Őszi sült zöldségek

A sütő nagy barátom, mert nem kell ott ácsorogni mellette, kavargatni, izgulni, hogy kifut, leég, stb. Szóval nálunk leggyakrabban úgy készül ebéd, hogy zöldségeket és húsokat bepakolok egy tepsibe, aztán jól megsütöm.
Ez különösen a fázós őszbe belemenős időszakban esik nagyon jól. Ilyenkor rengeteg színes gyökér kelletti magát a piacon és én imádom is mindet. Úgy gondolom, hogy nem elnyomni, hanem éppen kiemelni kell a zamatukat és erre különösen alkalmas a sütés. Így valahogy koncentrálódnak az ízeik, vagy csak nekem ízlenek jobban, nem is tudom.
Ezt az ételt úgy készítem, hogy megpucolom a zöldségeket. Nagyobb darabokra vágom őket és a tepsibe szórom. Ezúttal tettem mellé pár darab sütni való kolbászt, amit egy kicsit megszurkáltam. Így a sózáson kívül nem nagyon kell fűszer, mert a kolbász kicsorgó leve átjárna a zöldségeket is.

A kolbász hiányában bátrabban fűszerezek: só, bors, római kömény, szerecsendió illik legjobban szerintem ehhez a kombinációhoz.

Sütőtök
Nagyon nagy kedvencem, de általában desszertként, csak úgy megsütve. Itt picit megsózva átlényegül zöldséggé.

Répa
Mindig kötelező elem, az édeskés íze miatt szinte mindenki szereti.

Paszternák
Nos, úgy tűnik ezzel az imádatommal még nem sikerült túl sok családtagomat megfertőzni (rajtam kívül 0 ez a szám). Viszont szerintem az egyik legizgalmasabb ízű zöldség, sütőben megsütve pedig egyszerűen fantasztikus!

Zeller
Az illatos zellergumónak is elég kicsi a rajongótábora, de valószínűleg ők sem kóstolták még megsütve. Ajánlom szeretettel mindenkinek, azoknak is, akik úgy gondolják, hogy nem szeretik.

Cékla
Sokkal-sokkal finomabb, mint az ecetes savanyúság. A céklát mindig külön alufóliába csomagolom, mert leve mindent rózsaszínre fest.
Másnap a maradék sült céklát egy kevés tejföllel és füstölt pisztránggal/lazaccal, illetve egy pici kaporral szoktam megenni.

Póréhagyma, hagyma és fokhagyma
Ízesítőként is megállják a helyüket, de a puhára sült fokhagyma egészen más megvilágításba helyezi az amúgy nálam gyomorfájdító hozzávalót.

Ha valami tartalmasabbat is szeretnénk, mehet hozzá még krumpli is, hiszen azzal már nem csak egy könnyebb vacsora, hanem komoly ebéd is lehet belőle. 

Nincsenek megjegyzések: