8. Belga Sörfesztivál - 2017. május 19-21. – Bálna Budapest



Aki egy kicsit is ismer, az tudja, hogy én meg a sör nem vagyunk túl közeli viszonyban. Viszont egy olyan Sörfesztivál, ahol 45 belga sörfőzde – 250-féle sör, közülük 65-féle csapolt kóstolható, még nekem is meg tudja mozgatni a fantáziámat. 

A héten volt szerencsém előkóstolni a fesztivál kiemelt különlegességeit. 




Az idei fesztivál egyik sörkülönlegessége a Cornet, amelyik a De Hoorn „mikro sörfőzdében” készül. Ezt a sörfőzdét a Palm Sörfőzdecsoport egykori tulajdonosa alapította nyugdíjas éveiben azzal a szándékkal, hogy a sörfőzés négy területéért – gyógynövény, komló, gyümölcs és fa – felelős sörfőzőmesterek számára „játszóteret” biztosítson. Szakmai körökben a főzdét ma is  „A mesterek játszóterének” nevezik. A Cornet legfontosabb tulajdonsága, hogy a főzeteket három féle frissen forgácsolt, tölgyfa hordóban érlelik. A tölgyfahordók amerikai, francia, valamint magyar hordókból készülnek és a főzetekhez frissen forgácsolt amerikai tölgyfát is hozzáadnak, hogy az érlelődő sört még inkább átjárja a tölgyfa íze.

Egyébként nagyon érdekes, ahogyan ez a rengeteg különleges íz kijön a sörből kortyolgatás közben. 



A fesztiválra érkezik a Léfebvre sörfőzde alapításának 140. évfordulójára korlátozott mennyiségben készült Barbar Cuvée Spéciale, amely szintén igazi kuriózum az ínyencek számára. Alapja a sörfőzde legsikeresebb terméke, a mézzel és egyéb fűszerekkel főzött Barbar Blonde. Az „ünnepi” verzió narancsvirág mézzel, korianderrel és keserű (curaçao) narancshéjjal készült.

Nekem ezek a különleges, mézes-karamellás ízek nagyon bejönnek, még akkor is, ha egy hardcore sörrajongó ettől inkább kifut a világból. 



Bár kávét nem árusítanak a fesztivál területén, a koffein rajongói 3 féle kávés sör közül válogathatnak az idén. Bemutatkozik a Broeder Jacob Double Espresso, a Préaris Quadroccino, valamint a Barista Chocolate Quad, utóbbi csapolt formában is.

Ez utóbbi egészen lenyűgöző: kesernyés, átjön a csoki és a kávé is, de csak úgy a háttérből, nem túl erőteljesen. Imádtam!



Bár a gyümölcssörök sikere továbbra is töretlen, a szervezők tapasztalata szerint a meggy helyét a kedvencek listáján egyre inkább átveszi a málna. Két kiemelt málnás sörkülönlegesség a teljesség igénye nélkül. A Framboise Boon gueuze lambic alapú málnás sör, amelynek az alapsöre tradicionális módszer szerint 1, 2 és 3 éves lambic sörök házasításával készül és ezt 25% friss málnával és 5% meggyel érlelik. A Bacchus Raspberry alapsöre az oud bruin szintén egy hagyományos belga sör, ami hibrid – irányított, majd spontán – erjesztéssel készül. Az édesen savanykás barna sört málnával érlelik együtt. 

Ezt a két sört mindenképpen együtt érdemes kóstolni, mert annyira különböznek egymástól mint ég és föld. Oké, mindkettő málnás, de teljesen másként jön elő a gyümölcs íze, zamata és teljesen más a két sör jellege is. 

Ha kedvet kaptatok a fentiek alapján a kóstoláshoz, akkor íme pár hasznos infó:

Belépőjegy típusok és árak

Sörkedvelő belépőjegy: 4 pohár sör + fesztiválpohár, 3.700 Ft.
Sörrajongó belépőjegy: 6 pohár sör + fesztiválpohár, 5.000 Ft.
BE[ER]HERO belépőjegy: 15 pohár sör + fesztiválpohár, 9.900 Ft.
Sörkóstoló belépőjegy: 20 x 1 dl sör + mini kóstolópohár, 7.600 Ft.
További zsetonok 650 Ft/db. áron vásárolhatóak a fesztivál helyszínén.

A megmaradt zsetonok a fesztivált követően A Matróz Kocsma Söntésében (1011 Budapest, Bem rkp. 15.) felhasználhatóak.

 NYITVA TARTÁS fent/bent

2017. május 19. (péntek): 17:00 - 23:00 

2017. május 20. (szombat): 12:00 - 23:00 
2017. május 21. (vasárnap): 12:00 - 22:00

A fesztivál külső, szabadtéri területe része mindhárom napon egy órával tovább tart nyitva.

Bővebb információ: www.belgasor-fesztival.hu

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Legjobbak a gyümölcsös sörök! ;) Itt az idei sörfeszt lista! http://dogosmeggy.hu/blog/orszagos-sorfesztival-lista-2018/