Oldalak

Pácolt padlizsán


Ez a padlizsán a kifordított változata annak, amit még a nyári grillezésre készítettem. Akkor a nyers padlizsánt pácoltam, most a megsütöttet.

Egy szép nagy darab padlizsán 2 végét levágtam, hosszában megfeleztem, a feleket pedig vékony félkörökre vágtam. A félköröket egyesével megsütöttem, olaj nélküli serpenyőben, hogy egy kis színt kapjanak és puhuljanak is. A padlizsánt tálra tettem, rendezgettem, szándékom szerint virágszerűre.

Ezzel öntöttem nyakon: 1 kanál gránátalma szirup, 1 kanál méz, 2 kanál szójaszósz, 1 kiskanál szezámolaj. A gránátalma adja a savanyúságot, a méz az édességet. A szójaszósz jó sós, a szezámolaj meg lekerekíti az ízeket, így lesz teljes az összhang. Természetesen jó alaposan megszórtam fahéjjal is, mert nekem az a padlizsán alapfűszere.

Ezt a receptet csak hard core padlizsán rajongóknak ajánlom, illetve azoknak, akik szeretik a keleti ízek izgalmas kavalkádját. Nem egy könnyen befogadható étel, nekem mégis a nyár egyik legjobban sikerült salátája.

6 megjegyzés:

  1. Tetszik, bár nekem még a fahéjat szoknom kell...
    Marináltan, bazsalikom-oreganós változatban rengeteget csináltam. Ez valóban keleti íz-ki is kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  2. A bazsalikomos-oregánós is jó lehet. Az olyan "olaszos".

    VálaszTörlés
  3. Ági, ez nagyon érdekes, kipróbálom.
    A gránátalmaszirup savanykás?? (Gyorsan megkóstoltam a grenadine-omat, de az inkább édes.)
    A fahéj is izgalmas rá, majd beszámolok!

    VálaszTörlés
  4. Na, én pont ilyen hardcore fan vagyok. Nálam is alap a fahéj, de mellé megy egy kis római kömény, chili is.

    VálaszTörlés
  5. Mamma, ebben a szirupban semmi édes nincs, teljesen savanyú. Biztos van több féle. Ez az arab fajta, nem koktálba való.

    Zsuzsi, a római kömény, chili is nagyon jó ötletek!

    VálaszTörlés
  6. Így már értem. A szirup szó zavart meg, ami ugye az édes, cukrozott kivonatot jelenti, néha nem is kivonat:), de koktélrajongóknál kötelező, de finom.
    Igen, ez a gránátalmakivonat ismerős, a kaukázusi konyhákban (főleg grúz, onnan ismerem) igen elterjedt ízesítő ill. fűszer, van is itthon:)

    Update: azóta elkészült (ilyen gyorsan:), remek, nagyon hasonlít ahhoz a mártáshoz, amit uborkához az Orienten is feltettem, ott banánbalzsammal működött :)), de gránátalmával is zseniális!
    Köszi!

    VálaszTörlés