Neked is, nekem is: sütőtökleves



Namármost. Én ugye elfőzőcskézek itt derűs magányomban, saját ízlésem szerint. A gyerekek részint úgysem esznek meg semmit, részint már az ovi fedezi (jól-rosszul) táplálkozásuk 70%-át. Aztán ott van még a férj, aki viszonylag ritka alkalmakkor tartózkodik étkezési időben a lakásban.
Szóval azt főzök, amit akarok. Ami nekem és szerintem finom. Rengeteg, fűszeres, sűrű levest, példának okáért.
De néha egy-egy hétvégén másokat is figyelembe kell venni. Így derült ki, hogy az a sütőtökleves, amit én tökéletesnek gondoltam, azt a drágám csak ímmel-ámmal eszi meg. Az amit meg ő égre-földre dícsér, nos az meg nekem túl egyszerű.

Valójában ugyanarról a levesről van szó. Ezek az alapok:
1 hagymát felkockázok, vajon/olajon/kacsazsíron megfuttatom. Hozzáadok 1 jókora darab felkockázott, meghámozott sütőtököt (olyan 20-30 deka). Megfűszerezem. Felöntöm 2 dl fehérborral, 6-7 dl vízzel (vagy ha van, húslevessel) és puhára főzöm. Turmixolom.

Fűszerezés no. 1.

A drágámnak akkor ízlik, ha főzök bele még egy-két répát is, illetve tejszínnel sűrítem. Sót, fűszert alig-alig teszek bele.

Fűszerezés no. 2.

Nos, én ennél durvábban nyomom: először is belefőzök legalább 1 zellergumót is, amitől már elve jó ízes lesz. Aztán 1 kiskanál garam masala (helyettesíthető curry keverékkel is), illetve egy kisebb chili is fő bele. Reszelek bele egy jó darabka gyömbért is, ettől is kap egy újabb irányzékot az ízek tengerében. Én tejföllel szeretem sűríteni, ettől nem édes, hanem inkább savanykás lesz. Végül még egy kis aromás cheddart is reszelek bele. Szerintem ez így egyszerűen mennyei!

Korrábban is főztem már sütőtök leveseket, például véreshurkával francia módra. Simán, az utolsó sütőtökből tavaszt várva. Ez a leves ugyan eredetileg nem tartalmaz sütőtököt, de akár lehetne is benne.

A leves az aktuális VKF kiírás kapcsán született, amelynek témája vega sütőtökös ételek volt. Zizinek szeretettel!

3 megjegyzés:

zazálea írta...

én is kétféleképpen szoktam, de másképpen:
1. fokhagymával
2.gyömbérrel

néha vegyítem e kettőt úgy, hoyg gyömbéres a leves, de a hozzá kínált crouton viszont fokhagymás.
csodás, na. :o)))

Ági, aki főz írta...

Most, hogy mondod: GYÖMBÉR! Javítom is a receptet.

Hapci írta...

Ha előbb megsütöd a tököt, az is ad hozzá... meg persze a macerához is...