Két ilyen gyönyörűséget kaptam ajándékba. Egy darab van vagy fél kiló, magja alig, húsa puha, zamatos, édes, mégsem túl leves. A héjjal mindenféle forró vizes mártogatás nélkül könnyedén lehúzható. Nem is főztem belőle semmit, úgy ahogy van, felfaltuk a 2-es számú paradicsomimádóval vállvetve.
Csak két halk kérdésem van: Ilyesmit miért nem árulnak sehol? Miért csak megszállott kertészek hátsó kertjéből kerülnek elő az ilyen csodák?
19 megjegyzés:
Nekem idén ilyen fajta is termett a kertben:-)
3 félét termesztettem, amióta folyamatosan érik a saját paradicsomunk, az a minimum, hogy Zsófi napi egyet megeszik, de napi háromra is volt példa:-)
Szabolcsban árulnak. :)
Egyébként én is imádom, ez a kedvenc paradicsomfajtám. :)
"Anyósom" kiskertjében is teremtek ilyen giga paradicsomok. :-) Azok is úgy 40dkg körül mozogtak.
Nekem is van, én szeretem hogy nem olyan szabályos gombóc alakú a paradicsom, hanem bumfordi. Talán pont ezért nem árulják...
De nem is a nagyság, hanem az íz!!! na az a lényege ennek. Jó annak, akinek ilyen van a kertjében.
Én is tegnap kaptam ilyet az Anyukám kertjéből, valóban vétek bármit is főzni belőle,meg kell enni gyorsan:))
Ilyet a nagyapám kertjében láttam Feketicsen,piacon sehol..tavaly volt 1,2 kg-os példány is..semmi mű,vegyszer nélkül,csak sok locsolás,napfény,jó feketeföld.
Annyi termett,hogy még a disznók is kaptak belőle mert nem tudott vele mit csinálni,osztogatta az ismerősöknek.
Az biztos hogy ennek van íze,a boltinak annál ritkábban,inkább csak savanyú leve,ami egyre gyakrabban okoz gyomorégést az érzékenyebbeknél.
Nóri
hogy a kérdésedre válaszoljak, mert ezt nem lehet zölden leszedni, aztán kamionra pakolni, és út közben gázzal "megérlelni" és a "nagybanin" elosztani a "zöldségesek" vagy a multik polcaira...:))
még a végén az emberek újra rájönnének milyen is az igazi paradicsomíz és akkor nem vennék a holland egyenfajtát!:))
én kétfajtát is temesztettem idén ebből, egy bulgár "góliát" nevűt, aminek a rekordja egy 49 dekás volt, meg az olasz "marmande" aminek egy 57 dekás darab volt a legnagyobbja:)))
ízre formára hasonlóak, szerintem egy tőről nemesíthették a két fajtát.
Kedves Ági!
pár hete olvaslak, nagyon tetszik a blogod. lehetne egy kérdésem?
Több mint 1 hónapja mi is kaptunk ilyen paradicsomot. (fokhagymás-citromos-olívaolajjal locsoltam meg) Mennyei volt!!! Harcoltunk érte.
Sajnos a fajtája nevét nem tudom, sőt akitől kaptam (Balatonkenesén) ő sem tudja, azt mondta a helyiektől vett pár palántát.
Persze a piacon (Kmét) hiába kérdezem, keresem senki nem hallott róla...
Szóval esetleg valaki tudná a nevét? Vagy hogy hol lehet ilyet venni?
köszönettel: Anikó
Toma, a marmande francia fajta, amely Marmande városkáról kapta a nevét. Az olasz hasonló fajta a san marzano szerintem.
Igen, én is az ilyet szeretem, csak oly ritkán akadni rá.
A Culinarisban szokott lenni. Épp most vettem hogy eltegyem magnak...:-)
Mindenkinek köszönöm a hasznos hozzászólásokat! Gioia, holnap megkérdezem a kertésztől, hogy ez milyen fajta volt.
Neguilla, nem volt túl drága? Mármint a Culinarisban nagyon fel tudják srófolni az árakat még egy egyszerű baracknál is.
biopiacon is lehet kapni (csörsz utcai), szombat délelőttönként
Megkérdeztem, ez egy bolgár fajta. Általában bolgár óriás néven fut a palánta. Majd tavasszal érdemes keresni.
Köszönöm a választ, tavasszal keresni fogom!
üdv: Anikó
Gioia, hajrá! Majd meséld el az eredményt!
Megjegyzés küldése