Sielős keksz



Nem az első sielés, amire sajtos, sós kekszet készítettem. Egyszerűen kell, hogy legyen valami az embernél útközben, meg a felvonón meg hogy megmeneküljön az éhhaláltól addig is, amíg eljut az első hüttéig. És ez a keksz nagyon jól tűri a szállítást, a megpróbáltatásokat. Igazi kalandos - madárlátta eleség - úgy érzem még az aktuáis VKF!-be is becsúszhat, bár semmit nem tettem hozzá útközbe, csak előkaptuk és rágcsáltuk.

Nagyon egyszerű elkészíteni, és utána akár egy hétig is elvan, semmit sem változik az állaga. Ropogós és nem is nagyon morzsálódik. Az íze teljesen a sajttól függ, lehet parmezánt is tenni bele, vagy sima Trappistát. Fel lehetne dobni egy kis rozmaringgal vagy oregánóval is, csak a kiskorúak nem szokták értékelni a "zöld szöszöket".

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 20 dkg liszt, 20 dkg füstölt sajt, 1 tojás sárgája.

Elkészítése: A hideg vajat a liszttel elmorzsolom. A sajtot lereszelem és hozzágyúrom a liszthez a tojássárgájával együtt. 3-4 centi átmérőjű rudat formázok belőle, amit fóliába csavarva 1 órára a hűtőbe teszek.
Fél centis karikákra vágom, mint valami szalámit, aztán a karikákat szépen megsütöm. Kb. 15-18 percre van szüksége a 180 fokos sütőben, hogy elérje a kívánt pirospozsgás állapotát.

2 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon guszta, el is mentem a receptet. Köszi :)

Ági, aki főz írta...

Szívesen. :)