Oldalak

Xato

Egy igazán jó kis katalán saláta, olyan öntettel, ami nekem eszembe sem jutna. Igaz, csöppet bonyolult elkészíteni, viszont kalandos élményeket ígér az íze.

Mi kell hozzá? Nagy fej saláta, 1 kisebb zeller, maréknyi fekete olajbogyó, 2 paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, maréknyi mogyoró és mandula, 1 kiskanál őrölt piros paprika, egy csokor petrezselyem zöldje, só, olíva olaj és ecet.

Hogyan készül?A paradicsomot és a fokhagymát fél órára betesszük a sütőbe, és ha van grill funkció, akkor azt is rákapcsoljuk. A paradicsomnak puhára kell sülnie, a fokhagymának pedig némiképpen elpárolog az ereje. Időközben 3-4 percre forró vízbe tesszük a magvakat, majd ledörzsöljük róluk a héjat, ami így könnyen lejön. A sült paradicsomot kibújtatjuk a héjából, és a fokhagymával, mandulával, mogyoróval együtt a turmixgépbe tesszük. A péphez hozzákeverjük az őrölt paprikát, az apróra vágott petrezselymet. A sűrűségét a hozzáadott olíva olajjal szabályozzuk, olyan majonéz szerűen krémesnek kell lennie. Az ízét pedig némi sóval és ecettel fokozhatjuk, szájunk íze szerint.
Végül következik a saláta összeállítása: A zöldsalátát kisebb cafatokra tépkedjük, a zellert pedig a gyufához hasonló darabkákra vagdaljuk. Összekeverjük a piros öntettel és a tetejére sok-sok olajbogyót szórunk.
Önmagában, frissen pirított fehér kenyérrel vagy akár rántott husi mellé is kitűnő lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése