Tegnap este jártak nálunk az első hivatalos vendégek az új lakásban. Ennek örömére, na meg hogy egy év után újra találkoztunk az amerikában lebzselő barátokkal, jófajta vacsorát rittyentettem. Bár egyáltalán nem volt kellemes a konyhában tölteni a fél délutánt, és a sütő sem akarta azt a teljesítményt nyújtani, amit elvártam volna tőle, azért egész jó lett a kaja. Különösen a málnás-csokis tiramisu, amit Barbie és az általa keresztelt rózsaszín életérzés nyomán kereszteltem el.
Mézes-mustáros csirke
Mi kell hozzá?Néhány csirkecomb, fejenként legalább kettő, de inkább három. Mustár, méz, szójaszósz, olaj, só, bors.
Hogyan készül?A mézet, mustárt és szójaszószt összekutyultam, közben kóstolgattam, hogy kiegyensúlyozott, ne túl édes, inkább csípős íze legyen. A combokat megsóztam, borsoztam és a páccal bekenve délutánra betettem a hűtőbe. Kevéske olajon megpirítottam a combok minden oldalát, majd az egészet visszatettem a serpenyőbe, aláöntöttem néhány evőkanálnyi vizet, lefedtem és átpároltam a húst. Úgy háromnegyed óra múltán levettem a fedőt és tovább forralva elpárologtattam a felesleges vizet, hogy az alja egy kicsit odakapjon.
Az Eresz alatt
Az egykori erdő közepén, az egykori betyárcsárda épületében üzemelt már a szocialista közízlést formáló és plasztikusan megformáló népkonyha, a kilencvenes évek fél alvilági slágere, a falusi diszkó. Aztán jött Mosberger Mihály, maradt a négy fal és a hatalmas, csarnokszerű épület. Három hónap alatt sikerült létrehozni egy helyet, ahol jó vendégnek lenni.
Az Eresz étterembe belépve még az utcán találjuk magunkat, hiszen az ajtó mögött is kikövezett járda vezet a bárpultig. Felette ott a névadó: egy darabka tető, meg az eresz. Jobbra kényelmes fotelek csalogatják a kávézásra, borozgatásra betérőket. Balra fordulva belépünk a „házba”, ahol vászonszalvéták és csillogó borospoharak jelzik a funkciót: itt jól és jót lehet enni. A falak némelyike megmaradt csupasz téglával kirakott állapotában, máshol régi fényképekről évtizedekkel korábban élt lánykák mosolyognak az alattuk ücsörgő ínyencekre. Ők már sejtik, hogy a hasuk pártját fogó emberekre itt izgalmas élmények várnak.
Az étlap mindössze két oldal, bár igen termetes példány. A megfogalmazás szellemes, de nem túlbonyolított: „Szabad egy csésze levest?”, „Könnyű testi sértés” megfogalmazások egyértelműek, de nem szokványosak. Válogatni pedig eltart egy kis ideig. Addig talán megkóstolhatnánk a színes borssal érlelt kacsamell carpacciot, mézes-mustáros salátával. Amíg ezt a dús ízű tulajdonképpen nyers húst és a salátán táncot járó fűszereket kóstolgatjuk, akár el is dönthetjük az ebéd további menetét.
Jöhet mondjuk egy jól megtermett, cseppet sem szégyellős leves: marhafartő, vadas ízvilággal és burgonyagombócokkal. Gyomrunk kiengeszteléséül és a Balaton közelsége folytán némi hal is kerüljön a tányérra, így aztán érdemes megkóstolni a fogast, melyet a séf citromfű mártással és fenyőmaggal kínál.
A tágasabb emésztőszervekkel rendelkezők persze rendelhetnek a több személyes tálakon kínált válogatott finomságok közül is. A „Három testőr” tálján például a kárpáti borzaska, a sonkával-sajttal töltött rántott husi, - lánykori nevén cordon bleu - és a tüzes cigánypecsenye kelleti magát. Hozzája pedig a Magyarország szerte ügyködő borászok válogatott nedűit kortyolhatjuk. A különálló borlapról a legnagyobb nevek közül választhatunk, a könnyű rozétól a testes bikavérig. Az ilyen sóhajokba fulladó lakomák azonban nem érnek semmit, ha nem kerül az asztalra egy mennyei, leányszíveket lelkesítő édesség. Bár az étlapon nem szerepel, rendezvények vagy egyéb különleges események – mint amilyen egy filmforgatás – a konyhán szívesen elkészítik a málnás charlottot, erdei gyümölcsmártással. Az említett édességet őzgerinc formába simítják, majd felszeletelve tálalják. Miután ezt is elcsipegettük, csendes has vakargatással, néhány csosszanó lépéssel átvánszorgunk a külső „szobába” és ott, a füles fotelbe zuttyanva kortyoljuk el a kávét. Erre bizony szükség lesz, ha valaki egy tikkasztó délutánon, a finomságokkal eltelve akar hazavezetni.
Cím: Eresz étterem, Lajoskomárom, Komáromi u. 1. Elérhetőségek: 25/240 740
Útiterv: Az M7-esen Enyigig, át Enyigen, majd a hosszú, egyenes úton végighajtani úgy 15 kilométert. Az Eresz a híres, egyedi májusfával éppen szemben terpeszkedik, eltéveszteni nem lehet.
És egy recept: Málnás charlotte
Mi kell hozzá? Egy vékonyabb piskóta lap, 4 evőkanál málna lekvár, 2 dl tejszínhab, 25 dkg málna, 4 evőkanál málnaszörp, porcukor, 20 g zselatin.
A mártáshoz: 2 dl vörösbor, két marék vegyes piros, bogyós gyümölcs, cukor.
Hogyan készül?A piskótalapot egyenletesen megkenjük a málnalekvárral, óvatosan feltekerjük és amilyen vékonyan csak tudjuk, felszeleteljük. A kis, rózsaszín közepű csigákat a fóliával kibélelt formába fektetjük. A tejszínhabot keményre verjük. A zselatint 1 deci vízzel felolvasztjuk és hűlni hagyjuk. A málnát összeturmixoljuk, majd egy szűrőn átnyomva kiiktatjuk a magokat. A tejszínhabhoz adjuk, málnaszörppel ízesítjük és annyi cukrot keverünk hozzá, hogy kellemesen édes legyen. Végül a zselatint is belekeverjük. A pink masszát a formába simítjuk és néhány órára a hűtőszekrénybe száműzzük. A kész charlottnak rezgősnek, de tömör állagúnak kell lennie. A mártáshoz felforraljuk a vörösbort, beletesszük a gyümölcsöket és ízlés szerint cukrozzuk. Villával egy picit szétnyomkodjuk a piros szemeket és addig forraljuk, hogy egy kicsit sűrűbb legyen, mint a bor eredeti állaga. Ezt a felszeletelt édesség mellé kínáljuk, kiemelve a málna ízét.
Az Eresz étterembe belépve még az utcán találjuk magunkat, hiszen az ajtó mögött is kikövezett járda vezet a bárpultig. Felette ott a névadó: egy darabka tető, meg az eresz. Jobbra kényelmes fotelek csalogatják a kávézásra, borozgatásra betérőket. Balra fordulva belépünk a „házba”, ahol vászonszalvéták és csillogó borospoharak jelzik a funkciót: itt jól és jót lehet enni. A falak némelyike megmaradt csupasz téglával kirakott állapotában, máshol régi fényképekről évtizedekkel korábban élt lánykák mosolyognak az alattuk ücsörgő ínyencekre. Ők már sejtik, hogy a hasuk pártját fogó emberekre itt izgalmas élmények várnak.
Az étlap mindössze két oldal, bár igen termetes példány. A megfogalmazás szellemes, de nem túlbonyolított: „Szabad egy csésze levest?”, „Könnyű testi sértés” megfogalmazások egyértelműek, de nem szokványosak. Válogatni pedig eltart egy kis ideig. Addig talán megkóstolhatnánk a színes borssal érlelt kacsamell carpacciot, mézes-mustáros salátával. Amíg ezt a dús ízű tulajdonképpen nyers húst és a salátán táncot járó fűszereket kóstolgatjuk, akár el is dönthetjük az ebéd további menetét.
Jöhet mondjuk egy jól megtermett, cseppet sem szégyellős leves: marhafartő, vadas ízvilággal és burgonyagombócokkal. Gyomrunk kiengeszteléséül és a Balaton közelsége folytán némi hal is kerüljön a tányérra, így aztán érdemes megkóstolni a fogast, melyet a séf citromfű mártással és fenyőmaggal kínál.
A tágasabb emésztőszervekkel rendelkezők persze rendelhetnek a több személyes tálakon kínált válogatott finomságok közül is. A „Három testőr” tálján például a kárpáti borzaska, a sonkával-sajttal töltött rántott husi, - lánykori nevén cordon bleu - és a tüzes cigánypecsenye kelleti magát. Hozzája pedig a Magyarország szerte ügyködő borászok válogatott nedűit kortyolhatjuk. A különálló borlapról a legnagyobb nevek közül választhatunk, a könnyű rozétól a testes bikavérig. Az ilyen sóhajokba fulladó lakomák azonban nem érnek semmit, ha nem kerül az asztalra egy mennyei, leányszíveket lelkesítő édesség. Bár az étlapon nem szerepel, rendezvények vagy egyéb különleges események – mint amilyen egy filmforgatás – a konyhán szívesen elkészítik a málnás charlottot, erdei gyümölcsmártással. Az említett édességet őzgerinc formába simítják, majd felszeletelve tálalják. Miután ezt is elcsipegettük, csendes has vakargatással, néhány csosszanó lépéssel átvánszorgunk a külső „szobába” és ott, a füles fotelbe zuttyanva kortyoljuk el a kávét. Erre bizony szükség lesz, ha valaki egy tikkasztó délutánon, a finomságokkal eltelve akar hazavezetni.
Cím: Eresz étterem, Lajoskomárom, Komáromi u. 1. Elérhetőségek: 25/240 740
Útiterv: Az M7-esen Enyigig, át Enyigen, majd a hosszú, egyenes úton végighajtani úgy 15 kilométert. Az Eresz a híres, egyedi májusfával éppen szemben terpeszkedik, eltéveszteni nem lehet.
És egy recept: Málnás charlotte
Mi kell hozzá? Egy vékonyabb piskóta lap, 4 evőkanál málna lekvár, 2 dl tejszínhab, 25 dkg málna, 4 evőkanál málnaszörp, porcukor, 20 g zselatin.
A mártáshoz: 2 dl vörösbor, két marék vegyes piros, bogyós gyümölcs, cukor.
Hogyan készül?A piskótalapot egyenletesen megkenjük a málnalekvárral, óvatosan feltekerjük és amilyen vékonyan csak tudjuk, felszeleteljük. A kis, rózsaszín közepű csigákat a fóliával kibélelt formába fektetjük. A tejszínhabot keményre verjük. A zselatint 1 deci vízzel felolvasztjuk és hűlni hagyjuk. A málnát összeturmixoljuk, majd egy szűrőn átnyomva kiiktatjuk a magokat. A tejszínhabhoz adjuk, málnaszörppel ízesítjük és annyi cukrot keverünk hozzá, hogy kellemesen édes legyen. Végül a zselatint is belekeverjük. A pink masszát a formába simítjuk és néhány órára a hűtőszekrénybe száműzzük. A kész charlottnak rezgősnek, de tömör állagúnak kell lennie. A mártáshoz felforraljuk a vörösbort, beletesszük a gyümölcsöket és ízlés szerint cukrozzuk. Villával egy picit szétnyomkodjuk a piros szemeket és addig forraljuk, hogy egy kicsit sűrűbb legyen, mint a bor eredeti állaga. Ezt a felszeletelt édesség mellé kínáljuk, kiemelve a málna ízét.
Spagetti caprese
Olaszos a hangulatom mostanában. Bár ezt a tésztát, amit tegnap csináltam, Rióban kóstoltam, mégiscsak mediterrán a hangulata.
Mi kell hozzá?200 g spagetti, egy csomag mini mozarella, egy marék koktél paradicsom, olíva olaj, egy evőkanál pesto szósz, rengeteg friss bazsalikom, fokhagyma és egy kis parmezán.
Hogyan készül?A spagettit sós-olajos vízben feltesszük főni. A mozarellákat és paradicsomokat félbe vágjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, hozzáadjuk az apróra darabolt fokhagymát, átforgatjuk. A paradicsomot, a szószt és a friss bazsalikomot is átforrósítjuk, majd belekeverjük a leszűrt tésztát is. Végül rászórjuk a mozarella darabokat és a tányéron gőzölgő halmot még egy kis parmezánnal is megszórjuk. Íme egy villámgyors vacsora, ebéd vagy valami.
Mi kell hozzá?200 g spagetti, egy csomag mini mozarella, egy marék koktél paradicsom, olíva olaj, egy evőkanál pesto szósz, rengeteg friss bazsalikom, fokhagyma és egy kis parmezán.
Hogyan készül?A spagettit sós-olajos vízben feltesszük főni. A mozarellákat és paradicsomokat félbe vágjuk. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, hozzáadjuk az apróra darabolt fokhagymát, átforgatjuk. A paradicsomot, a szószt és a friss bazsalikomot is átforrósítjuk, majd belekeverjük a leszűrt tésztát is. Végül rászórjuk a mozarella darabokat és a tányéron gőzölgő halmot még egy kis parmezánnal is megszórjuk. Íme egy villámgyors vacsora, ebéd vagy valami.
Minestrone
MinestroneMinden olasz háziasszonynak megvan a saját Minestrone receptje. Olyan ez mint nálunk a lecsó: nincs belőle két egyforma. Mindenki hozzáteszi saját ízlését, saját fűszereit és kedvenc zöldségeit. Apu, annak ellenére, hogy nem olasz háziasszony, szintén igen finom saját változattal dicsekedhet. Ezt igyekeztem összefoglalni az alábbiakban. Természetesen bármit ki lehet hagyni belőle vagy éppen újabbakkal helyettesíteni a hozzávalókat, csak akkor megváltozik az összhatás.
Mi kell hozzá?10 dkg szalonna, egy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 cukkíni, negyed fej káposzta, 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 póréhagyma, 10 dkg borsó, 4 paradicsom, 1,5 liter csirke húsleves (lehet kockából is), 1 teáskanál só, babérlevél, néhány szem bors, néhány babérlevél. A tálaláshoz parmezán sajt.
Hogyan készül?A zöldségeket megtisztítjuk és felkockázzuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját és kimagozzuk, majd feldaraboljuk. A szalonnát vékony csíkokra metéljük. Egy jókora lábosban megpirítjuk a szalonnát, majd a barnára pörkölődött darabokat kiszedjük, de a zsírt ott hagyjuk. Ha nagyon kevés lenne, akkor egy kis olíva olajat is adhatunk hozzá. Erre dobjuk rá az apróra kockázott hagymát, lereszelt fokhagymát. Üvegesre pároljuk, majd jöhetnek a zöldségek is. Ezeket is átforgatjuk, átmelengetjük a zsiradékban, végül felöntjük a húslevessel. Hozzáadjuk a fűszereket, majd addig rotyogtatjuk, míg minden zöldség finom puhára párolódik és egy varázslatos íz egyveleg áll össze. A tányérba ki-ki magának szór némi parmezánt és erre öntjük a forró levest. Ha kenyérrel esszük, nem is kell más vacsorát csinálni.
Az első kulináris élmény az új lakásban
Első lépésként csaptunk egy nagytakarítást, aztán jöttek a fiúk a ládákkal, bútorokkal. Elég poros volt minden, de lesuvickoltuk, amit csak lehetett. Meg is éheztünk rendesen, ezért berendeltem egy Don Pepe XXL 55 centis gombás pizzát. Mondanom sem kell, hogy morzsányi sem maradt. Sajnos lámpák még nincsenek, így az ottlakás még várat magára. Holnap hozzák az új bútorokat is. Csuda izgalmas lett az életem. De főleg azt várom, amikor majd az új teraszon ücsörögve az első vacsit eszegetjük a naplementében. Na jó, abbahagyom, mielőtt átmegyek giccsbe.
Xato
Egy igazán jó kis katalán saláta, olyan öntettel, ami nekem eszembe sem jutna. Igaz, csöppet bonyolult elkészíteni, viszont kalandos élményeket ígér az íze.
Mi kell hozzá? Nagy fej saláta, 1 kisebb zeller, maréknyi fekete olajbogyó, 2 paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, maréknyi mogyoró és mandula, 1 kiskanál őrölt piros paprika, egy csokor petrezselyem zöldje, só, olíva olaj és ecet.
Hogyan készül?A paradicsomot és a fokhagymát fél órára betesszük a sütőbe, és ha van grill funkció, akkor azt is rákapcsoljuk. A paradicsomnak puhára kell sülnie, a fokhagymának pedig némiképpen elpárolog az ereje. Időközben 3-4 percre forró vízbe tesszük a magvakat, majd ledörzsöljük róluk a héjat, ami így könnyen lejön. A sült paradicsomot kibújtatjuk a héjából, és a fokhagymával, mandulával, mogyoróval együtt a turmixgépbe tesszük. A péphez hozzákeverjük az őrölt paprikát, az apróra vágott petrezselymet. A sűrűségét a hozzáadott olíva olajjal szabályozzuk, olyan majonéz szerűen krémesnek kell lennie. Az ízét pedig némi sóval és ecettel fokozhatjuk, szájunk íze szerint.
Végül következik a saláta összeállítása: A zöldsalátát kisebb cafatokra tépkedjük, a zellert pedig a gyufához hasonló darabkákra vagdaljuk. Összekeverjük a piros öntettel és a tetejére sok-sok olajbogyót szórunk.
Önmagában, frissen pirított fehér kenyérrel vagy akár rántott husi mellé is kitűnő lehet.
Mi kell hozzá? Nagy fej saláta, 1 kisebb zeller, maréknyi fekete olajbogyó, 2 paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, maréknyi mogyoró és mandula, 1 kiskanál őrölt piros paprika, egy csokor petrezselyem zöldje, só, olíva olaj és ecet.
Hogyan készül?A paradicsomot és a fokhagymát fél órára betesszük a sütőbe, és ha van grill funkció, akkor azt is rákapcsoljuk. A paradicsomnak puhára kell sülnie, a fokhagymának pedig némiképpen elpárolog az ereje. Időközben 3-4 percre forró vízbe tesszük a magvakat, majd ledörzsöljük róluk a héjat, ami így könnyen lejön. A sült paradicsomot kibújtatjuk a héjából, és a fokhagymával, mandulával, mogyoróval együtt a turmixgépbe tesszük. A péphez hozzákeverjük az őrölt paprikát, az apróra vágott petrezselymet. A sűrűségét a hozzáadott olíva olajjal szabályozzuk, olyan majonéz szerűen krémesnek kell lennie. Az ízét pedig némi sóval és ecettel fokozhatjuk, szájunk íze szerint.
Végül következik a saláta összeállítása: A zöldsalátát kisebb cafatokra tépkedjük, a zellert pedig a gyufához hasonló darabkákra vagdaljuk. Összekeverjük a piros öntettel és a tetejére sok-sok olajbogyót szórunk.
Önmagában, frissen pirított fehér kenyérrel vagy akár rántott husi mellé is kitűnő lehet.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)