Duzijanca Szabadkán, 2011


Az idén már 100 éves ez a bunyevác-katolikus eredetű ünnepély a Duzijanca: az aratás, a búza és a kenyér ünnepe. Az elmúlt száz évben néha tiltották, de '93 óta minden évben nagy ünnepséget rendeznek a városban. Az aratás mellett a népszokások, a hagyományok tisztelete is kiemelt szemponttá válik ezekben a napokban.
Nem magyar ünnep, de sok magyar is részt vesz benne, ha másként nem a művelődési egyesületek néptáncosainak felvonulásában vagy éppen az aratóversenyben.A hagyományos bunyevác viselet: bal oldalon az ünnepi fehér slingelt és jobbra a hétköznapi: sötétebb, strapabíróbb. Létezik még téli is: nehéz bársonyból vagy borkátból való gyönyörűség.


Az ünnepi viselet kukoricacsuhéból elkészítve.

A búza ünneplése az áprilisi áldással kezdődik, júliusban az aratással folytatódik és augusztusban az új kenyér megszentelésével fejeződik be. A nagy ünnepség szentmisével és a felvonulással idén augusztus 16-án lesz. Én viszont az aratóversenyen - illetve az idén csak bemutatón jártam. Jófajta reggelivel indítva a napot.


Reggelihez készülődve.


A hagyományos reggeli: szalonna, hagyma, kenyér és aludttej.Múlt és jövő divatja ha találkozik.


A kasza régi, a gúnya régi, de a szponzorsapka vadiúj!Ja, és legközelebb biztos nem ebben megyek a tarlóra.

3 megjegyzés:

alchri írta...

Fantasztikus,hangulatos képek!Gyönyörü az a két ruha,na meg persze a viselöi is;)Nem melegek ebben a höségben? Köszönet a beszámolóért!

Ági, aki főz írta...

Szívesen :)

Ilyenkor minden meleg...

m.k. írta...

azt mondják, azért találták ki a hatóságok a 20. század elején, hogy az elégedetlenkedő parasztok figyelmét nagy népünnepélyekkel eltereljék a problémákról, mert ugye, a készülődés.... végül is a bunyevácok körében honosodott meg. a legszebb, hogy ma már együtt vonul magyar, horvát, bunyevác és együtt nézi a felvonulást a város utcáin magyar, horvát, bunyevác.