Sült fokhagymás krumplipüré


Ez is egy olyan kis semmiség, aprócska ötlet, amitől finomabb lehet az ebéd. Elég gyakran dobálok be a sütőbe csirkecombokat, mellé pedig mindenféle zöldségeket. Néha egy-két fej fokhagyma is odakerül valahogy, pucolatlanul, hogy aztán édesre és krémesre süljön a belseje. Már csak ki kell nyomkodni a fokhagyma fejek tartalmát és egy csomó dolgot lehet vele ízesíteni. Majonézbe keverve salátaöntetnek, túróba keverve mártogatósnak és a krumplipürébe keverve finom köretnek ad utánozhatatlan zamatot. De ugyanígy, a megsütött fokhagymát felhasználva is készíthető krémleves, egészen lágy és különleges, sőt ha joghurthoz és lereszelt uborkához keverem, akkor az amúgy eléggé szagos cacikinek is új életet adok.
Nem kell megijedni, egyáltalán nem lesz átható fokhagyma íze, hiszen a hosszú sütés során az illóolajok nagy része elpárolog, elveszik. Marad egy édeskés, mégis jellegzetes hangsúly, amit én nagyon szeretek. Próbáljátok ki ti is!

5 megjegyzés:

Felhőlány írta...

A sült fokhagyma azon ételek egyike, ami nálam nem éri meg a további hasznosítást... Általában önmagában, pontosabban a krémesen sült állagában elpárolog... :))

Ági, aki főz írta...

Ugye? És akkor azt még nem is említettem, hogy a báránycombhoz mennyire jól illik! Nem is tudom, imádom, mindennel.

Notburga írta...

A fokhagymát én nem csak sülve, de föve is nagyon szeretem. Egyszerüen eltünik, még mielött újra hasznosítanám (mint Felhölány). Szóval csak ezért nem kerül bele a krumplipürébe ;-)Bár biztos kipróbálom egyszer.

Latsia írta...

Ez nagyon jó ötlet, már csak azt kell kitalálni, hogy mentsük meg a sült fokhagymát, mert nálunk is azonnal nyoma vész:-)

Ági, aki főz írta...

Úgy látszik mindenhol fertőzően terjed a sült/főtt fokhagymát felevő titkos lények jelenléte.