Luxus hamburger


A múlt héten két - szintén kisgyerekes - barátnőmmel vad, esti kicsapongásba kezdtük. A kiszemelt helyen zárkörű rendezvény volt, így jutottunk el egy réges-régi helyre. Már az is meglepett, hogy még mindig ott van, ahol. Az Irish Cat-ről van szó, a Kálvin téren. Ritka, hogy az ember hirtelen 10-15 évvel korábbi énjével szembesül egy szórakozóhely által. De ha már ott volt, lebattyogtunk a zöld lépcsőn.

Nem kellett volna. Mi vacsorázni akartunk, ahogy mások is. Majdnem éhen maradtunk, mégpedig azért, mert az étel meglehetősen rossz volt. A nachos-ra például a lerosszabb zacskós kiszerelésű szószt is kenterbe verő szönyűséget borítottak, ami ráadásul olyan csípős volt, hogy más ízt nem is lehetett érezni.

A koktélok ízükben még csak meg sem próbálták imitálni az eredeti változatokat. Alkoholt pedig csak nyomokban tartalmaztak. Értem én, hogy így próbálnak vigyázni az egészségünkre, de elég felnőtt vagyok már ahhoz, hogy eldöntsem, akarok-e inni vagy sem.

Az egyetlen fogyasztható étel az én hamburgerem volt. Nem tudom, mikor alakult ki, de mostanában egyre több helyen eszek hamburgert. Nem a gyorséttermekben, hanem a szép, leülős rendes éttermekben. A Dérynénél például kifejezetten elégedett voltam: óriási hamburger, mellé csípős saláta, pár szem sült krumpli is.

Aztán rájöttem, hogy hát ezt igazán előállíthatnám itthon is, semmi akadálya az egésznek. Így született meg az én itthoni hamburgerem, ami egyetlen ponton találkozik a gyorséttermivel: én is kész zsemlét vettem. Egyszerűen nem volt energiám nekilátni elkészíteni a sajátomat, pedig sok jó recept van erre is a neten.

Luxus hamburger

A húspogácsa nálam egyszerű, lapos korongként megsütött fasírt volt. Fél kiló darált pulykahúshoz 1 tojást, 2 kanál zsemlemorzsát, sót, borsot adtam. Forró olajban sütöttem ki a tenyérnyi húspogácsákat.

Amitől igazán luxus lesz a dolog, az a gombás körítés: 20 dkg csiperkét vékonyan felszeleteltem. 5 dkg felcsíkozott bacon szalonnával és 1 kis fej hagymával együtt ropogósra sütöttem. Alálöttyintettem 2 kanál whiskey-t, amit elforraltam. A végén pedig belekevertem 1 kanál mustárt is.

Ezzel a gombás keverékkel kentem meg a zsömléket. Aztán került rá a forró húspogácsa, amire egy sajtszeletet tettem. A sajt szépen leolvad, imádom! Sok salátalevél, paradicsom és uborka szeletek, ketchup, majonéz a további opciók. Ezeket érdemes mind az asztalra sorakoztatni, hogy ki-ki magának rakja meg kedve szerint a hamburgerét.

1 megjegyzés:

Fabrikák írta...

Ez annyira guszta, hogy holnap estére megcsinálom:O)