A nosztalgia finom világa: Auguszt és Törley


Amikor a történelem, az ízek és az emlékek találkoznak egy picinyke cukrászdai asztalnál. Ilyen volt ez a mesés délután az Auguszt cukrászdában...



Míg Auguszt József és Törley Mária családi anekdotákat idézett fel, megkóstoltuk Törley József kedvenc süteményét, a Kossuth kiflit, melyet Kossuth rajongó édesapja tiszteletére készítettek el rendszeresen a Törley családban. Hozzá természetesen hideg Törley pezsgők kerültek a poharakba, és falatozhattunk Auguszt Ibolya ez alkalomra készített különlegességéből is: a borkrémmel töltött mini képviselőfánkok csak úgy röppentek a szájunkba, olyan könnyedek voltak.


Ami számomra igen érdekes volt, hogy hogyan fonódott össze sokszor csak véletlenül a két család sorsa. 
Törley József korának egyik legnagyobb mecénása volt. A család birtokában lévő műkincseket a történelem viharai szétszórták, de a szellemi hagyaték annál intenzívebben él tovább a leszármazott, Törley Mária szobrászművész alkotásaiban.
Auguszt E. József szobrász szeretett volna lenni, de korán elhunyt édesapja hagyatékát, a kis tabáni cukrászdát kellett tovább vinnie. Ennek ellenére Párizsban töltött inasévei alatt szobrászatot tanult, s hazatérve az 1896-os budapesti Milleniumi Világkiállításon két szobrával is díjat szerzett.

Nincsenek megjegyzések: