VKF! Dalmát köret

Hazatérvén kószálásunkból, gondolatban máris más irányba nézelődök. A mangold nálunk szinte egzotikumnak számít, de nem így Dalmáciában. Ott lépten nyomon, étteremben és otthon is ezt használják a szakácsok. A legnépszerűbb elkészítési módja a burgonyás változat, töltött tintahal vagy roston sült hal mellé tálalva egészen mennyei nyári vacsora kerekedik belőle.

A mangoldról azt olvastam, hogy szezonja most kezdődik, a fagytól takargatással védett növénykék életre kelésével. Sajnos azonban ezt a fantasztikus receptet most csak gondolatban tudtam elkészíteni, beszerezni ugyanis még nem sikerült egyetlen harsogó levelet sem. De felvettem a listámra!

Dalmát köret

Mi kell hozzá? 80 dkg burgonya, 30 dkg mangold, 2-3 gerezd fokhagyma, vaj, só.

Hogyan készül? A megtisztított burgonyát nagyobb kockákra vágom és sós vízben puhára főzöm. A mangoldot, miután alaposan megmosom, 3-4 centis csíkokra metélem.

Egy mély serpenyőben vajat olvasztok, ráreszelem a fokhagymát, kicsit megfonnyasztom, majd rádobom a sötétzöld leveleket és kevés víz hozzáadásával megpárolom. A puha krumpli kockákat leszűröm és óvatosan a párolt mangoldhoz forgatom. Végül tengeri sóval ízesítem és még némi plusz olvasztott vajjal is fokozható az élvezet.


Megjelent Kern Ágnes: A Balkán ízei című szakácskönyvében.

Nincsenek megjegyzések: