Oldalak

Soupe au potiron, chataignes et boudin noir


Ugye milyen jól hangzik franciául? Magyarul viszont ez sütőtökleves gesztenyével és véres hurkával. Így már kicsit meghökkentő, de engem ugyan nem tántorított el.

A Cuisine et Vins de France a kedvenc főzős magazinom. Francia. Nem mondhatnám, hogy beszélek franciául, de a konyhanyelvet értem, főleg mert a fotók alapján nem is nehéz beazonosítani a hozzávalókat.

Kétség kívül ez az egyik legjobb gasztro-lap, ha ezt lapozgatom a Good Food és társai csak halvány utánzatnak tűnnek és szinte látom az angol meg amerikai szerkesztők erőlködéstől kipirosodott arcát, hogy megteremtsék saját konyhai kultúrájukat. Miért van az, hogy a franciáknak ez olyan könnyedén, erőlködés nélkül megy? Hogy lehet az, hogy még a vaskos, parasztos receptjeik is olyan elegánsnak hatnak? Hogyan tudnak úgy beszélni az ételről, borról és konyháról, hogy az ámulatba ejt és elvarázsol, ugyanakkor sohasem unalmas és ismétlés-szagú?

Ennyi álmélkodás és ájult csodálat után jöjjön a recept.

Sütőtökleves gesztenyével és véres hurkával

Mi került a 4 személyes adagba? 300 g sütőtök, 1 kis fej hagyma, 1 zellergumó (eredetileg halványító zeller), 2 dl tejszín, 1 kisebb, kb. 15 dekás véreshurka, 10 dkg szemes, főtt, pucolt gesztenye, só, bors, szerecsendió.

Hogyan készült? A sütőtököt, hagymát, zellert megpucoltam, nagyobb darabokra vágtam és bő, sós vízben puhára főztem. Leszűrtem, a levét felfogtam, a zellert kivettem. A hagymát és a sütőtököt turmixoltam, hozzáadtam a tejszínt és annyi főzővizet, hogy kanalazható állagú legyen. A levest fűszereztem sóval, borssal, szerecsendióval.

A véreshurkát felszeleteltem, a gesztenyeszemeket félbe vágtam és mindenkettőt száraz serpenyőben megpirítottam. A tányérokra szedtem ezt a két "levesbetétet", majd köré öntöttem a sütőtök levest. Úgy szép, ha nem maszatolódik össze, mielőtt beremerítjük a kanalat.

Meglepő íze van, édes is meg sós is, de nagyon működőképes.

4 megjegyzés:

  1. Ez nekem nagyon tetszik. Igazából a francia konyhából pont a vaskosabb, egyszerűbb darabokat, a "falusi" ízeket kedvelem.
    Olyan jelentéktelennek tűnő, de mégis fontos nüanszokat visznek bele a főzésbe, és ettől olyan zseniálisak a receptjeik. Még ha néha kissé pancsosak is...

    VálaszTörlés
  2. gyönyörű!! nálam nyilván hurka nélkül, de nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  3. Egyet értek azzal, amit a francia konyhakultúráról, az ételekről írtál!Engem mindig lenyűgöz a könnyedsége, eleganciája,ötletessége, merészsége!
    Erre jó példa ez a leves is....

    VálaszTörlés