Maharaja Lounge, Budapest

Azt hiszem 98-ban voltam Bangalore-ban két hetet. Amikor hazajöttem vadul keresni kezdtem az éttermeket, ahol újrakóstolhatom az emlékeimet. Egyetlen helyet találtam a Maharadzsát a Bécsi úton. Mint kiderült 4 évvel korábban az Indiából származó tulajdonos, Jham Kulvinder Singh ugyanígy nem talált helyet, ahol jóféle hazait ehetett volna, így megcsinálta magának és nekünk. 




Azóta már elég sok helyen lehet elég jó indiait enni a városban, de azt kell mondjam sohasem árt egy újabb, megbízható címet bevésni a listára. Tehát mostantól a Nagymező u. 41-et is érdemes számításba venni. 



Miközben a mangó lassit kortyolgatja az ember lánya, beszippantja az összetévesztetetlen illatokat és figyeli az üvegfal mögött szorgoskodó szakácshadat, saját maga alkothatja meg vacsoráját. 

A Maharaja Lounge egy merőben új koncepcióval indít: te magad állítod össze, amit megeszel. Persze nem a saját kezeddel, hanem inkább az ízléseddel. Kapsz egy listát, aztán ixelsz. Pont mint egy pizzánál... ahogy a tulajdonos kamasz fia megjegyezte. Először kiválasztod, hogy milyen húst (csirke, bárány, marha, hal vagy rák) és milyen zöldséget (23 fajta) ennél, aztán az egészhez passzintasz még egy szószt is. Plusz még a csípősséget is egy lágytól az "ördögig" tartó skálán jelölheted. A variációk körülbelül végtelenek, és biztos lehetsz benne, hogy pont olyat kóstolsz, ami fogadra való. 
Én például nagyon szeretem, ha nem túl csípős az ételem és inkább a többi fűszert érzem. A fűszerek fontosságáról is kaptunk tegnap egy kis ízelítőt. Mint kiderült kurkuma nélkül nincs étel, de élet se. Tegyetek mindenbe ezentúl kurkumát és sokkal egészségesebbek lesztek. A pasik viszont vigyázzanak a friss korianderrel, mert hűtő hatású és mint ilyen csökkenti a potenciát. ;)



A mixembe végül a legnagyobb és kihagyhatatlan kedvenceim kerültek: bárány és csicseriborsó. Korma mártással természetesen. Ez egy kesudiós-kókusztejes currymártás, édeskés, fűszeres és isteni! De nagyon finom volt még a vöröses színével tüzességére utaló Tikka Masalával megbolondított csirke és a spenótos okra is. Mivel a 15 féle-fajta szószt képtelenség egyszerre végigkóstolni, vagy nagyobb társasággal kell menni vagy többször, jó sokszor visszatérni. 



Egyébként természetesen van "rendes" étlap is, ha valakinek vannak jól bevált kedvencei, akkor választhatja azokat. Említést érdemelnek még az előételek, mindenféle bundás zöldségek (pakora) meg a kis töltött batyuk (szamosza) és a hozzájuk kínált fűszeres szószok is. Kóstolgatni, ismerkedni, megszokni a fűszereket egyszerűen tökéletes lehetőség. 
És említettem már a mangó lassit? Az egyszerűen kötelező! Mondjuk van egyébként házi szörp is, ami szintén kihagyhatatlan, mangó, hibiszkusz vagy az első hallásra bizarr, de egészen finom tamarind ízzel. 



Mondom én, hogy ebből lesz még pár visszatérés, nem nagyon tudok egyértelmű kedvencet hirdetni. :)

Nincsenek megjegyzések: