

Annyira megtetszett Lajos Mari káposztás csigája a Nők Lapjában, hogy neki kellett látnom. Kicsit bonyolultnak tűnt, meg rengeteg hozzávaló kellett volna, úgyhogy nem tartottam be a receptet. Az én csigáim inkább oldalukra állított bucik lettek, kissé kifolyt töltelékkel, csálé, dülöngélő alakzatokban. Mégis befaltuk mind egy szálig, még úgy félig melegen, ahogy kiszedtem a sütőből. Sziszegve, kapkodva kóstolgattuk a kisült sajtot és alig vártuk, hogy kicsit meghűljön a tésztája. Tudom, tudom, hogy sokaknak hasfájást okoz a meleg kelt tészta, de mi nem ez a család vagyunk.
Káposztás buci
Hozzávalók a tésztához: 400 g kenyérliszt, 1 dl tejföl, 1-1,5 dl langyos víz, 1 csomag száraz élesztő, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 1 tojás, 2 evőkanál olaj. A töltelékhez: fél fej káposzta, 1 póréhagyma, 1 kanál olaj, 150 g gouda sajt, só, bors, szerecsendió, római kömény, köménymag.
Elkészítése: A tészta hozzávalóit összegyúrtam, jó alaposan átdolgoztam. Először kelt kb. 1 órát.
Addig megcsináltam a tölteléket. A hagymát meg a káposztát vékonyra csíkoztam, olajjal kikent serpenyőben párolni kezdtem, amikor üvegesedett, aláöntöttem fél deci vizet, lefedtem és puhára főztem. Lehúztam a tűzről, fűszereztem. Amikor kihűlt, belereszeltem a sajtot.
A megkelt tésztát átdögönyöztem és egy nagy téglalapot nyújtottam belőle. Rászórtam a tölteléket és feltekertem. A tekercset felkarikáztam és sütőlapra helyeztem. Még fél órát hagytam kelni, aztán 35 percig sütöttem az első 10 percben 200, majd 180 fokos sütőben.
Juj, ez kipróbálbivaló!
VálaszTörlésÓÓÓ nagyon jó lehet
VálaszTörlés