Egy pszeudo-vega bolyongásai

Nem vagyok vegetariánus. Nagyon nem. Egyszer már írtam róla, hogy miért is eszem húst. Ezt fenntartom. DE. Van az életemben egy nagy de is. Hogy az utóbbi időben alig-alig kívánom a húst. Halat még csak-csak, de nem nagyon jut eszembe venni egy szép szelet karajt. Na jó, mondjuk hetente egyszer-kétszer. Ha éppenséggel elémrak valaki egy adag rántotthúst, nem tolom el fintorogva, nagy néha pedig pacalról és bélszínről álmodok.
Egyszerűen arról van szó, hogy kiesett a mindennapjaimból, nem hiányzik. Ha nézegetitek a blogom, látjátok, hogy egyébként is nagy zöldség-rajongó vagyok, sőt kifejezetten saláta-falónak tartom magam.
És talán abból is adódik ez az egész, hogy átalakult az életem. A főzés kicsit háttérbe szorult, lett helyette ezer más ügy meg dolog. Például az, hogy a napjaim jó részét a XIII. kerület Lipóciának becézett részén töltöm. Itt pedig lépten-nyomon lehet enni. Sőt, nehéz úgy eljutni a parkolóhelyemhez, hogy ne egyek valamit, valahol.
A kedvenc helyeim listájra egyre nő, növekszik. Igen, ott van rajta a Keserédes, a Sarki Fűszeres, a Briós meg a réteses is. És egyre több olyan hely errefelé és szerte Budapesten, ahol eszméletlenül jó húsmentes ételeket lehet enni. Most hirtelen ezek jutottak eszembe:

Nemsüti
Egy aprócska, szabad szemmel alig látható kis vega ételbár. Ott vannak már jó pár éve, én most tértem vissza hozzájuk. A kaja átalában nagyon-nagyon finom. A szendvicsek és saláták egész nap rendelkezésre állnak. És csöppet sem szokásosak.
Ebéd sajnos csak 1 körül érkezik, minden nap néhány fogásból lehet válogatni.
Volt már, hogy nem ájultam el a majdnem üres rakott tészától, amin csak pár paradicsom árválkodott. De általában attól ájulok el, hogy mennyire jól vannak eltalálva az ízek, a fűszerek. Az a mentás borsópüré, na az felejthetelen volt. Az indiai fűszerezésű raguk, a parmezános répa - egyik jobb, mint a másik.
Érdemes megnézegetni az ajánlót!
És ha még néha rám is mosolyognának, akkor tényleg tökéletes lenne a boldogságom, akárhányszor benézek.

Hummus Bar
A Hollán Ernő utca elején vadonatúj a Hummus bár, én a többiben még nem is voltam. Ez is egy húsmentes hely, ami először meglepő volt, azóta megszerettem. Mondjuk, amikor egy izraeli illetőségű étteremben Jingle Bells kétszázötvenedik feldologzását hallgatod, miközben mentateát kortyolgatva válogatsz - nos ez úgy nagyjából semmihez sem fogható élmény.
Én itt a pitás szendvicseket szeretem. Hummus ugye alapból mindenben van és ez így van jól. A legjobbak egyike a sült padlizsános, főtt tojásos. Nagyon jól el van ám találva. Meg a Shakshuka - paradicsom meg tojás összesütve. A grízes sütikről nem is beszélve.

Pándzsáb Tandori Indiai étterem
Ez valójában egy teljesen átlagos - bár átlagon felülien finom indiai konyha. Valahogy itt is mindig a sajtos - paneer - ételeket választom. Mindegyik isteni, egy kis bashmati rizzsel, egy kis mangós lassival - tökéletes ebéd. A spenótos és a kesudiós mártás egyaránt tökéletesen el van találva. Kellően fűszeres, kérésnek megfelelően csípős. Én már belépéskor, azonnal Indiában szoktam magam érezni.

Ganga Vega Café
Vadonatúj felfedezésem, amibe az Arany János utcai metrómegállónál futottam bele. Itt is az indiai ízvilág dominál, de vannak "európai" tészták is. Mostanában valahogy ez áll legközelebb hozzám. 800 forintért leves és főétel - kifejezetten jó ajánlat mostanában. Itt is magával ragadott a fűszerezés, nagyon jól eltalálták a lencselevest és a zöldséges-csicseriborsós ragut is.

Govinda
Ez pedig egy régi, visszatérő kedvencem a Vigyázó Ferenc utcában. A vega éttermek alfája és omegája szerintem. Általában háromszor annyifélét válogatok össze, mint kellene, mert nagyon csábító a kínálat. És valahogy minden olyan nagyon tökéletesen van elkészítve. Egy kicsit bután hangzik, de ezekben az éltelekben érződik az odafigyelés és szeret, amivel készültek.

Már csak a XI. kerületet kellene valahogy felfejleszteni ebből a szempontból és tökéletesen elégedett leszek. Vagy tud esetleg valaki errefelé hasonlóan jó, vega helyet?

1 megjegyzés:

via írta...

Nagymező utcából nyíló Paulay Edén rögtön a N1 falafel. Hülye neve van, de nagyon jó vega hely.