BUÉK!
Hurka, kolbász
Zseniális kávés bonbon
Mákvirág
Zserbógolyó egy változata
Karácsony volt
Boldog karácsonyt!
Az újságárus magányossága
Az emberekből alig látott mást, csak egy kezet az apróval, meg a hangot:
– Két vonaljegyet kérek. De gyorsan.
– Egy Borsot meg egy Sikket.
– Tartanak papírzsebkendőt?
– Cigi van?
– Azt a színes, dínós matricaalbumot kérem szépen, bácsi.
Félszavas kérdések, meg sem hallott válaszok. Nem voltak különleges kérések, még csak útbaigazítást se kért senki soha. Mindenki rohant, akár reggel, akár délután volt. Még a nyugdíjas nénikék, akik a kéthetes tévéműsorért jöttek, sem álltak le tereferélni. Amikor tavasszal először beült ide, kényelmesen hátradőlt a párnával kibélelt, fehér műanyag kerti széken, azt hitte, hogy majd megismerkedik és szép lassan összebarátkozik az emberekkel. De az embereket nem érdekelte, hogyan nyomja a kezükbe a napilapjukat.
Minden egyes nap átjárta a fölöslegesség érzése. Mintha egy automata lenne, egy nagy, újságokkal feltöltött gép része, egy automatikusan működő kar... Régen mindig csodálattal töltötte el az üdítőitalokat gyomrukból kidobó dobozok hatékonysága, ötletessége. De amióta maga is ilyen munkakörbe került, már sajnálta azokat a gépeket. Még szerencse, hogy őt senki se rugdossa meg, ha nem számolja ki elég gyorsan a húszforintosokat.
Ha nem jött senki, a magazinok karácsonyi ötleteit böngészte. Volt ott minden: nőmagazinok ajándékötletekkel, pár százezres karórákkal meg bőröndszettekkel, kézimunka-magazinok keresztszemes asztalközepekkel és ablakra ragasztható hópehely-dekorációkkal, receptes magazinok véget nem érő menüajánlatokkal...
Neki nem sok lehetősége maradt a vásárlásra, mert reggel hatkor, amikor nyitott, még minden zárva volt, délután pedig örült, ha a vacsorára valót meg tudta venni gyorsan az éjjel-nappalban. A szabadnapjain elmehetett volna valami plázába, de a tartásdíj levonása után alig maradt annyi, hogy kifizethesse a rezsit. Anyjának végül két sárga pöttyös bögrét vett a százforintos boltban, a lányainak pedig színes hajcsatkészletet. Habár azt is tudta, hogy ha a volt feleségén múlik, akkor január közepe előtt nem jut el a lányokhoz az ajándéka. Igyekezett elhitetni magával, hogy nem bánja ezt, jobb volt egyáltalán nem belegondolni ebbe az egészbe.
Mégis nagyon várta már a 24-ét. Ennek a napnak a sajátos hangulata még akkor is magával ragadta, ha egy fillér sem volt a zsebében. Ez volt az egyetlen nap az évben, amikor korán, már 2 órakor bezárhattak. Még így is rohannia kellett a Nyugatiba, hogy elérje az utolsó vonatot. A szerelvényen, meglepő módon, egész sokan voltak, mégis sikerült egy olyan helyet kifognia, hogy a négy egymással szembe fordított ülésen csak ő terpeszkedett egyedül. Nem tudta, hogy szomorkodjon vagy örüljön, hogy nem akadt társasága. A gyorsvonat a szokásos okkerbarna műbőr üléseivel, a térdhajlatban elhelyezett fűtőtestekkel, az egy légterű vagonokkal semmi figyelemre méltóval nem kecsegtetett. Csak éppen más volt, mint az újságosbódé belseje, más, mint az egyszobás lakás berendezése és mégiscsak az utazás izgalmát hozta magával, még akkor is, ha ezt az utat az elmúlt években elég sokszor megtette már ahhoz, hogy fejből tudja minden megálló nevét.
Kiválasztotta hát az üres négyes ülést, s elhelyezkedett. Az anyjának szánt remittenda-példányokkal kitömött szatyrot akkurátusan maga mellé helyezte, az ölébe vette a folpackba csomagolt rántott húsos szendvicsét, de nem harapott bele. Még ácsorogtak pár percet az állomáson, figyelte, ahogy néhányan lélekszakadva rohannak oda a vonathoz, és hatalmas csomagokkal kapaszkodnak fel a három vaslépcsőn. Aztán megrándult a szerelvény.
Ahogy a vonat zakatolt bele a szürkülő decemberbe, egyre távolabb került a mindennapoktól. Egy hang azt duruzsolta a fejében, hogy most bárhová elutazhatna, bármit megtehetne.
Ekkor jelent meg először a látótere szélén az alak. Ahogy bámult ki az ablakon, a fák között egy fekete köpenyes alak suhant. Ha odakapta a tekintetét, egyszeriben eltűnt, de ha csak úgy nézett a távolba meredten, újra és újra megjelent. Igyekezett nem foglalkozni vele, de egyre jobban a hatalmába kerítette a szorongás. Mi az a fekete folt? Egy szellem? Maga a Halál? Vagy csak romlik a szeme? Igen, biztosan ez az, túl sokat ül a huzatos bódéban, mesterséges fénynél rontja a szemét az olvasással. Biztos valami hályog.
Tudta, hogy ha most a biztonságos kis kalitkájában ülne, akkor keresne egy témába vágó újságot és beleásná magát a témába, de itt a vonaton, erre nem volt lehetősége. Hogy elterelje a gondolatait, előszedte a rántott húsos szendvicset. Akárhogy is nézzük, ünnepi ebéd volt ez, a kész rántott húst a Kaiser’s-ben vette, ahová egyébként nemigen tért be, túl drága volt ott minden az ő pénztárcájához. Emlékezett rá, hogy gyerekkorában, mielőtt jött a Jézuska, mindig üres bablevest ettek, még véletlenül se húst, így ő most nem tartja magát a hagyományhoz. De végtére is karácsony van, ezzel nyugtatta magát. A szendvics lassan fogyott, mert elég száraz volt, és a langyos, kissé túlcukrozott tea, amit még tegnap este készített, sem igazán enyhített ezen a szárazságon. Arra is gondolt, hogy olvasnia kellene, de most még erre sem tudta rávenni magát. Közben teljesen besötétedett már, így nem nagyon volt mit bámulni a fekete tájon, de akárhogy is szeretett volna megfeledkezni róla, a fekete csuklyás alak, vagy inkább folt, csak nem akart eltűnni a látómezeje bal széléről.
Végül valahogy csak megérkeztek. Az utasok sietősen szedelődzködtek. Szinte mindenkit várt valaki a peronon. Úgy tűnt, mindenki nagyon igyekszik, hogy végre keblére ölelje a karácsonyi hangulatot meg szeretteit, akikkel együtt lehet ma este. Hát, ő nem sietett, bár tudta, hogy az anyja várja. Az előtte álló jó órás gyaloglás miatt nem érezte, hogy bárhová is sietnie kellene.
Mire ő kiért, már alig volt ott egy-két utas. Az állomás előtt egy reményvesztett, sárga taxi ácsorgott. A motorja járt, a sofőr az ajtónak dőlve cigarettázott. Az újságárusnak esze ágában sem volt taxival menni haza, habár azt tudta, hogy az utolsó villamos is réges-régen elment és rá most egy jó órás kutyagolás vár a csikorgó mínuszokban. Valami mégis újra és újra odavonzotta a tekintetét a taxisra. A fekete kapucnija ugyanolyan volt, ugyanaz a csuklya, ugyanaz a fekete folt, amit a szeme sarkából egész úton látott, amiről nem akart tudomást venni, mégis újra és újra betüremkedett a gondolatai közé.
Maga sem tudta, miért, de elkezdett kotorászni a pénztárcájában és egyszeriben már ott állt a kopott sárga Passat mellett.
– Elvinne?
– Magára vártam – mondta egykedvűen a taxis. Hangja, mint a harang kondulása, arca nem is látszott a kapucnitól, csak a felparázsló cigi vörös-narancs pöttye. – Szálljon be – 800 forint lesz.
– De még nem is mondtam, hogy hova megyek.
– Mindegy. Karácsony van, nem?
Kacsamell kínai fűszerekkel
Interjú
Meglepő és mulatságos
Kávés korong
Kecskesajtos datolyafalatkák
Zöld csillag
Narancsos kuglóf mandulával és fehércsokival
Vigyázat! Sütitúltengés!
Májjal töltött gomba
Húha!
Diós "fonat"
Gyümölcskenyér és más
Karácsonyi díj
Pissaladiere kis hibával
Dolce vita mája
Kétszersült birsalmahab
Libamáj datolyában tálalva
Dolce Vita szakácskönyve
Sparos ebéd
Amikor rólam írnak
Oroszos céklaleves
Villa-interjú egy megtört Mikulással
Zserbó pótlék
Baracklekvár és csokihab diós kosárkákban
Hozzávalók 12 adaghoz: 1 csomag előre kinyújtott leveles tészta, 100 g dió, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál barnacukor, 2-3 kanál baracklekvár. A habhoz: 120 g étcsokoládé, 2-3 evőkanál tejszín, 1 narancs reszelt héja, 3 tojás sárgája, 4 tojás fehérje, (mindkettő szalomnella ellen kezelt tojásból) 2 kanál cukor, 1 kanál porcukor, 21 kanál narancslikőr.
Pulyka, köret meg krumplisaláta
Narancsos, édesköményes rákleves
Gyors és ínyenc menü karácsonyra
0. perc Bekapcsolom a sütőt. Felteszem főni az egész, héjas krumplit
Rillette vagy amit akartok
Bécsi séták és finomságok
Rengeteg hasznos ötletet, tanácsot kaptam tőletek. Anyahajó külön posztot írt nekem, Kísérleti konyha pedig még egy újságcikket is beszkennelt a kedvemért. Sajnos a negyedét se sikerült megtalálni ezeknek az ötleteknek.
Notburgának pedig köszönöm a kedves invitálást, kávézást és virslievést, illetve ezt a zseniális süteményt, amit hazahoztam és itthon faltam fel! Jó lenne tudni, hogy mi volt pontosan benne és rekonstruálni.
Mind közül a legnagyobb kedvencem! Imádom. Zöldség, gyümölcs, sajtok, húsok, halak a világ minden tájáról. Amit egy picit hiányoltam, hogy a helyi termékek teljesen háttérbe szorultak itt. Hellyel-közzel lehet csak osztrák sajtot, olajat vagy egyebet találni.
Sok-sok kicsi
Villa-interjú a Csillagánizzsal
Legelőször is az igény, ami az utóbbi időben szűkebb és tágabb környezetemben egyre többször merült fel: szükség lenne végre egy olyan főzőiskolára, ahol valódi képzés folyik, nem csak bemutatót tart egy szakács, tehát minden jelentkező maga készítheti el a fogásokat. Ahol szezonális és friss alapanyagokból készülnek az ételek és nincsenek „kötelező” hozzávalók mondjuk egy reklámszerződés kedvéért. Ahol olyanok tanítanak, akik az igényességet, a minőséget tartják a legfontosabb értéknek.
Aki tehet valamit azért, hogy a magyar gasztronómia levetkőzze végre a hosszú évtizedek alatt rárakódott rossz beidegződéseket, akinek bármennyi szerepe is lehet abban, hogy újra a terített asztal köré üljenek az emberek a plázákban papírtálcáról falatozás helyett, meggyőződésem, hogy annak ez kötelessége. Ezügyben a legelső lépések egyike, hogy olyan ételek kerüljenek a tányérokra, melyek kíváló minőségű és szezonális alapanyagokból készülnek. Mi nem csak abban segítjük a hozzánk fordulókat, hogy megtanulják a sokszor egyébként misztifikált, bonylultnak gondolt fogások elkészítését, hanem megmutatjuk a kevéssé ismert, mellőzött, netán feledésbe merült alapanyagokat, azokat a trükköket, amiket alkalmazva kreatív szórakozássá nemesül a sütés-főzés, gyomorszorító teherből izgalmas készülődéssé a vendégvárás.
- Miért pont csillagánizs? Valami személyes kötődés?
Legelső alkalommal, amikor bekönyörögtem magam egy éttermi konyhára, az egy kínai volt. Férjem (aki akkor még csak udvarolt nekem), szerette a kínai konyhát, meg akartam lepni egy autentikus vacsorával születésnapjára, így esett, hogy megkértem az akkori Budapesten legjobbnak mondott kínai étterem séfjét, hadd tanuljak ott esténként. Beengedtek, a vacsora jól sikerült, s mellesleg megismerkedtem a csillagánizzsal. Amikor pedig a főzőiskolának nevet kerestünk fontos szempont volt sok más mellett az is, hogy szép, esztétikus dolog legyen amiről elnevezzük. Lehet egy étel bármilyen finom, ha a látványától nem kapunk kedvet a megkóstoláshoz.
- Hogyan sikerült meggyőzni Várvizi Pétert, Juhos Józsefet meg Mautner Zsófiát, hogy pont itt oktassanak? Mi volt az az érv, amivel ide lehetett csalogatni őket?
Szerencsére hosszas győzködésről nem volt szó. Péter Franciaországban élt és tanult egy darabig, épp a fentebb sorolt értékekben hisz. Ő is azt gondolja, hogy nem várhatunk varázslatra, nem fog csoda történni, csak a folymatos magas színvonalú munka, a tökéletességre törekvés fog eredményt hozni. Ebben a szellemben mutatja meg a Csillagánizsban mindazt, amire a vendégeink kíváncsiak - és még annál is sokkal többet.
Mautner Zsófit és Juhos Józsit sem kellett nagyon csalogatni, ők is boldogan csatlakoztak. Szerencsére mindenki kicsit másképp tanít, mindenki a saját stílusát, ízeit hozza el hozzánk. Az órarend kialakításakor kifejezett kérésem volt, hogy csak olyan témákat válasszanak, amik igazán közelállnak a szívükhöz, aminek a fogásait szenvedéllyel tudják majd megmutatni.
Nagyon fontosnak tartjuk a borkultúrát a konyhaművészettel párhuzamosan magas színvonalon bevonni a témáink közé. Kovács Antal háromszoros magyar bajnok sommelier segít nekünk ebben, az ő szenvedélye kézműves pincéket felkutatni, s ezek természethű borait elvinni a borfogyasztókhoz. Ételek és borok társításának alapvető szabályait mutatja be estjein, melyek ismeretében több éves gyakorlat nélkül is remek étel-bor párosokat hozhatunk létre.
Lesz majd karácsony is
VKF! Ajándékok a konyhából
Csak sikerült végre összeszednem az ötleteimet. Mind nagyon egyszerű, összeállítva mégis egy magasabb minőséget adnak. Csak nem árt hozzá tudni, mit szeret, akinek szánjuk: teás-e vagy csokis.
Fűszeres indiai tea, avagy Chai latte csomag
Az indiai fűszeres tea igazi különlegesség lehet teakevelők számára. Jobb, frissebb ízek hozhatók ki, ha magunk keverjük az egész, nem megőrölt fűszereket, mintha kész filterest vásárolunk.
Először is vásárolok kávéfilter zacskókat, például százasával a DM-ben.
Ezt töltöm meg a következővel: fahéjrudacska, kardamom mag, szegfűszeg, kandírozott gyömbérdarabok és természetesen szálas fekete tea.
A csomaghoz írjunk egy csinos receptet is, az elkészítési útmutatóval. "Forraljunk fel egy liter vizet, áztassuk benne 10 percig a teafiltert. Forraljunk fel 2 dl tejet, habosítsuk és öntsük a kész tea tetejére. Ízesíthetjük mézzel vagy nádcukorral."
A Campona borboltjában beszereztem csinos 2,5 decis borocskákat, de természetesen ajándékozhatunk rendes palackokat is.
A bor mellé, szintén filterbe előkészítve kedvenc fűszereimet csomagolom: fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst és kandírozott narancshéjat. Elég sok helyen lehet venni már pici mézeket is, ezek is szépen mutatnak egy ilyen csomagban.
Ez esetben is írhatunk elkészítési útmutatót: "A felmelegített borban 10-15 percig főzzük, gyöngyöztetjük a fűszereket. Mézzel, cukorral édesíthetjük ízlés szerint."
Kávés krémlikőr
Nos, ez a személyes kedvencem. Magam is meglepődtem, hogy mennyire jól sikerült. Első ránézésre egyszerű kis tejeskávénak tűnik, de aztán kiderül, hogy van ereje.
Mivel alaposan el vagyunk látva több üvegnyi whiskey-vel, ez lett a likőr alapja, de például konyakból is működik. Ha pedig valaki nem kedveli a kávét, próbálkozhat kakaóval is.
Úgy készült, hogy a pici, de csinos üvegbe beletöltöttem 1 dl whiskey-t, 0,5 dl sűrített, cukrozott tejet és 0,5 dl vízben feloldott, koffeinmentes kávéport. Az egészet összeráztam és már lehet is jégen szervírozni.
Hűtőben tárolva 1-2 hétig megőrzi minőségét.
Forrócsoki por
Manapság nagy reklámja van a forrócsoki pornak. Aztán az ember elolvassa az összetevők listáját és rosszul lesz. Az igazi forró csokiban nem áll megy úgy a kanál, mint a reklámbeliben. Ám ha mégis ugyanazt a hatást szeretnék elérni, meglepő módon egészen egyszerű dolgunk van. Egy kis keményítőt kell csak hozzáadni a porhoz és voilá!
A kicsi üvegcsébe az alábbiak kerültek: 100 g chilis csokoládé felkockázva, 50 g kakaópor, 50 g keményítő. Kerülhet még bele cukor és tejpor is.
Ezúttal a chilis változat készült, kellemes, melengető érzést hagy a torokban. Jó ötlet még a marcipános is, amikor apróra kockázott marcipán darabokat is keverünk a porunkba.
Természetesen ehhez is mellékeljünk elkészítési útmutató: "2 dl forró tejhez adjunk 2 evőkanál keveréket, folyamatosan keverve forraljuk fel újra."
Málnás ecet
Mondanom se kell, hogy a különleges saláták kedvelői ezt is szeretni fogják. Bár még májusban készítettem ezt a változatot, most is elkészíthető mirelit málnából. Egyszerűen leöntjük ecettel és legalább 2 hétig állni hagyjuk.
Fűszerezhető például vaníliával is, így még különlegesebb lesz.
Szép üvegcséket a Vom Fass-nál vettem, üresen is adják, illetve ha valakinek nincs kedve pepepcselni, legalább 100 fajta likőr, olaj és ecet közül válogathat.
Egy évvel ez előtt is gyártottam hasonlókat, akkor ezek kerültek nálam terítékre:
- Aszalt szilvás és narancsos, mandarinos likőr
- Pálcikás forró csoki
- Édes-sós-csípős rágcsa
- Instant sütemény keverék