Volt
nekem egy drága Nagyim, aki sokat és jól főzött. Az egyik kedvencem tőle a
végtelenül egyszerű tojásos tészta volt. Kifőtt tészta és valahogy ráapplikált
tojás volt. Sosem tudtam újra előállítani azt a bizonyos ételt. A forró
tésztára valahogy serpenyőben ráragasztotta a tojást, valahogy bevonta vele a
szálakat, de mégsem volt rántottás jellege az egésznek.
Mondjuk
elég tojás-függő gyerek voltam, imádtam a csorgatott köményes levest is –
szigorúan félig szenes kenyérkockákkal. A másik nagyinál meg folyton cukorral
kikevert tojássárgájával tömtek, mondván, hogy vékony vagyok.
Node,
mindez már a múlté, csak annyi maradt, hogy a hűtőben mindig csücsül egy doboz
tojás. Ez alap, e nélkül a világvége fenyegetését sokkal komolyabban venném
minden alkalommal. Mostanában hála istennek feltalálták a fertőtlenített
tojást, így az amúgy is túlfejlett szalmonella-fóbiám sem burjánzik tovább.
Így
érkeztünk el ahhoz a csodálatos keddi naphoz, mikor is az olvadó hó szürke
latyakkal áztatta el az egész várost, a rosszkedvem mélységes mély bugyraiban
dagonyáztam. Éppen Két Cica carbonáráját csodáltam és magamban csóváltam a
fejem, „de hát ez az Ildikó csak tudja, hogy ez bizony nem Carbonara.” Mert én
tudom. Természetesen jobban tudom, nem mintha olyan sokat jártam volna Olaszföldön,
de rengeteg gasztroblogot olvasok cserében.
Egészen
pontosan 11:52 perckor döbbentem rá a következőkre:
1. Úgy
10 perc múlva indulni kellene a gyerekekért
2. Még
semmit se ettem, amióta felkeltem
3. Nincs
semmi azonnal fogyasztható állapotú táplálék a frizsiben.
Ilyenkor
mindig a zacskós japán tészta az első gondolatom, de természetesen nem volt itthon.
Most kezdődik az izgatott kapkodás és matatás. Lekváros kenyér? De a kenyér
három napos és hótt száraz. Na jó, akkor valamilyen tészta. Mindegy milyen, csak forrjon fel
mielőbb a víz. Szerencsére akad valami nagyon-nagyon vékony spagetti, a doboz 5
perces főzési időt ígér. Al dentén is jó lesz ezúttal, nem vacakolunk.
És akkor
találtatott még némi húsos szalonna (magyarul bacon), egy ici-pici darab
parmezán. A szalonna felcsíkoztatott, a sajt lereszeltetett. Egy jó mély
serpenyőt előkaptam és beleszórtam a szalonnát. Jó megpirult, mert közben
eszembe jutott, hogy FOKHAGYMA! Azt apróra kockáztam és ment a szalonnához,
pirulni, de nem megégni.
Löttyintettem
rá úgy 2 kanálnyi tejszínt. (Igen, tudom, hogy ez nem Carbonara, de nem is akar
az lenni.)
Egy
tojást lazán, villával felvertem. Gyors mozdulatokkal a tejszínhez kevertem,
így nem rántottásodott rögtön. Ment is bele a tészta egyenesen a főzővízből,
villával átmerve. Aztán meguntam a szökevény szálakat és mégis leszűrtem az
egészet.
De még
véletlenül sem tartottam a hideg víz alá! Ugye ti sem tesztek ilyen csúfságot
szegény szerencsétlen pasztával? Itt úgyis arra volt szükség, hogy forró legyen
és a tojásos-tejszínes cucc, ahogy lehet rátapadjon. Ez meg is történt.
Úgyhogy
már csak egy kis reszelt sajt került a tetejére.
Lemértem:
12 perc a szintidő.
Megenni
2 perc 32 másodpercig tartott, bár ezt követően némileg elnehezült hassal
indultam rohanvást az ovi felé gyermekeimet elhozni.
És kérdezitek, hogy milyen? Talán
mondanom se kell, de egyszerűen mennyei, zseniális, isteni és minden hasonló,
csak több jelző épp nem jut eszembe.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése