Karácsonyi menü

A karácsonyi menüvel szeretnék nektek boldog ünnepeket kívánni ezen a szent napon. Délben puha babból, de hús nélkül főzött levest eszünk. Utána forró tejjel meglocsolt, mákkal megszórt, mézzel ízesített gubát készítünk, ki-ki magának a tányérján pacsmagolja össze.
Este pedig következik az igazi karácsonyi vacsora, amely már gyerekkoromtól fogva ugyan az. Először almaszeleteket, diót és fokhagymát mártogatunk mézbe. Ez hozza meg a jövő évi egészségünket. Éppen ezért a legszebb darabokat kell kiválasztani.
A vacsora halászlével kezdődik, amelyben a ponty aprólékai, feje, ikrája és teje főtt. Ettől különösen zamatos lesz. Hozzá tejfölös házi tésztát főzünk.
Aztán jön a sült halszelet, krumpli saláta körítéssel. Hozzá mindenféle salátákat és kalácsot eszünk. Ez utóbbit kenyér helyett fogyasztjuk, de nem olyan édes, mint a magyarországi boltokban kapható fonott kalács.
Végül persze az elmaradhatatlan sütemények is sorra kerülnek. A hugom az idén átvette a fő sütögető szerepét. Én természetesen végigkóstoltam a műveit, a mákos és a diós bejglit, ami nem repedt szét, viszont hihetetlenül zamatos a tölteléke. A diós csiga habkönnyű, a marcipános linzer pedig igazi különlegesség. Persze még a vacsora előtt énekelünk egy pici Mennyből az angyalt. Ezt a szokást a Nagyi vezette be. Ő az idén már nem lesz itt, de mi rendületlenül tartjuk a szokást.

Nincsenek megjegyzések: