A nyom nélkül eltűnt betyáros bableves receptjét pótolom ezúton is. A recept a kedvenc 33-99-es könyvek egyikéből származik és igencsak tetszett az egész családnak.
Mi kell hozzá? 50 dkg zöldbab, 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sonka, 1 hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 2 kiskanál őrölt paprika, só, bors.
Hogyan készül? A hozzávalókat ízlés szerint összedaraboljuk. A paradicsomot héjától megszabadítjuk, magjait kiszedjük és úgy vágjuk össze. A szalonnát zsírjára pirítjuk és kiszedjük. A kiolvadt zsírra dobjuk a hagymát, átforgatjuk, megpároljuk. Rászórjuk az őrölt paprikát, összeforgatjuk és hozzáadjuk a zöldbabot és paprikát. Egy kicsit pároljuk, majd felöntjük kb. 1 liter vízzel. Amikor felforrt beleszórjuk a paradicsom és sonka darabkákat. Fűszerezzük. Amikor a zöldbab megpuhult, belekeverjük a levesbe a tejfölt is és még egyszer felforraljuk. Nagy adag petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Mi kell hozzá? 50 dkg zöldbab, 15 dkg füstölt szalonna, 15 dkg sonka, 1 hagyma, 2 paprika, 2 paradicsom, 2 dl tejföl, 2 kiskanál őrölt paprika, só, bors.
Hogyan készül? A hozzávalókat ízlés szerint összedaraboljuk. A paradicsomot héjától megszabadítjuk, magjait kiszedjük és úgy vágjuk össze. A szalonnát zsírjára pirítjuk és kiszedjük. A kiolvadt zsírra dobjuk a hagymát, átforgatjuk, megpároljuk. Rászórjuk az őrölt paprikát, összeforgatjuk és hozzáadjuk a zöldbabot és paprikát. Egy kicsit pároljuk, majd felöntjük kb. 1 liter vízzel. Amikor felforrt beleszórjuk a paradicsom és sonka darabkákat. Fűszerezzük. Amikor a zöldbab megpuhult, belekeverjük a levesbe a tejfölt is és még egyszer felforraljuk. Nagy adag petrezselyemmel megszórva tálaljuk.