Cukkíni leves

A bolgár konyhában olyan leveseket is találunk, ami a magyar konyhában szinte elképzelhetetlen kombinációkat tartalmaz. Kinek juthatott eszébe, hogy a cukkíniből levest is lehet főzni? Méghozzá milyen ínycsiklandót!


Mi kell hozzá?2 nagyobb cukkíni, 5 dkg rizs, 1 közepes hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál citromlé, 1 húsleves kocka, 1 evőkanál őrölt paprika, 1 evőkanál kapor.


Hogyan készül?A cukkínit nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük. Apróra vágjuk a hagymát és a kaprot, lereszeljük a fokhagymát. Egy nagyobb lábosban felforrósítjuk a vajat, rádobjuk a hagymát és üvegesre pároljuk. Megszórjuk az őrölt paprikával, átpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a cukkínit, szintén átpirítjuk, majd beleszórjuk a rizst is. Felöntjük körülbelül egy liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockát majd negyed órán keresztül főzzük. Ha a rizs és a cukkíni megpuhult, lehúzzuk a tűzről. A levesbe keverjük a kaprot és a tojással elhabart citromlét. Ez után már nem szabad tovább főzni, nehogy a tojás kicsapódjon.

Megjelent Kern Ágnes: A Balkán ízei című szakácskönyvében.

Nincsenek megjegyzések: