Tavaszi ebéd ötlet a piacról
Amikor végre eljutok a piacra és hagyom, hogy magával ragadjon a tavaszi kínálat. Végtelenül egyszerű, a hozzávalók ízét hangsúlyozó hétvégi ebéd készült:
Sertésszűz spárgával és újkrumplival
2-3 fő részére
Kb. 40-50 deka, azaz egy darab sertésszűz. A húst jó ujjnyira karikáztam. Sóztam és borsoztam.
Mély serpenyőben 1 evőkanál vajat és ugyanennyi olajat forrósítottam. A húst mindkét oldalán pirosra sütöttem. Alálöttyintettem 2 dl fehérbort és kb. fél órát pároltam fedő alatt.
Amikor a hús már teljesen puha volt, levettem a fedőt és elpárologtattam a nedvesség nagy részét, hogy egy kevéske sós szaft maradjon csak.
A 30 deka újkrumplit késsel megkapargattam. Forró vízben majdnem teljesen puhára főztem, majd egy kevés vajon, serpenyőben megfuttattam, picit megpirítottam.
A szintén kb. fél kiló spárgát jól megmostam, majd az aljáról levagdostam a fás részt. A spárgát néhány percig lobogó forró vízben pároltam, majd leszűrtem és csak egy kis sóval fűszereztem.
Egyébként itt elég sok mindent összegyűjtöttem, amit tudni érdemes a spárgáról.
Sertésszűz spárgával és újkrumplival
2-3 fő részére
Kb. 40-50 deka, azaz egy darab sertésszűz. A húst jó ujjnyira karikáztam. Sóztam és borsoztam.
Mély serpenyőben 1 evőkanál vajat és ugyanennyi olajat forrósítottam. A húst mindkét oldalán pirosra sütöttem. Alálöttyintettem 2 dl fehérbort és kb. fél órát pároltam fedő alatt.
Amikor a hús már teljesen puha volt, levettem a fedőt és elpárologtattam a nedvesség nagy részét, hogy egy kevéske sós szaft maradjon csak.
A 30 deka újkrumplit késsel megkapargattam. Forró vízben majdnem teljesen puhára főztem, majd egy kevés vajon, serpenyőben megfuttattam, picit megpirítottam.
A szintén kb. fél kiló spárgát jól megmostam, majd az aljáról levagdostam a fás részt. A spárgát néhány percig lobogó forró vízben pároltam, majd leszűrtem és csak egy kis sóval fűszereztem.
Egyébként itt elég sok mindent összegyűjtöttem, amit tudni érdemes a spárgáról.
Segítsüti 2018: Rózsaszín felhők kuglóf
Ismét itt az év legizgalmasabb sütis
eseménye: az elárverezett sütikkel ezúttal is egy nagyszerű kezdeményezést
segítünk.
2016 Gyömbéres-citrusos csokitortácskák
2015 Csokoládés-kókuszos sütemény egzotikus mascapone habbal
2014 Kávés-fehércsokis diótorta
2013 Mandulás narancsos sütemény fehércsokis krémmel
2012 Chai illatú keksz és krém
2011 Mandulás tallér passiógyümölcsös krémmel
2010 Narancsos-marcipános tartlette
2009 Mandulás ropogós
A Szent Márton
Gyermekmentő Közhasznú Alapítvány azért jött létre, hogy egy
különleges Gyermekrohamkocsi elindításával segítse az Országos Mentőszolgálat
munkáját. Az életveszélyes állapotú csecsemők és kisgyermekek helyszíni
ellátása és szállítása különleges szakmai, gyakorlati és műszeres felkészültséget
igényel. Átlagosan évente 2100 - elsősorban súlyos, életveszélyes állapotú -
gyermekhez riasztják őket. A Gyermekrohamkocsi bármilyen helyszínen percek
alatt képes egy mobil intenzív osztályt "felépíteni", ennek
köszönhetően szakmai eredményeik európai szinten is kiemelkedőek.
Ezt a kiemelkedően fontos munkát
szeretnénk segíteni a 2018-as tavaszi Segítsütivel. A Segítsüti Közhasznú
Alapítvány 30 gasztroblogger segítségével - immáron 18. alkalommal - ismét arra
vállalkozik, hogy egy-egy tepsi süteményt online árverésre felajánlva gyűjtsön
a fenti cél érdekében.
A befolyó pénzből olyan - általában
egyszer használatos - eszközöket szeretnénk beszerezni, amiket a
Gyermekrohamkocsiban használnak a lélegeztetésre szoruló kisgyermekek kórházak
közötti szállítása során.
Kérünk, ha ezzel a céllal azonosulni
tudsz, támogasd munkánkat liciteddel, illetve azzal, hogy a rendelkezésedre
álló eszközökkel hírét viszed az árverésnek.
Az árverés 2018. április 17-én,
kedden kezdődik, és április 20-án, pénteken 16.00 órakor ér véget.
Licitálni a Segítsüti
oldalán lehet.
Rózsaszín felhők kuglóf
Idén szerettem volna valami nagyon
különlegeset, rendhagyót készíteni. Valójában a süti, ízre nem annyira
rendhagyó, hiszen egy könnyű túrós-citromos tésztája van, málnás öntettel. Viszont varázsoltam
egy kicsit az ételfestékkel és mindent rózsaszínűre festettem…
Szeretnék mindenkit egy igazán habos világba repíteni,
ha csak percek erejéig is és megmutatni, hogy milyen lehet egy nyári naplementébe
harapni. :)
Hozzávalók egy közepes kuglóf formához: 25 dkg
túró, 15 dkg porcukor, 3 tojás, 10 dkg vaj, 1 dl citromos olaj, 1 csomag
citromhéj, 1 csomag vaníliás cukor, 25 dkg liszt, 10 dkg darált mandula, 1 csomag sütőpor, 3-4 csepp
piros ételfesték.
Az öntet: 10 dkg fehér csoki, 10 dkg rózsaszín pillecukor,
1 dl tejszín, 2 kanál málnaszörp.
Elkészítése:
A túrót először botmixerrel átpasszíroztam,
hogy sima legyen. Hozzáadtam a cukrot, kikevertem.
A tojásokat egyesével adtam hozzá és mindig jól
átkevertem. Végül hozzáöntöttem a felolvasztott vajat, illetve olajat.
A sütőport, lisztet, darált mandulát, vaníliás cukrot és citromhéjat
vegytettem és a túrós masszához dolgoztam.
A kissé ragacsos tésztát 2 részre osztottam,
egyikbe piros festéket csepegtettem és elkevertem.
A tésztából kanálnyi mennyiségeket tettem a
kivajazott formába, a különböző színeket felváltva egymás hegyére-hátára
pakolva.
A tésztát kb. 40 percig sütöttem a 180 fokra előmelegített
sütőben.
Mire kihűlt a kész tészta, addigra elkészült a
pillecukros öntet is. Ehhez a hozzávalókat folyamatosan kevergetve, vízgőz
felett olvasztottam fel. Majd a sütire csorgattam. Került rá még egy kis dekor
ez-az, hogy még csajosabb legyen a végeredmény.
Korábbi segítsütijeim:
2016 Gyömbéres-citrusos csokitortácskák
2015 Csokoládés-kókuszos sütemény egzotikus mascapone habbal
2014 Kávés-fehércsokis diótorta
2013 Mandulás narancsos sütemény fehércsokis krémmel
2012 Chai illatú keksz és krém
2011 Mandulás tallér passiógyümölcsös krémmel
2010 Narancsos-marcipános tartlette
2009 Mandulás ropogós
Friss Hal Piac a Kondorosi úton
A táblát már hónapok óta nézegettük, de olyan fura nyitva tartás állt rajta, hogy nem igazán tűnt reálisnak, hogy eljussunk. Aztán a tavaszi szünetben csak sikerült.
A Friss Hal Piac nevű hely inkább egy halbolt, mint étterem, de a pultban lévő halakat egy gyors grillezéssel ebéddé varázsolják.
Ha haza szeretnél vinni friss halat, akkor az éppen aktuális választékból lehet választani. Amikor ott jártunk éppen volt lazac, polip, vörös tonhal, ráknyárs, afrikai harcsafilé. A fagyasztóból pedig többféle rák, kagyló és halfilé választható.
Meg is kóstoltuk gyorsan, hogy mit tud a kínálat.
Ha haza szeretnél vinni friss halat, akkor az éppen aktuális választékból lehet választani. Amikor ott jártunk éppen volt lazac, polip, vörös tonhal, ráknyárs, afrikai harcsafilé. A fagyasztóból pedig többféle rák, kagyló és halfilé választható.
Meg is kóstoltuk gyorsan, hogy mit tud a kínálat.
Lazacburger nyesedékből, de szinte színtiszta halból készül. A halpogácsa friss, zamatos és omlós, ráadásul rengeteg zöldfűszer is került bele, ami nekem nagyon tetszett.
Nem is kicsi, szóval nincs az az érzés, hogy csak három falatnyi jutott. A zsemle puha és friss, kiegészítésnek pedig egy kis uborka és jégsaláta jutott.
A legizgalmasabb összetevő a saját szósz, ami majonézes alapúnak tűnik, paradicsommal, zöldfűszerekkel és citrommal ízesítve. Egyszerűen mennyei!
Kértem még hozzá édesburgonyát, ami a mártogatóssal abbahagyhatatlan. Csak úgy önmagában is hatalmas élmény! Mondjuk a sima sültkrumpli sem rossz, de egészen más kategória.
A grillezett lazacszelet a maga egyszerűségében a gyerekek kedvence. Otthon is gyakran készül, és itt is nagyjából ugyanazt az élményt kaptuk. A hal jól átsült, de mivel kellően zsíros a húsa, illetve a bőr is rajta maradt, ezért nem száradt ki. Semmi hókusz-pókusz, csak egy jól elkészített hal.
A polip a legkényesebb fogás. Nagyon finom, de egy picit rágósabb a kelleténél. Az biztos, hogy itt Budapesten, távol a tengertől nem könnyű a tengeri herkentyűs témával megbirkózni. Persze így is lecsúszott, sőt igazából nagyon is jól esett, szóval jöhet máskor is.
Árak: 2000-3000 Ft / főfogás
Cím: Kondorosi út 3., Budapest 1116. (Jól eldugva hátul a gyártelepen.)
Nyitva tartás: Szerda 10:00-18:00, Csütörtök 10:00-18:00, Péntek 10:00-18:00
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)