Ezzel a két recepttel neveztem a Rosinante fogadó kecskesajtos receptversenyére. A receptekhez az Őrségi Ínyes manufaktúra kecskesajtjait használtam fel.
Kecskesajtos tejespite a caponata ölelésében - főétel
Húsmentes főétel, amelyben a friss, de erős ízű kecskesajt dominál. A tejespite lágy textúrája csak kiemeli az erőteljes zamatot, miközben a nyári zöldségekből összerotyogtatott raguban felfedezhető sokféle összetevő méltó kiegészítője. A ragu és a pite együtt mint köret és feltét funkcionál, de semmiképpen sem a hagyományos mintákat követve.
4 személy részére
Hozzávalók a tejespitéhez: 3 tojás, 3 tojás sárgája, 8 evőkanál liszt, 200 ml tejszín, 250 ml tej, 200 g friss kecskesajt, só.
Elkészítése: A tojásokat és a tejet robotgéppel elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is és homogén, de folyékony masszává dolgozzuk. Végül a kecskesajtot is belemorzsoljuk. A keveréket szuflé formákba vagy egy nagy tűzálló tálba öntjük. 190 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.
Hozzávalók a caponata raguhoz: 2 nagy padlizsán, 2 vöröshagyma, 8 paradicsom, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál mazsola, 1 evőkanál kapribogyó, 2 evőkanál apróra vágott olajbogyó, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje, só, olívaolaj.
Elkészítése: A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, a magják kikaparjuk és apróra kockázzuk. Felkockázzuk a padlizsánt és a hagymát is, a késünktől kitellő legapróbbra. Egy mély serpenyőbe olívaolajat löttyintünk és pirítani kezdjük a hagymát és a padlizsánt. Amikor kap egy kis színt, hozzáadjuk a paradicsomot, mazsolát és puhára főzzük. A még forró, de már elzárt tűzhelyen lévő raguba keverjük a többi hozzávalót is.
Kecskesajt fügével, mézzel, diós-fügés kekszen - desszert
Senki sem vádolhatja ezt a desszertet azzal, hogy szokványos volna. Még csak túl édesnek sem nevezhetném. Bár van rajta méz, mégis inkább a sajttálak hangulatát idézi a világa. Mindeközben meglepően harmonikus, minden hozzávaló a helyén van és tudja a dolgát.
12 kis adaghoz
Hozzávalók a kekszhez: 10 dkg puha vaj, 20 dkg finomliszt, 4 evőkanál méz, 5 dkg darált dió, 1 tojás, 15 dkg darált, friss füge. Egyéb hozzávalók: füge, diós kecskesajt, aromás méz, például gesztenyevirágból.
Elkészítése: A keksz hozzávalóit összedolgozzuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk kétkanálnyi adagokat, egymástól kicsit távolabb, mert a lágy tészta szétterül sütés közben. 180 fokos sütőben sütjük 15-18 percig. A kihűlt kekszekre teszünk 2-3 vékony fügeszeletet, 1 vékony sajtszeletet és megcsorgatjuk mézzel.
Kecskesajtos tejespite a caponata ölelésében - főétel
Húsmentes főétel, amelyben a friss, de erős ízű kecskesajt dominál. A tejespite lágy textúrája csak kiemeli az erőteljes zamatot, miközben a nyári zöldségekből összerotyogtatott raguban felfedezhető sokféle összetevő méltó kiegészítője. A ragu és a pite együtt mint köret és feltét funkcionál, de semmiképpen sem a hagyományos mintákat követve.
4 személy részére
Hozzávalók a tejespitéhez: 3 tojás, 3 tojás sárgája, 8 evőkanál liszt, 200 ml tejszín, 250 ml tej, 200 g friss kecskesajt, só.
Elkészítése: A tojásokat és a tejet robotgéppel elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet is és homogén, de folyékony masszává dolgozzuk. Végül a kecskesajtot is belemorzsoljuk. A keveréket szuflé formákba vagy egy nagy tűzálló tálba öntjük. 190 fokos sütőben 30-35 percig sütjük.
Hozzávalók a caponata raguhoz: 2 nagy padlizsán, 2 vöröshagyma, 8 paradicsom, 2 evőkanál borecet, 1 evőkanál mazsola, 1 evőkanál kapribogyó, 2 evőkanál apróra vágott olajbogyó, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem zöldje, só, olívaolaj.
Elkészítése: A paradicsomot forró vízbe mártjuk, lehúzzuk a héját, a magják kikaparjuk és apróra kockázzuk. Felkockázzuk a padlizsánt és a hagymát is, a késünktől kitellő legapróbbra. Egy mély serpenyőbe olívaolajat löttyintünk és pirítani kezdjük a hagymát és a padlizsánt. Amikor kap egy kis színt, hozzáadjuk a paradicsomot, mazsolát és puhára főzzük. A még forró, de már elzárt tűzhelyen lévő raguba keverjük a többi hozzávalót is.
Kecskesajt fügével, mézzel, diós-fügés kekszen - desszert
Senki sem vádolhatja ezt a desszertet azzal, hogy szokványos volna. Még csak túl édesnek sem nevezhetném. Bár van rajta méz, mégis inkább a sajttálak hangulatát idézi a világa. Mindeközben meglepően harmonikus, minden hozzávaló a helyén van és tudja a dolgát.
12 kis adaghoz
Hozzávalók a kekszhez: 10 dkg puha vaj, 20 dkg finomliszt, 4 evőkanál méz, 5 dkg darált dió, 1 tojás, 15 dkg darált, friss füge. Egyéb hozzávalók: füge, diós kecskesajt, aromás méz, például gesztenyevirágból.
Elkészítése: A keksz hozzávalóit összedolgozzuk, sütőpapírral kibélelt tepsibe teszünk kétkanálnyi adagokat, egymástól kicsit távolabb, mert a lágy tészta szétterül sütés közben. 180 fokos sütőben sütjük 15-18 percig. A kihűlt kekszekre teszünk 2-3 vékony fügeszeletet, 1 vékony sajtszeletet és megcsorgatjuk mézzel.
4 megjegyzés:
Mostanában terjednek az olyan kecskesajtok, amiknek u.úgy nincs íze mint egyes juhtúróknak! Résen kell lennünk!
Ezt meg itt kinyomtatom...
Most honnan szerezzek Nyíregyházán friss fügét??? Ez így kínzásnak minősül! :)
A másikat viszont elkészítem! Nagyon tetszenek!
Először azt hittem, a caponata olyasmi, mint a ratatouille, csak apróbbra vágva..De látom már, hogy különlegesebb....Izgalmas kombináció!
nagyon jól hangzik mindkét recept!:)
Megjegyzés küldése