Ezt pont tíz éve írtam, de még mindig így van :)
Amikor hirtelen
vége szakad a karácsonyi csodaváró hangulatnak és csak a bejgli morzsák
maradtak.
Amikor a dús,
zöld fenyőfa már csak csontváz, amelyen néhány szaloncukor üres, gyűrött
papírja zizeg.
Amikor a
keményre, csillogósra vagy éppen porosra fagyott hó ropog, nyikorog a csizmánk
talpa alatt.
Amikor
reggelente úgy kell kiásni az autót és a házat a hó alól, pedig mi
legszívesebben álló napra visszaásnánk magunkat a párnánk és paplanok birodalmába.
Amikor egyszerre
megutáljuk a korcsolyát, a hógolyózást és a hóemberépítést.
Amikor
ambivalens érzéseink közepette elkezdjük tervezgetni, hogy melyik déltengeri
szigetre költözünk el. Előkeressük a nyaralásos fotókat és már azon töprengünk
milyen virágokat ültetünk majd a kertbe, ha végre megjön a tavasz.
Amikor
látványosan fogyni kezd a felhasogatott tüzelőfa és a pincében lévő szénhalom.
Amikor úgy érezzük, hogy megvesz az Isten hidege, pedig volt ennél már hidegebb
tél is. Persze arra csak az igazán öregek emlékeznek.
Amikor magába
fordul az ember, lehajtott fejjel közlekedik, mélyen a kabátjába burkolódzik és
azon gondolkodik, miért nem vett fel még egy gyapjú pulóvert a rajta lévő kettő
tetejére. Amikor a kesztyű átázik, a csizma talpa pedig annyira áthűl, hogy fáj
rálépni is és csak nem jön a fránya busz.
Amikor még a
verebek is depressziósan hallgatnak és azon bosszankodnak, hogy reggelre már
megint odafagy aprócska lábuk a kábelekhez.
Amikor gonosz
vigyorral, kárörvendő krahácsolással végigsöpör a városon a minden eddiginél
ellenállóbb influenza- járvány.
Ilyenkor jó a
sütő melegével befűtött konyhában ücsörögni.
Ilyenkor jó
belesüppedni a sütemények, kalácsok, torták zamatába.
Ilyenkor jó
beleszippantani a csokoládé, a fahéj, a vaníliás cukor, a pörkölt mogyoró és a
barnára karamellizálódó cukor illatába.
Ilyenkor jó
egyenként lenyalogatni a langyosra olvadt csokoládémázat minden ujjunkról.
Addig verni idétlen mozdulatokkal a tojásfehérje habot, amíg selymes, kemény
habcsúcsokká alakul.
Ilyenkor jó
előkeresni a legnagyobb kuglóf- formát
és a vörösréz mozsarat.
Ilyenkor jó
szerezni valahol egy méretes, narancsszínű tököt, kikaparni a magokat, percek
alatt felszeletelni, bedobni egy tepsibe és belökni a forró sütőbe. Egy óra
múlva pedig kikapkodni a harsogóan kemény tökbélből krémesen puhára sült
nyalánkságot, ami olyan édes, mint a tiszta cukor.
Ilyenkor jó
ujjuainkkal végigsimítani az ablakra fagyott jégvirágok kesze- kusza vonalát. Nagyot szippantani a jegesen éles,
tiszta levegőből. Elmorzsolni néhány hihetetlen alakú hópihét, révedezve
figyelni, ahogy a fehér kristályból csöppnyi víz lesz, ami felszívódik a
kesztyűbe.
Ilyenkor jó ott
toporogni a gesztenyesütő előtti sorban, kézbe fogni a forró, kormos
papírtölcsért. Bele- bele merítkezni
és újabb gesztenye- kinccsel a
felszínre bukkanni.
Ilyenkor jó
esténként langyos, mézes tejet kortyolgatni. Szorongatni a bögrét, ami
átmelegíti az ujjakat, a mézes tej lágy íze pedig lélek-
vigasztalóként is megállja a helyét.
Ilyenkor jó
belépni a spájzba, levenni egy derűs őszibarackokkal teli üveget a polcról.
Ilyenkor jó kompótot enni, sűrű, édes levét kiszürcsölgetni a tálkából.
Befőttet tálalni sült húsokhoz, desszertként vagy csak úgy vacsorára.
Pillanatokra a konyhába idézni a nyár zamatait, a barackba zárt napfényt.
Ilyenkor jó
megölelni valakit, hozzábújni valakihez, betakargatni valakit. És tartozni
valahová.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése