Petra kiflije medvehagymával

Érdekes figyelni, hogyan keltik fel bizonyos hozzávalók az emberek érdeklődését. A medvehagymáról úgy két éve olvastam először és persze a kíváncsiság nem hagyott nyugodni. Ma már minden második blog tartalmaz bejegyzést, amelyben ezt a szép zöld, hagymaszagú levelet használják.

Nos, itt a saját változatom. A tészta receptjét Petrától kaptam egy olyan alkalom után, amikor mosolyogva figyeltük ahogy úgy tucatnyi csemete hogyan pusztítja el az eléjük pakolt finomságokat. Ezeknek az apróságoknak néha bámulatos az étvágyuk, tegnap is nagy sikert aratott a kifli az egy méter alattiak körében, bár a saját fiacskám gyanakodva szemlélte a tésztából kilógó "zöld szöszöket".

Medvehagymás kifli

Mi kell hozzá? fél kiló liszt, 1 dl tej, 2,5 dl víz, 1 kiskanál cukor, 1 evőkanál só, 1 tasak szárított élesztő, 5 deka vaj. Töltelékhez: 10 deka juhtúró, 6-8 levél medvehagyma. A tetejére: 1 tojás, csipet só, 1 evőkanál víz.

Hogyan készül? A tejet, vizet és vajat meglangyosítottam, hozzáadtam a cukrot meg az élesztőt. Kicsit hagytam dolgozni, majd a sós lisztbe kevertem. A robotgép dagasztókarját hagytam körbe-körbe forogni, amíg szépen össze nem állt a tészta. Ez után az egész massza egy éjszakát pihent a hűtőben, letakarva. Jó alaposan megkelt.

Reggel két részre osztottam, kicsit átgyúrtam, majd fél centisre nyújtottam. A tésztát 12 cikkre vágtam, a szélére morzsoltam a juhtúrót, rászórtam a felcsíkozott medvehagymát, végül az egészet feltekertem.

A kifliket megkenegettem a vízzel és sóval kikevert tojással, majd 180 fokos sütőben szép pirosra sütöttem. Körülbelül fél óra elég volt neki. Jó alaposan megdagadt a tészta, itt-ott egymáshoz is simult néhány kifli, de jó puha, harapni való lett a tésztája, a töltelék meg csak kellemesen hagymás lett, semmi tolakodás.

Nincsenek megjegyzések: