Még nyáron kezdőtött a történet, amikor részt vehettem a Metro vevőakadémián Szabó Péter halakról szóló gyakorlattal jó alaposan megfűszerezett előadásán. Aztán meghívtak a könyv bemutatójára is. Nagyon kellett ez a könyv, főleg az előadásban ránk özönlő hihetetlen információmennyiség után éreztem úgy, hogy semmi sem tudok a halakról. Pedig szeretem őket. Kifilézve, a tányéromon.
Szabó Péter egyébként Oceancowboy néven a weben is fellelhető, de Hoitsy György halbiológussal együtt jegyzett könyvük százszor tartalmasabb és összefogottabb információforrás, mint bármiféle blog.
A könyv a Magyarországon kapható összes édesvizi és tengeri hal bemutatásával kecsegtet. Mindezt 80 recepttel megspékelve. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban 40 tengeri és 20 évesvizi halat. Olyan ismerősöket, mint a harcsa, pisztráng, ponty vagy a lazac, tonhal, szardínia. És persze jönnek azok a halak is, amikről már hallottam, de még sose mertem nyers formában a konyhámba behozni, hogy aztán megküzdjek velük, például a kecsege, a vajhal, az angolna vagy a durbincs.
Szépen, abc sorrendbe rendezve sorakoznak egymás után a leírások, magyar, angol és latin megnevezések, élőhelyek, adatok és persze érdekességek. Egy-egy hal hirtelen érdekessé és ismerőssé válik, mint például az elhíresült pangasius, és kapunk hozzá egy ötletes elkészítési módot is.
Kétféle képpen lehet használni a könyvet: okosodásra és főzésre is. Nagyon jó bevackolni vele és csak lapozgatni, nézegetni, olvasgatni. Az illusztrációk szépek, a halakról készült akvarelleket kifejezetten szeretem.
A repcepteket én elsősorban ötletadónak tartom. Csodás alapanyagok lettek benne feldolgozva a megfelelő hozzáállással és komolysággal. Nekem csak az a bajom vele, hogy túlzottan éttermiszagú az egész. Nehezemre esik nekilátni egy-egy olyan receptnek, amelyhez legalább 4-5 edényt kell elhasználni, mártást sűríteni, alaplevet főzni és a végeredmény egyetlen étel lesz csak. Néha-néha persze biztos belevágok egy ilyenbe is, de addi elcsenem a pármai sonkába tekert halfilé ötletét meg a bazsalikomos-gyömbéres fűszervajban párolt kelkáposztáét.
Ha ti is szeretnétek szert tenni erre a könyvre, válaszoljatok itt kommentben csütörtök reggel 6-ig az alábbi két kérdésre:
Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?
Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?
A tenger egyéb gyümölcsei, úgyis mint rákok, csigák és puhatestűek, ezúttal nem játszanak. Koncentráljunk a halakra!
Csütörtök reggel kisorsolok és postázok egy példányt a szerencsésnek!
Sorsoltam: DSophie a nyertes. Kérek szépen egy e-mailt!
Sorsoltam: DSophie a nyertes. Kérek szépen egy e-mailt!
29 megjegyzés:
Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?
Keszeg
Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?
Ponty
1, harcsa
2, ponty
1. lazac
2. lazac/pisztráng
Kösz a játéklehetőséget!
1. Harcsa
2. Lazacfilé
1. lazac
2. ponty/tonhal
szia,
1. fogas, harcsa, lazac
2. lazac
1. lazac, csuka
2. pisztráng
köszi.
Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?
fogas és pisztráng
Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?
lazac és tonhal
1. vajhal, pisztráng
2. lazac, pangasius, tonhal
1. lazac
2. tonhal, lazac
1. pisztráng, karácsonyi vacsorán nálunk hagyomány a sültcsuka (foghagymával, petrezselymmel, mustárral és fehérborral pácolva, de gyakrabban is enném :)
2. oslić (a google tőkehalnak és csacsihalnak is fordította, pl. ezért is kellene épp nekem ez a könyv :D ), szardínia, tonhal, ponty, harcsa,
szia,
1) nem ismerem nagyon a halakat, de pisztrangot szivesen ennek barmikor
2) szardella, tonhal
1. fogas, süllő
2.fogas, süllő
1., Pisztráng
2., Tükörponty
1. lazac, fogas
2. tonhal, szardella
1/ Pisztráng
2/ Ponty, lazac, pangasius, pisztráng, harcsa
1. Vörös tonhal, vajhal
2. Lazac
1. harcsa
2. ponty, tonhal
/Gyenizse Violetta/
1. Harcsa
2. ponty
1.pisztráng
2. tonhal és afrikai harcsa
hanga
Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?
lazac, pisztráng, tonhal
Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?
ponty, törpeharcsa, lazac
1., pisztráng
2., harcsa
Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?
pisztráng, lazac
Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?
tőkehal, hekk, tonhal, pangasius
1. pisztráng, harcsa
2. afrikai harcsa
1. lazac
2. harcsa
Kedvenc: Lazac
Leggyakrabban: Afrikai harcsa
1.harcsa
2.ponty
Picit elcsúsztam a napokkal! Lényeg, hogy sorsoltam. DSophie a nyertes. Kérek szépen egy e-mailt!
Megjegyzés küldése