Top Lista - Gasztronómia 2012Tetszik, egyre jobban tetszik. Bár az első számmal kapcsolatban elsősorban a szubjektivitást emeltem ki, mint hátrányt, ezt most is fenntartom. Bár most már a pontrendszert igyekeztek komolyabb alapokra helyezni és a listából is kevesebb lett.

Az az igazság, hogy az ilyen toplisták valójában nem a listákba szedett és pontokat kapott éttermek miatt érdekesek. A top 20 étterem nagy részébe úgyse jut el földi halandó. Tehát tulajdonképpen az éttermek tulajdonosait és néhány megszállottat leszámítva nem nagyon érdekli az embereket, hogy ki váltja egymást az első három helyen. Vagy igen?
Na jó, lehet, hogy én is a megszállottak közé tartozom, mert az első 20-ból 7-ben már voltam. Ha meg az egész családot számoljuk, akkor már 10-ben is.

De ezt a magazint most sikerült sok olyan hasznos vagy érdekes tartalommal is megtölteni, ami olvasmányossá és élvezetessé teszi, méghozzá az éttermek rangsorán túli dolgokkal.

Nagyon jó ötletnek tartom azt, hogy a vendéglőknek és cukrászdáknak egy-egy fogáson keresztül adnak bemutatkozási lehetőséget. Így sokkal jobban látszik például, hogy az adott helyen milyen stílusra, milyen megközelítésre számíthatunk. Bár a régi kedvencemnek, a hortobányi húsos palacsintának alaposan elrontották a baját a séfek, tudnék köztük választani. A mákos gubával pedig sikerült igazán varázslatosakat alkotniuk.

Hogy a rangsoroknál maradjunk a kedvencem a legjobb éttermi fogás és desszertek felsorolása. Igazán nyálcsorgató. Az ínyencboltok listája is hasznos lehet, ha valaki nekiindulna a városnak jól bevásárolni. Van itt kifli és croissant pontozás is.

Mint ahogy kis magyar gasztrotörénelem, szuper képi és grafikai megoldásokkal. Ezt a fejezetet például kifejezetten imádtam, olyan retrós-modernre sikeredett.

A hatalmas alapanyag tárházból jó pár minőségi dolog előkerült, Cserna-Szabó nyúllakomájával felvezetve, majd címerállatokat elemezgetve. Bemutatnak halfüstöldét, kóstoltak söröket, szóval egyre izgalmasabb és érdekesebb területekre kalandozik a szerkesztőség.

És végre-végre valaki a vega éttermekkel is foglalkozik! Külön a szívem csücske ez a lista, amit biztosan végig fogok járni a jövőben.

Nincsenek megjegyzések: