A klasszikus csokoládétorta



Ez nálam A csokoládétorta. Tökéletes. Pont, ahogy a Nagyi is csinálta, csinálná. Na, jó, én egy picit több csokival készítem.


A recept egyébként nem is annyira bonyolult, mint hinnénk, bár azért beletellik vagy 3 óra, mire el is készül.


Viszont a végeredmény! Egy könnyű piskóta, szinte elrepül és hozzá egy tömény, olvadós tojásból főzött, vajjal dúsított krém. Nagyjából ez a sütemény-mennyország kategória.


Csokoládétorta


Hozzávalók a piskótához: 10 tojás, 4 kanál cukor, 4 kanál porcukor, 6 kanál liszt, 4 kanál darált dió, 2 kanál kakaó.


A piskóta készítése: A tojásokat egyesével szétválasztottam. Fontos, hogy ne keveredjen a fehérje és a sárgája. Ezért mindig külön tálba ütöm fel őket, hogy elkerüljem a baleseteket. A fehérjéhez adok egy csipet sót, aztán addig verem (mixerrel, régebben kézi habverővel), amíg kemény lesz. Ekkor egyesével adom hozzá a 4 kanál porcukrot és tovább verem, sokáig, sokáig. A cukros tojáshab fényes lesz és kemény. Félreteszem, de csak rövid időre.


A sárgáját a kristálycukorral keverem fehéredésig. Aztán hozzáadagolom a lisztet, diót, kakaót. Jó sűrű lesz, egy idő után már nem biztos, hogy viszi a mixer. Belekeverem a fehérjehabot, mégpedig két-három részletben. Először nem törődök a hab érzékenységével, az a lényeg, hogy fellazítsam a sárgájás keveréket. A második körben viszont már nagy, széles mozdulatokkal dolgozom, hogy megmaradjanak a fehérjébe zárt légbuborékok.


Ekkora mennyiséghez egyébként hatalmas keverőtálra lesz ám szükség!


A piskótát 2-3 részletben sütöm meg, attól függően, hogy mekkora a tepsi. Ezúttal kör alakút használtam, amit gondosan kibéleltem sütőpapírral. A sütéshez kb. 15 percre van szükség, de az egyes sütők nagyon eltérőek lehetnek.


A piskótát hagyom kihűlni, majd óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt. Nem szokott ráragadni és gondot okozni.


Hozzávalók a főzött csokikrémhez: 4 tojás sárgája, 2+2 kanál cukor, 1 kanál liszt, 2 dl tej, 150 g étcsokoládé, 150 g vaj.


A krém készítése: A tojások sárgáját elkeverem 2 kanál cukorral, liszttel. Egy lábasban tejet melegítek, amikor már kezd gőzölögni, beleöntöm a tojást, és folyamatosan keverem-keverem. Viszonylag kis lángon, óvatosan főzöm, sűrűsödésig. Ha jó az állaga, rögtön egy hideg tálba át is öntöm és tovább keverem. Amikor már nem forró, beleadagolom a feltördelt csokoládét. Egy ideig könnyen bele is fog olvadni, de ha az egészet nem veszi fel, mert már nem elég meleg a krém, akkor a maradékot megolvasztom és úgy adom hozzá. Hagyom teljesen lehűlni.


A szobahőmérsékletű vajat 2 kanál cukorral habosra keverem és a tojásos krémmel vegyítem.


Ez után már csak az van hátra, hogy a krémet rákenjem a piskótára és valami elfogadható díszítést eszközöljek rajta. Ez utóbbi téren még komoly hiányosságaim vannak, de majd még gyakorolok.

3 megjegyzés:

duende írta...

Isteni! :) Hasonlít a krémje az általam - anyukámtól örökölt recept alapján - készített lúdlábhoz. Valóban csokimennyország ez! Sőt. Ez még csokisabb... :)

fxtina írta...

hiába, a nagyik tudják a legjobb csokitortákat sütni! nálunk is így van ez. ő mindig szabadkozik, hogy hát most is csak ilyet sütött, ezt az egyszerűt, mi pedig kórusban mondjuk neki, hogy nem baj mama ez alegjobb torta a világon. és úgy is van :)

Éva írta...

Jól néz ki a tortád. Az íze biztos nagyon finom lett annyi finomságtól!