Shakshuka, a paradicsomban sült tojás



Shakshuka, shakshuka. Jó kis nyelvtörő, tulajdonképpen megjegyezhetetlen név. Először a Hummus Bar háza táján volt szerencsém hozzája. Hamar szerelembe estünk és egyszerűen úgy rendeltem, hogy azt a paradicsomos tojást kérem. Ők persze ehhez is adtak hummuszt - csicseriborsókrémet - amit én itthon hanyagoltam.

Így tettem szert egy egyszerű, univerzális ételre: bármilyen étkezésre jól jöhet. Lehet főétel, reggeli vagy vacsora is. Meleg is, tojásos is, laktató is, meg jó fűszeres. Már-már böjtösnek is kikiáltható a közelgő böjtre való tekintettel.

Az utolsó lendületet Zizi adta meg az elkészítéshez, amikor rájöttem, hogy ez a "hipi-hopi megvan" kategória*.

Hozzávalók 2 személyre: 0,5 liter passzírozott paradicsom (passata felirattal fut a boltokban, tetra dobozban vagy konzervben), 1 vöröshagyma, 3-4 gerezd hagyma, 1 kanál olaj, 1 chili, 1 kanál arab fűszerkeverék (római kömény, fahéj és még pár nem pontosan beazonosított illat), 10 dkg feta, só, bors.

Elkészítése: Apróra vágtam a hagymát, fokhagymát. Olajon megpároltam, majd felöntöttem a paradicsommal. Lefedtem, mert nagyon fröcskölt és puhára főztem benne a hagymát. Fűszereztem, de alaposan.
Tálalás előtt 5 perccel egyenként beleengedtem a tojásokat. Ezt úgy csináltam, hogy először egy kis tálkába felütöttem egyesével a tojásokat, hogy ne keveredjenek össze és a sárgájuk lehetőleg egyben maradjon.
Kb. 5 perc alatt kellőképpen meg is fő a tojás a forró paradicsomban. Nem kell megijedni, lesüllyed az aljára.
A közepe egy picit folyós marad - pont így szeretem. Szalmonella fóbiások süthetik tovább is.
Végül rászórtam az elmorzsolt fetát is.

Természesen lehetne úgy is sütni, hogy a szószba ütött tojásokat egyesével vagy tepsiben betoljuk a sütőbe úgy 15-20 percre.

Ideális esetben pitával találjuk, ennek hiányában ropogós pirítóssal, akár fokhagymás pirítóssal is. Még szebb és finomabb lesz, ha az ételt megszórjuk egy jó adag felaprított petrezselyem zöldjével is.

*Elnézést a finomabb lelkületű olvasóktól az ilyen kifejezések használata miatt.

Nincsenek megjegyzések: