaníliából és friss gyömbérből főzött sziruppal ízesítek.

A nyertes 6 darab kb. 10 cm átmérőjű tortácskát vagy egy nagy tortát kap, választása szerint.



Korábbi segítsütijeim:
2014 Kávés-fehércsokis diótorta
2013 Mandulás narancsos sütemény fehércsokis krémmel
2012 Chai illatú keksz és krém
2011 Mandulás tallér passiógyümölcsös krémmel 
2010 Narancsos-marcipános tartlette
2009 Mandulás ropogós

Egy Bocuse-tányér titkai

Tényleg, túlzás nélkül kb. fél éjszakát töprengtem, hogy mit is írjak erről a tegnapi napról és főleg hogyan. 




Hűvös, professzionális távolságtartással? Tehetnék úgy is, mintha értenék a suvidáláshoz.
Jelzők nélküli tényszerűséggel? Mintha csak a technikai részletek számítanának. 
Szurkolói lelkesedéssel? El kell ismerni a hatalmas, hónapok megfeszített munkáját a teljesítmény mögött. Mindenképpen. 
Ízorgiákat vizionáló eksztázisban? Mert bizony volt ilyen is.  
Vagy egyszerűen csak őszintén? Úgy, ahogy én megéltem és magamon átszűrtem az amúgy meglehetősen sűrű alaplevet? Igen, pont így. 




Egy különleges eseményen vehettem részt. Volenter István a Magyar Bocuse d’Or  verseny döntőjének 3. helyezettje vezetett végig bennünket azon, hogyan készült el a halétele. A helyszín a kényelmes, minden kütyüvel felszerelt Metro áruházak által létrehozott Gasztroakadémia. A Metro Áruházak egyébként az Magyar Bocuse d’Or Akadémia hivatalos alapanyag beszállítója is, ők biztosították a kecsegét és a vadat. Ez valójában egy logisztikai bravúr, hiszen nem istállóban nevelt állatokról van szó. 
A helyszín tehát szuper volt, ahogy az 5 órás program is, hiszen egy rendkívüli ételt hoztunk létre ez idő alatt: Kecsege filé fekete curryvel, korianderrel és wasabival, sáfrányos vajszósszal; vaníliás spárga "Quenelle" fehérszójával marinált zöldségekkel és kaviárral; sós citromos-tárkonyos burgonya Matcha teás tempurában; konfitált fürjtojás fehér "rántotta" espumával, zöldalma géllel. 





Nos, igen. Ez az étel egy versenyre készült. 
Ennek a versenynek pedig - úgy szűrtem le - a látvány az egyik legfontosabb eleme, illetve az, hogy ki, hogyan és milyen mértékben tudja felhasználni a leginnovatívabb technikákat, hogyan tudja tányérján reprodukálni a legújabb trendeket, elvárásokat. 
A hivatalos pontozás szempontjai szerint az ízek 60 százalékban vannak jelen a pontozásban, 20% a megjelenítés, 20% a konyhai munka, higiénia, stb. Érdekes, hogy mégis mennyire eltolódnak a hangsúlyok a híradásokban, beszámolókban. Talán azért, mert nagyon-nagyon keveseknek adatik meg a bírákon kívül, hogy meg is kóstolják ezeket az alkotásokat.

És amit tegnap átéltem szintén nagyobb részben inkább szólt a technikáról, mint az ízekről. Pedig azok is zseniálisak voltak. Sőt! Gyönyörű volt a tányéron a végeredmény, harmonikus fehérek-sárgák-zöldek friss, pasztell egyvelege. De ha csukott szemmel ettem volna, akkor is elájulok. Mert fantasztikus volt! FANTASZTIKUS! 

Rengeteg apró részlet volt a tányéron, gyönyörű elrendezésben, sok-sok óra munkával formálva az alapanyagot már-már művészi, ámbár tünékeny alkotássá. Kicsit szétszedném, apró darabokra, hogy érthetőbb legyen. 




A főszereplő kecsege nem lett Volenter István kedvenc hala, bár kétségkívül talált neki olyan formát, amiben előjönnek a jó tulajdonságai, például, hogy meglehetősen masszív húsú halról van szó. A fekete curry inkább csak látványos vonalakat rajzolt a tekercsbe, mintsem markáns ízével hódított. A "kéreg" is halból, nyesedékből készült, korianderrel és wasabival. Szintén nem túl tolakodóan erős ízekben, pedig e két hozzávaló, akár háttérbe is szoríthatott volna másokat. Itt csak úgy ott voltak, támogatóan. 
Alatta pedig a sáfrányos vajszósz. Huhh. Na ez önmagában is megérne egy hosszabb értekezést. Az alaplé természetesen a halcsontokból készült, de a szokásostól némileg eltérően édesköménnyel, korianderrel, babérlevéllel, lime levéllel és citronáddal. Jól besűrítve, majd vajjal szósszá bársonyosítva. 

Készült még matchás tempurában sütött sós citromos-tárkonyos burgonyapüré. Ez nekem így messze a legkiemelkedőbb ízvilág volt. Tempura nélkül, sütés nélkül - önmagában a citromos-tárkonyos duó által mennyekbe emelt egyszerű krumpli. Ha semmi mást nem is, ezt a világot magammal viszem a hétköznapokba is. 
Ó persze, egy versenyen nem állná meg a helyét csak úgy püré formájában, de azért azt is megtudtuk a séf úrtól, hogy ha nem a székesfehérvári 67 étteremben alkot, akkor otthon akár a rántott húst is szívesen elkészíti. Amúgy hagyományosan. Sőt, állítólag a birkapörköltje is utolérhetetlen. 

A másik nagy kedvencem az volt, hogy végre nagy-nagy szerepet kaptak a zöldségek ezen a tányéron. A spárga sokféle megjelenése, a karalábé beemelése nekem igazán a szívemhez szólt. Ahogy a zöldségek spéci pácolása is. Ezt ugyanis vákuum segítségével oldotta meg a séf, ezáltal pillanatok alatt mintegy beszívódik-bepréselődik a zöldség szövetei közé a pác. Állagra nem is nagyon változnak meg az így kezelt darabok, de ízűk fenomenálisan felerősödik. 
A használt marinád is erősen ázsiai hangulatú - szerintem itthoni felhasználásra, salátaöntetként is működőképes lesz. Volt benne fehér szójaszósz, rizsecet, só, lime leve és héja, barna cukor, koriander zöldje. 

A legkevésbé a spárga quenelle győzött meg létjogosultságáról. Amíg készült és még zselésítés előtti állapotában, vaníliás spárgakrémként isteni volt, de zselés állagában valahogy elvesztette azt a könnyed, habos, lágy jellegét, amit e két alapanyag adhat. 

Valami hasonlót éreztem a konfitált fürjtojás kapcsán is, ami egy szifonban készült, ám előzőleg rántottaként előkészített tojásfehérjéből lett habon ücsörgött. Szuper ötletes, bár picit az öncélú játszadozás kategóriája. 

Nos, ilyen a haute coture, akarom mondani a haute cuisine. Kicsit öncélú, kicsit magamutogató és a szifonos hab sehogy sem akar kimenni a divatból. De hát megengedőek vagyunk vele, sőt néha jól esik elmerülni ebben, de Dior báli ruhát sem hord(hat) minden nap az ember lánya. 
Ami miatt pedig igen-igen boldog vagyok, hogy ott lehettem tegnap, az, hogy az ízek is tökéletesek voltak, nem csak a tálalás, a szépség, a textúrák, a technika. Ez mind rendben volt. De a legjobb mégis az íz! És az tökéletes volt. 


Pina colada zabkása



Nem azért mondom, de zabkásában egyszerűen verhetetlen vagyok! Ezúttal nagyképűen pina colada zabkását készítettem. Ha most beáztatjátok, holnap reggelre pont jó lesz!
Az apró szemű zabpelyhet és egy kanál chia magot éjszakára ananászlé és kókusztej keverékébe áztattam. Reggel hozzákevertem egy felkockázott banánt és a tetejére kókuszchipset szórtam.
M-E-S-É-S!


Tökmagolajos-kukoricás kenyérke

Húsvétra készült, de például tökéletes kirándulós, sőt vendégvárós étel lehet. Sokáig puha és friss marad és nagyon-nagyon gazdag ízei vannak.

A tökmagolaj a Gastrojaltól származó hidegen sajtolt finomság.



Hozzávalók: 2 tojás, 1 csapott kiskanál só, 1 dl tej, 1 dl tökmagolaj, 10 deka liszt, 10 deka kukoricaliszt, 1 kiskanál sütőpor, 15 deka csemege kukorica (konzerv), 20 deka feta, zöldfűszerek: bazsalikom, kakukkfű, oregánó.

Elkészítése: Az egész tojásokat a sóval elkevertem, hozzáadtam a tejet és olajat. A kétféle lisztet a sütőporral vegyítettem. Ezt is belekeverem a tojásos masszába. Végül belemorzsolom a fetát, beleszórom a zöldfűszereket és a kukoricát.

Sütőpapírral kibélelt hosszúkás sütőformába kanalazom és 35-40 percig sütöm 180 fokon.
Muffin formában is készíthető, ez esetben 25-30 perc sütés is elegendő. 

Boldog húsvétot!


Természetesen mi mézeskalácsot sütöttünk húsvétra, szerencsére volt nyuszis formám is. :)

Napi mosoly



Néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. Vajas kenyér + retek. De milyen kenyér és milyen vaj! Ez a lényeg.

Böjtnapló 2016. - 4 hét

Hát, ezen a héten nem voltam éppen formában. Főzögettem, de elég kevéssé sikerültek a dolgok, túl sok minden egyéb zajlott.

Mondjuk a zabkásámat időközben tökélyre fejlesztettem - de tényleg. A gesztenyelekváros-fahéjast vagy a citromos-málnalekvárosat te is megkóstolnád, ugye?

Az alábbiakban igyekszem legalább az értelmes ebédeket megörökíteni az utókornak. A héten az uralmat egyértelműen átvette a krumpli. Mondjuk nagyon szeretem és rendkívül változatos ételek jönnek ki belőle. Krumplis tészta nem volt, bár azt is imádom!

Hétfő:
Halrudacska meg tejfölös puliszka. Ne kérdezzetek semmit, a gyerekeim ízlését tükrözi a menü.

Kedd:
Saláta, nagyon nagy adag salátalevél, káposzta, répa, zöldcitrom levével meglocsolt almakockák, sajtkockák, pici olaj. És mellé egy kis pirítóst is rágcsáltam.

Szerda:
Spanyol omlett burgonyával, paprikával, sajttal. Részletes recept, amit egy kicsit felturbóztam Duendénél.

Csütörtök:
Török gyorsétteremben ettem zöldséges raguszerűséget, amiben volt krumpli, paprika, paradicsom, padlizsán, hagyma. Hozzá joghurtos tészta.

Péntek:
Sütőben sült zeller és krumpli. Apróra kockázva, tejföllel elkeverve, fél órát sütve. Végül még 10 percre sajttal megszórva visszadugva a sütőbe. 

Böjtnapló 2016. - 3. hét

Úgy döntöttem, innen már csak az ebédeket mutatom, mert a reggelik és vacsorák rém unalmasak. Általában zabkását vagy vajas-sajtos kiflit eszem valami zöldséggel. És közben rengeteg kávét iszom.
Volt itt egy kis torokfájás, aminek köszönhetően rengeteg fűszert, csípőset, fokhagymát meg gyömbért használok. :)

És amire egészen büszke vagyok: szinte minden nap főztem ebédet, meglepően változatosan!




Hétfő: Darabolt paradicsommal és mozarellával összesütött tészta

Ez tényleg csak ennyiről szólt: fogtam a kifőtt tésztát és a sütőtálba pakoltam. Megszórtam egy csomó szárított bazsalikommal, rákanalaztam a darabos paradicsomkonzervet és egy csomag mozarellát tettem még hozzá. Kicsit megsóztam, borsoztam is. Kb. 15 percet töltött a forró sütőben. 




Kedd: Curry-vel fűszerezett csicseriborsó kókusztejjel és paradicsompürével, egy kis répával és bashmati rizzsel

Olajat forrósítottam, amin megfuttattam 1 hagymát, 2 gerezd fokhagymát, 2 felkockázott répát. Megsóztam és rászórtam a curry keveréket. Kevés vízben puhára pároltam a zöldségeket. Végül belekevertem a leöblített csicseriborsó konzervet, 1 kis doboz paradicsompürét, 1 doboz kókusztejet. Összeforraltam és már tálaltam is a rizzsel. 


Szerda: Rakott cukkíni tojással, tejföllel, füstölt sajttal - ezt a pótnagyinknak köszönhettem!




Csütörtök: Pirított tészta répával, fokhagymával, gyömbérrel, szójaszósszal és füstölt tofuval.

Péntek: Spenótos-gombás tészta




Szombat: Rákos-borsós rizottó 

Ilyesmit már korábban is többször csináltam, pl itt: http://agifoz.blogspot.hu/2011/08/nyari-rizotto-tenger-gyumolcseivel.html A lényeg a sok-sok parmezán :)



Vasárnap: Ismét a mamáéknál ebédeltünk, így ez megint húsos nap lett: húsleves, sült csirkecomb krumplipürével, rozmaringos répával. 
Én hozzájárulásként a naphoz sütöttem sütit is: répás-kókuszos kevert szeletet.