Csavarintottam egyet az amúgy is ellenállhatatlan és mennyei sajttortán. Készítettem már citromos cheesecake-et régebben, amerikai receptekből kiindulva, akkor azt gondoltam, hogy az a tökéletes. Most éppen ezt a mandulás tésztával készülő, fehércsokival dúsított csodát tartom a legjobbnak.
Nem darált kekszet, hanem egy isteni vajas tésztát tettem alá, ami igazából önmagában is megállja a helyét, mint keksz. Ebből a receptből indultam ki, ami kicsit sok lett ehhez a sajttortához, így amit csak úgy magában kisütöttem, pillanatok alatt falták fel a gyerekek.
Ennyi áradozás és lelkendezés után jöhet a recept is. Azt kell mondanom, hogy meglepően egyszerű. Tulajdonképpen csak össze kell keverni a 2 réteget és megsütni. A végeredmény felső fokához képest semmiképpen sem igényel túlságos erőfeszítéseket.
Mandulás-fehércsokis sajttorta
Hozzávalók a tésztához: 10 deka porcukor, 15 deka vaj, 12 deka liszt, 12 deka őrölt mandula.
Hozzávalók a krémsajt réteghez: 60 deka (4 doboz) Philadelphia krémsajt, 2 dl tejszín, 3 tojás, 20 deka fehér csokoládé.
Elkészítése: A tésztaréteghez összemorzsolom a hozzávalókat. A vajat felkockázom és addig dörzsölöm, amíg összeáll a tészta. Ha nem akarna egynemű masszává válni, lehet hozzá adni 1-2 kanál hideg vizet vagy akár 1 tojást is.
A tésztát egy kerek, kapcsos forma aljába nyomkodtam, amit előzőleg kibéleltem sütőpapírral. A kimaradt tésztából kis korongokat formáztam és 15 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ugyanígy elősütöttem a tésztaréteget is, csak ez után öntöttem rá a krémsajtos masszát.
A felső réteghez minden hozzávalót keverőtálba öntöttem. A csokit óvatosan, alacsony hőfokon olvasztottam fel, és csak akkor csorgattam a többihez, amikor a tojás, tejszín és krémsajt már jól összekeveredett. Ezt a keveréket ráöntöttem az elősütött tésztára és még 45 percig sütöttem.
Talán meglepő, hogy a felső rétegbe nem is tettem cukrot, nekem pont így savanykásan, majdnem sósan tetszett legjobban. A fehércsoki amúgy is olyan édes, hogy magában nem tudom megenni.
Tálaláskor adhatunk hozzá epret, málnát, akár lekvár, akár friss vagy fagyasztott formában.
Jól hangzik nagyon!
VálaszTörlésÉs az milyen jó (nekünk), hogy van megint neted! :o)
VálaszTörlésNagggyon jól hangzik!!! Mekkora tortaformában csináltad? Csak mert én 18 cm-esben szeretném, és a mennyiségeket akkor arányosítanám. Köszi! Zsuzsi
VálaszTörlésNagyon szép lett. Nemhiába híres ez a sütemény, finom, mindenki szereti, és tényleg nem nagy ördöngösség.
VálaszTörlésA tésztádat elviszem, én is hasonlót szoktam sütni alá.
Köszönöm nektek!
VálaszTörlésZsuzsi, lemértem, a forma átmérője 24 cm. A keksz biztos sok lesz, de a tölteléket szerintem nem nagyon kell lecsökkenteni, csak vastagabb lesz. Persze ha kiveszel egy doboz krémsajtot meg egy tojást, úgy is biztos jó lesz.
Csodálatos! :)
VálaszTörlésGuszta! Imádom a sajttortát!
VálaszTörlésKöszönöm, hogy lemérted! Már alig várom, hogy megkóstoljam :) Zsuzsi
VálaszTörlésAgi ez nagyon jol nez ki! Tetszik, ki fogom probalni!
VálaszTörlésEnnek a sajttortának a classic változata volt az, amit először megsütöttem tőled! :-)
VálaszTörlésazóta is ide járok!
Ezt is kipróbálom; nagyon szép a fotó---a tányér....a málnaszemek...