Néha rámjön a süthetnék, ilyenkor sütnöm kell és kész. A fejemben már napok óta zsongott ez a kókusztól édes, zöldcitromtól savanykás kombináció. Téli hozzávalók, de az íze, a finomsága és könnyedsége nekem már a tavaszt idézi.
Hozzávalók az omlós tésztához: 100 g vaj, 50 g porcukor, 150 g liszt, 1 tojás sárgája, 1-2 kanál hideg víz. A kókuszos töltelékhez: 250 g ricotta, 50 g kókuszreszelék, 2 evőkanál kókuszlikőr, 1 lime reszelt héja, 30 g porcukor. A zseléhez: 1 lime leve, 1 zacskó tortazselé, 2 dl víz, 1 evőkanál cukor.
Elkészítése:
Először az omlós tészta készül el, a hideg hozzávalókat összemorzsolom, majd gyorsan összegyúrom és gombóc formátumban meg a hűtőbe. Egy óra múlva kinyújtom és egy nagy vagy 6-7 kicsi lapos tortaformába igazítom. Körülbeül 20 perc alatt szép pirosra sülnek a sütőben, 180 fokon. Amikor kihűlnek, meg lehet tölteni. Ropogósak lesznek, de nem túlzottan törékenyek. Ha megtöltve állnak 1 napot, akkor kissé meg is puhulnak.
A töltelékhez alaposan elkevertem a hozzávalókat és a tortaformákba kanalaztam. Lime-mal ízesített tortazselét főztem és amikor egy picit kihűlt, de még nem dermedt meg, akkor a tortácskák tetejére kanalaztam azt is. Jót tesz neki, ha egy kis időt a hűtőben még eltölt fogyasztás előtt.
3 megjegyzés:
Lehet valami a levegőben, én is a napokban készítettem hasonlót: citromos-kókuszos sült ricottát, omlós tészta alapban és magában is. Nagyon finom lett az is.
Eszti, talán azért mert ez egy annyira jó kombináció!
Már megint egy kihagyhatatlan ötlet! Ha nem a túloldalon laknál, állandóan a házatok körül sertepertélnék sütiillatot szimatolva. :)
Megjegyzés küldése