Új tévéműsor: A konyha ördöge

Február 27-én indul A Konyha Ördöge a TV2-n. Ez a Gordon Ramsay nevével fémjelzett a Kitchen Nightmares néven futó műsor.

Magyarázat


A műsor lényege, hogy csőd közelébe jutott éttermeket kerenek, amelyek a túlélésért küzdenek. Sok helyen katasztrofális állapotok uralkodnak, ez már az előzetesből is kiderült. Aztán megjelenik Bereznay Tamásnak és négy nap alatt rendet tesz.
Ami vár ránk a műsorban, és amin lehet szörnyülködni: elavult étlapok, makacs személyzet, mocskos konyhák.

Mindezt egy bloggereknek szervezett vetítésen tudtam meg és már be is programoztam, hogy a tévém felvegye a műsor epizódjait. Nagyon kíváncsi vagyok, mit lehet kihozni négy napból és pár tíz év tapasztalatából. Illetve arra még kíváncsibb vagyok, hogy mi lesz ezekkel az éttermekkel pár hónap múlva. Azt hiszem egyet-kettőt mindenképpen felkeresek majd és megnézem magamnak, hogy mi történt, miután elment a stáb.

Figyelünk


Bereznay Tamás lesz a műsor arca, akiben azért lehet némi bizodalma az ember lányának. Tamás tanult londoni Michelin-csillagos séfek keze alatt, és elnökök szakácsa volt. Sólyom László, köztársasági elnök privát séfje volt, és főzött már Károly hercegnek is. Jelenleg éttermek tanácsadója és a Metro Gasztroakadémia szakmai vezetője, ahol ő maga is séfeket, szakácsokat oktat.
Szerencsére egyébként Bereznay Tamás nem Gordon Ramsay. Mint a személyes találkozóból is kiderült szó sincs másolásról, utánzásról. Tamás nem lesz arrogáns és bunkó a műsorban, mint Ramsay, de mindig határozottan fogja elmondani a véleményét mindenről. A magyar emberek mások, mint az amerikaiak. Máshol van az ingerküszöbük mind az éttermekben dolgozóknak, mind a műsor nézőinek, ezért teljesen más reakciók és megoldások lesznek láthatóak a műsor magyar változatában.

A bemutatón abban a szerencsében is volt részünk, hogy megtapasztalhattuk, milyen a hangulat a konyhában, ha Bereznay Tamás irányít. Csokitortát sütöttünk kis csapatokban és egy csirkehúsos finomság is készült. Bár elég sokat bénáztam például a számomra ismeretlen keverőgéppel, ez senkit sem zavart. Tamás körbejárt, mindenre odafigyelt és időről-időre kiigazította, amit nem úgy csináltunk, ahogy kellett volna. Nem volt feszültség, csak azt éreztem, hogy ez a fickó nagyon profi.

És hosszú-hosszú évek óta most először kézzel felvertem 6 tojás fehérjét. Egész kemény hab lett. Úgyhogy a másik csapatnak is megismételtem ezt a fárasztó műveletet. J

Fotózni márpedig kell!


 Az alábbiakban olvashatjátok az este legjobb ötletét, recept formába öntve:

 Kolbásszal töltött csirkecombok, tarhonya rizottóval

(A Kiliti Csárdában ez az étel került rá a megújult étlapra)

Hozzávalók: 4 db bőrös csirkecomb filé, 20 dkg darált csirkecomb, 10 dkg szárazkolbász, 1 csokor snidling, só, olaj
A rizottóhoz: 15 dkg gömbölyű tarhonya, 2 szál újhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1,5 liter zöldségalaplé, só, feketebors, 10 dkg vaj
Elkészítése: A kolbászt egészen apróra vágjuk, összekeverjük a darált csirkecombbal és a finomra vágott snidlinggel. Ízesítjük sóval és kevés feketeborssal. A csirkecombokat besózzuk. Négy részre osztjuk a tölteléket és mindegyik csirkecomb közepére teszünk egy adagot. Szorosan feltekerjük és műanyag fóliába csomagoljuk. Ezután alufóliába tekerjük, tepsibe tesszük és kevés vizet öntünk alá. 1040 fokos sütőben nagyjából 40 perc alatt megpároljuk. A fóliából kicsomagoljuk és forró serpenyőben, kevés olajon körbepirítjuk.
A tarhonyát bő forrásban lévő alaplében megfőzzük és leszűrjük. Tálalásnál kevés alaplében felmelegítjük, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat és addig keverjük, míg fel nem olvad.

Nincsenek megjegyzések: