Klári már évek óta hozta nekem a kóstolót a zakuszkájából, ami egyszerűen isteni volt. Nekem mindig úgy tűnt, hogy végtelenül bonyolult elkészíteni, de mint kiderült, csak az óriási mennyiséggel lehetnek gondok. Lévén, hogy ő tízkilós nagyságrendekben gondolkodik. A receptje is 7 kiló hozzávalót sorol fel, amit én jelentősen csökkentettem.
A lényeg, hogy minden hozzávalóból ugyanannyit, például 1-1 kilót kell venni: piros húsú paprikát, padlizsánt, zellert, almát, répát és hagymát. Illetve 1-1 liternyit a paradicsomléből és olajból.
Én a paprikát és a padlizsánt előre megsütöttem a sütőben, majd lehúztam a héját. A zellert, almát, répát nagy lyukú reszelőn lereszeltem, a hagymát pedig apróra vágtam. Kevés olajon pirítani kezdtem a hagymát, répát, egy idő után hozzáadtam az almát és zellert is. Végül felöntöttem paradicsomlével és puhára főztem. Hozzákevertem a paprikát és padlizsánt és az egész masszát durvára pürésítettem botmixerrel.
Még forrón üvegekbe szedtem és annyi olajat öntöttem rá, hogy befedje.
Mivel én csak egy üvegnyit csináltam, a hűtőben tartom, de elvileg lezárva, a kamrában tárolva egész télen csemegézhetnénk belőle. Sült húsokhoz, szendvicshez, tulajdonképpen szinte bármihez jól menő ételről van szó és télen mindig jól jön egy nagy adag zöldség.
Szia!
VálaszTörlésEz hasonló mint az ajvár?
Üdv mm.
Mimimama, a héten készítek egy nagy adag ajvárt is, szerintem az egy kicsit más: csak paprika és padlizsán kell bele.
VálaszTörlésjól hangzik az alma és a zeller benne!
VálaszTörlésHa több üveggel készíted, száraz dunsztba rakod?
VálaszTörlésNotburga, állítólag elég csak fejtetőre állítani a csatos üveget és hagyni, hogy kihűljön. A forróságtól belül vákum keletkezik.
VálaszTörlésÜzenet Kláritól: a 7 kilós adagba szokott egy kis kanálnyi szalicilt tenni, így biztos nem romlik meg.
VálaszTörlés