Ismét itt a Segítsüti! Hihetetlen módon ezt már a 10. alkalom!
Ismét lehet licitálni a finomabbnál finomabb sütikre. Ha erre az oldalra kattintatok, átnézhetitek, ki mivel készült, milyen finomságokat sütöttek a bloggerek: http://www.segitsuti.hu/sutiarveres/licitek
Segítsüti akció támogatottjai a SUHANJ! Alapítványon keresztül látás-, értelmi- vagy mozgássérült gyermekek lesznek. Az alapítványról itt olvashattok.
A korábbi évektől egy picit eltértem: ezúttal nem a mandulát, hanem a diót állítottam a középpontba. Ez a sütemény nagyon-nagyon diós. Mondhatni más alig-alig van benne, mint dió meg dió és még egy pici dió. Liszt például nem került bele, viszont elég sok fehércsokit is használtam. Meg egy pici kávét, mert az olyan jól illik a többi ízhez. Remélem nektek is tetszeni fog!
Kávés-fehércsokis diótorta
Hozzávalók: 5 tojás, 4 kanál kristálycukor, 400 g dió, 1 kiskanál sütőpor, 50 g vaj, 100+100 g fehércsokoládé, 2 kanál tejszín, 1 kiskanál fahéj, 1 kiskanál kávépor (pl. Nescafe).
Elkészítése: A tojásokat szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem egy csipet sóval és félreteszem.
A sárgáját kikeverem a cukorral. Az egyik 10 dekás fehérhércsokit óvatosan felolvasztom, a vajat pedig szobahőmérsékleten hagyom megpuhulni. Ezt a két hozzávalót a tojáshoz adom és jól kikeverem.
A diót ledarálom. Hogy még finomabb legyen, előtte száraz serpenyőben egy picit meg is lehet pirítani. Ez még jobban kihozza a dió isteni ízeit.
A dióhoz keverem a sütőport és beledolgozom a tojásos-vajas keverékbe. Először úgy tűnik majd, hogy ez nem fog sikerülni, de elég kitartóan keverve, előbb-utóbb elegyedik a két massza.
Végül a habbá vert fehérjét forgatom a diós keverékhez. Ezt 2-3 részletben teszem meg. Az első adaggal még nem kell finomkodni, de a második-harmadik menetben már finoman, a habot nem teljesen széttörve inkább csak beleforgatom a fehérjét a keményebb, sűrűbb masszába.
A formákat - 6 nagyobbacska kuglóf forma vagy egy 24 cm átmérőjű tortaforma - alaposan kivajazok. A tésztát szétosztom a formákba. Mivel meg fog nőni sütés közben a tészta, ezért csak 3/4-ig töltöm a formákat.
25-30 percig sütöm 180 fokon.
Amikor kihűlt, ügyesen kiborítom a formából a kész süteményt.
A fehércsokis-kávés máz 100 g fehércsoki, 2 evőkanál tejszín és 1 kiskanál kávépor gyengéd összeolvasztásából született. Ezt érdemes vissszahűteni, mert attól besűrűsödik és szépen csorgathatóvá válik. A mázat csak fogyasztás előtt szoktam rácsorgatni a sütire, egyébként átitatja a tésztát. Persze ez sem egy nagy gond, így is finom lesz.
Korábbi segítsütijeim:
2013 Mandulás narancsos sütemény fehércsokis krémmel
2012 Chai illatú keksz és krém
2011 Mandulás tallér passiógyümölcsös krémmel
2010 Narancsos-marcipános tartlette
2009 Mandulás ropogós
1 megjegyzés:
Én imádom a diót így jöhet egy nagy szelet belőle! Remélem a licitálók is így látják majd. :)
Megjegyzés küldése