Oldalak

Halak és halételek - nyereménykönyv



Még nyáron kezdőtött a történet, amikor részt vehettem a Metro vevőakadémián Szabó Péter halakról szóló gyakorlattal jó alaposan megfűszerezett előadásán. Aztán meghívtak a könyv bemutatójára is. Nagyon kellett ez a könyv, főleg az előadásban ránk özönlő hihetetlen információmennyiség után éreztem úgy, hogy semmi sem tudok a halakról. Pedig szeretem őket. Kifilézve, a tányéromon.
Szabó Péter egyébként Oceancowboy néven a weben is fellelhető, de Hoitsy György halbiológussal együtt jegyzett könyvük százszor tartalmasabb és összefogottabb információforrás, mint bármiféle blog.

A könyv a Magyarországon kapható összes édesvizi és tengeri hal bemutatásával kecsegtet. Mindezt 80 recepttel megspékelve. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban 40 tengeri és 20 évesvizi halat. Olyan ismerősöket, mint a harcsa, pisztráng, ponty vagy a lazac, tonhal, szardínia. És persze jönnek azok a halak is, amikről már hallottam, de még sose mertem nyers formában a konyhámba behozni, hogy aztán megküzdjek velük, például a kecsege, a vajhal, az angolna vagy a durbincs.
Szépen, abc sorrendbe rendezve sorakoznak egymás után a leírások, magyar, angol és latin megnevezések, élőhelyek, adatok és persze érdekességek. Egy-egy hal hirtelen érdekessé és ismerőssé válik, mint például az elhíresült pangasius, és kapunk hozzá egy ötletes elkészítési módot is.

Kétféle képpen lehet használni a könyvet: okosodásra és főzésre is. Nagyon jó bevackolni vele és csak lapozgatni, nézegetni, olvasgatni. Az illusztrációk szépek, a halakról készült akvarelleket kifejezetten szeretem.
A repcepteket én elsősorban ötletadónak tartom. Csodás alapanyagok lettek benne feldolgozva a megfelelő hozzáállással és komolysággal. Nekem csak az a bajom vele, hogy túlzottan éttermiszagú az egész. Nehezemre esik nekilátni egy-egy olyan receptnek, amelyhez legalább 4-5 edényt kell elhasználni, mártást sűríteni, alaplevet főzni és a végeredmény egyetlen étel lesz csak. Néha-néha persze biztos belevágok egy ilyenbe is, de addi elcsenem a pármai sonkába tekert halfilé ötletét meg a bazsalikomos-gyömbéres fűszervajban párolt kelkáposztáét.

Ha ti is szeretnétek szert tenni erre a könyvre, válaszoljatok itt kommentben csütörtök reggel 6-ig az alábbi két kérdésre:
Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?
Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?
A tenger egyéb gyümölcsei, úgyis mint rákok, csigák és puhatestűek, ezúttal nem játszanak. Koncentráljunk a halakra!
Csütörtök reggel kisorsolok és postázok egy példányt a szerencsésnek!

Sorsoltam: DSophie a nyertes. Kérek szépen egy e-mailt!

29 megjegyzés:

  1. Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?

    Keszeg

    Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?

    Ponty

    VálaszTörlés
  2. 1. lazac
    2. lazac/pisztráng

    VálaszTörlés
  3. Kösz a játéklehetőséget!

    1. Harcsa
    2. Lazacfilé

    VálaszTörlés
  4. szia,

    1. fogas, harcsa, lazac
    2. lazac

    VálaszTörlés
  5. 1. lazac, csuka
    2. pisztráng

    köszi.

    VálaszTörlés
  6. Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?
    fogas és pisztráng

    Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?
    lazac és tonhal

    VálaszTörlés
  7. 1. vajhal, pisztráng
    2. lazac, pangasius, tonhal

    VálaszTörlés
  8. 1. pisztráng, karácsonyi vacsorán nálunk hagyomány a sültcsuka (foghagymával, petrezselymmel, mustárral és fehérborral pácolva, de gyakrabban is enném :)
    2. oslić (a google tőkehalnak és csacsihalnak is fordította, pl. ezért is kellene épp nekem ez a könyv :D ), szardínia, tonhal, ponty, harcsa,

    VálaszTörlés
  9. szia,
    1) nem ismerem nagyon a halakat, de pisztrangot szivesen ennek barmikor
    2) szardella, tonhal

    VálaszTörlés
  10. 1. fogas, süllő
    2.fogas, süllő

    VálaszTörlés
  11. 1., Pisztráng
    2., Tükörponty

    VálaszTörlés
  12. 1. lazac, fogas
    2. tonhal, szardella

    VálaszTörlés
  13. 1/ Pisztráng
    2/ Ponty, lazac, pangasius, pisztráng, harcsa

    VálaszTörlés
  14. 1. Vörös tonhal, vajhal
    2. Lazac

    VálaszTörlés
  15. 1. harcsa
    2. ponty, tonhal
    /Gyenizse Violetta/

    VálaszTörlés
  16. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  17. 1.pisztráng
    2. tonhal és afrikai harcsa

    hanga

    VálaszTörlés
  18. Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?

    lazac, pisztráng, tonhal

    Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?

    ponty, törpeharcsa, lazac

    VálaszTörlés
  19. Melyik a kedvenc hal a tányérotokon, amit a legszívesebben ennétek?

    pisztráng, lazac

    Mi az a halfajta, ami a leggyakrabban kerül a tányérotokra?

    tőkehal, hekk, tonhal, pangasius

    VálaszTörlés
  20. 1. pisztráng, harcsa
    2. afrikai harcsa

    VálaszTörlés
  21. Kedvenc: Lazac
    Leggyakrabban: Afrikai harcsa

    VálaszTörlés
  22. Picit elcsúsztam a napokkal! Lényeg, hogy sorsoltam. DSophie a nyertes. Kérek szépen egy e-mailt!

    VálaszTörlés