Kínai bársonyos tojásleves



Vannak csodák. De most komolyan. Milyen csillagegyüttállás kell ahhoz, hogy nyáron az udvari strandon nyissanak egy olvasósarkot, és ott ráakadjak egy közel 30 éves kínai szakácskönyvre. Tiszta oldschool. Képek nincsenek. A szójaszószt még szójamártásnak hívják, de egyébként tökéletesen autentikus receptekkel tele.
Akkoriban nem lehetett könnyű bármit is beszerezni a hozzávalók közül. Most odamész a szupermarketbe és veszel egy csomag tofut. De a nyolcvanas évek közepén?

Másnap jegyzetfüzettel és tollal mentem vissza és egy csomót jegyzeteltem belőle. Mégis fél évig tartott, mire bármit is megfőztem belőle. Ez lett az első. Természetesen a világ legyszerűbbje, amit egyébként a kínai gyorsbüfékből is ismerhettek.

Hozzávalók 4 személy részére: 1 fél csirkemell filé, 1 kukoricakonzerv, 1 tojás, 1 evőkanál keményítő, szójaszósz ízlés szerint.

Elkészítése: A csirkét puhára főzzük kb. 8 dl vízben. (Használhatunk húslevest is, ha van egy kis maradék, leveskockát nem szeretem, mert nagyon elviszi az ízeket.)
Kivesszük, felkockázzuk, a főzőlevet pedig leszűrjük.
A felkockázott húst, a kukoricát visszatesszük a vízbe. Felforraljuk. Kb. 1 dl főzőlében kikeverjük a keményítőt és visszaöntjük a levesbe. Folyamatosan kevergetjük, pillanatok alatt besűrűsödik és bársonyos lesz.
Még gyorsan felütünk egy tojást, villával kicsit felverjük és a kevergetéstől örvénylő lébe csorgatjuk, hogy szalagosan főjjön meg.

Gyorsan, forrón tálaljuk, mert a keményítő további forralástól szétesik. Az asztalnál mindenki ízlés szerint csorgat bele szójaszószt, hogy elég ízes és sós legyen.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez a könyv nekem is megvolt...Nem is tudom hova lett..Jó, de akkor még számomra érthetetlen receptek, alapanyagok vannak/voltak benne.. Ma már tudnám használni:)