Vannak csodák. De most komolyan. Milyen csillagegyüttállás kell ahhoz, hogy nyáron az udvari strandon nyissanak egy olvasósarkot, és ott ráakadjak egy közel 30 éves kínai szakácskönyvre. Tiszta oldschool. Képek nincsenek. A szójaszószt még szójamártásnak hívják, de egyébként tökéletesen autentikus receptekkel tele.
Akkoriban nem lehetett könnyű bármit is beszerezni a hozzávalók közül. Most odamész a szupermarketbe és veszel egy csomag tofut. De a nyolcvanas évek közepén?
Másnap jegyzetfüzettel és tollal mentem vissza és egy csomót jegyzeteltem belőle. Mégis fél évig tartott, mire bármit is megfőztem belőle. Ez lett az első. Természetesen a világ legyszerűbbje, amit egyébként a kínai gyorsbüfékből is ismerhettek.
Hozzávalók 4 személy részére: 1 fél csirkemell filé, 1 kukoricakonzerv, 1 tojás, 1 evőkanál keményítő, szójaszósz ízlés szerint.
Elkészítése: A csirkét puhára főzzük kb. 8 dl vízben. (Használhatunk húslevest is, ha van egy kis maradék, leveskockát nem szeretem, mert nagyon elviszi az ízeket.)
Kivesszük, felkockázzuk, a főzőlevet pedig leszűrjük.
A felkockázott húst, a kukoricát visszatesszük a vízbe. Felforraljuk. Kb. 1 dl főzőlében kikeverjük a keményítőt és visszaöntjük a levesbe. Folyamatosan kevergetjük, pillanatok alatt besűrűsödik és bársonyos lesz.
Még gyorsan felütünk egy tojást, villával kicsit felverjük és a kevergetéstől örvénylő lébe csorgatjuk, hogy szalagosan főjjön meg.
Gyorsan, forrón tálaljuk, mert a keményítő további forralástól szétesik. Az asztalnál mindenki ízlés szerint csorgat bele szójaszószt, hogy elég ízes és sós legyen.
1 megjegyzés:
Ez a könyv nekem is megvolt...Nem is tudom hova lett..Jó, de akkor még számomra érthetetlen receptek, alapanyagok vannak/voltak benne.. Ma már tudnám használni:)
Megjegyzés küldése