Budaörsi halpiac

Szépen, nyugisan ráfordulunk a karácsonyra. Valahogy eddig sem izgultam túl a dolgot, az idén sem sikerült. A munka valahogy mindig ilyenkor a legtöbb...

Valójában egyetlen vacsorát kell prezentálnom karácsonyi témakörben, mégpedig szenteste, 24-én. A többi napokon úgyis eszünk valahol. Ha pedig karácsony, akkor nálunk a hal az alap. Egy kicsit modern köntösbe bújtatom a menüt halászlé és pontypatkó helyett lesz valami könnyű halpástétom előételként és ma eldőlt hogy pisztráng. Ennek receptje majd később.



Ma inkább a beszerzésről mesélnék.

A Budaörsi Halpiac intézményéről már sokakat hallottam áradozni. Mi látogatásunk eddig váratott magára. Ennek megfelelően valami kicsit grandiózusabbra számítottam, de azt nem mondhatnám, hogy csalódtam. A hely ugyan kicsi és eldugott, de az elérhető halak semmi kívánnivalót nem hagynak maguk után.

A friss halas felhozatal most elég erős: ponty, szürkeharcsa vagy pisztráng a hazai vonal. De van rengeteg féle-fajta tengeri hal, lazactól kezdve az epersügérig (vagy hogy is hívják...) Betáraztunk tehát a megfelelő mennyiségű pisztrángot.

És szépen leültünk ebédelni. Ez úgy zajlik a "büfének" csúfolt intézményben, hogy szépen rámutat az ember a jégen terpeszkedő szépséges friss dolgokra és azt izibe vaslapon megsütik neki. Egy tengeri kikötő is megirigyelhetné ezt a választékot, amit tulajdonképpen egy picike pultba zsúfoltak. A polip csápoktól az egész tengeri halakig, rák és tintahal, lazac vagy tonhalszelet.



Biztonsági játékot játszottunk: lazacszelet, rák és tintahal lett a választás. Egytől egyig mesés. Kívülről gyorsan ropogósra sütve, olajjal locsolgatva. Tökéletesek, frissek, finomak.

A köretekről is érdemes szót ejteni. Bár a saláták (zöld vagy caciki) nem túl izgalmasak, annál szuperebb például a polenta. Belül krémes, kívül ropogós. Isteni. A sült krumpli ellen sem volt semmi kifogásunk, sőt!

Ha valaki nem kocsival megy (bár másképp nem tudom hogyan lehet oda jutni), akkor egy pohárka proseccot, vagy egyéb jófajta borocskát is felhajthat itt. Úszni kíván a halacska. :)

23-án még nyitva vannak, ha valaki esetleg elugrana halazni!

Nincsenek megjegyzések: