Hello Hal Fishbar

El tudsz képzelni egy teljes menüsort csupán édesvízi halakra építve? Valójában nem könnyű feladat. (Na jó, az édességet most hagyjuk ki.)

Mert mit ismerünk mi itt? Halászlét, rántott halat krumplisalátával, esetleg rácpontyot. 



Nos, a Hello Halban, a Ráday utcában megmutatják, hogyan lehet rendkívüli kreativitással hozzányúlni egy mostohagyerekként kezelt alapanyaghoz. A két legnagyobb kedvencem a halchips és a halkolbász. Merészség mindkettő, de az eredményt még sokáig emlegeti, aki megkóstolta. 

De készül itt raguleves és "brassói" is, természetesen hallal, halból. A raguleves úgy tökéletes, ahogy van. Egyébként is imádom, mondjuk pulykával, de a puha harcsafalatkákkal új értelmet nyer ez a leves. 


Chips és füstölt afrikai harcsa


Alapvetően a szokásos harcsa, ponty, pisztráng vonul fel az étlapon. És ma a magyar piacon már ez is teljesítmény. Az üzleti, üzemi halászat a természetes vizeken megszűnt, illetve megszüntették. Így aztán a Balaton mellett nem lehet például fogast enni az éttermekben. Viszont szerencsére elég jól felfejlődtek az utóbbi években a halgazdaságok, ahol ugyanúgy tenyésztik a vízi finomságokat, mint, mondjuk a csirkéket. Csak éppen nagyobb odafigyeléssel és több törődéssel, mert a hal egy picit érzékenyebb a környezeti ártalmakra, mint a ketrecbe zárt szárnyasok. Szóval, a HelloHal létrehozója, Horváth Szabolcs elmondta, hogy rengeteg utánajárás és kutakodás után, de elérhetők jó minőségű alapanyagok is. 


Pankómorzsás harcsa halászlé mártással 
és a háttérben spenóttal tekert pisztráng 


Engem minden esetre meggyőztek. Érdemes néha letérni a megszokott gasztro-ösvényekről és ráeszmélni, hogy hazai alapanyagokból is lehet újat és izgalmasat alkotni. 

Nincsenek megjegyzések: