Pancs - Vadiúj piac az Élesztőházban


Lassan már mindenhol lesz egy új termelői piac, csak valahogy a 11. kerület maradt eddig ki ebből a romkocsmás-romkávézós-piacozós körből. Oké, van nekünk is jó piacunk, de elég kevés ott az igazán különleges termelő. 
Egészen a 9. kerületig, ott is a Tűzoltó utca 22-ig kellett mennem, hogy igazi izgalmakat találjak. Vasárnaponként ugyanis itt, egy udvar mélyén eldugva vár mindenkit Budapest legújabb termelői piaca a Pancs-reggeliző és piaci alkalom. És micsoda termelőket sikerült magukhoz csábítani! Engem sikerült lenyűgözniük, jól be is vásároltam, persze csak miután végigkóstoltam a kínálatot. 




A legnagyobb szerelmem a csírák.hu néven futó „élő ételeket” előállító vállalkozás. Ők nem sütnek-főznek, hanem csak kíméletesen aszalnak. Így állítják elő a jobb híján kenyérnek nevezett, de egyébként zöldségekből készülő rágcsáikat. Isteni fűszerezésük, és már édes muffin is található a kínálatban.


De ami a legnagyobb döbbenet volt, azok a sütemények. Mesés, gazdag tökéletes süti-élmény, mindközben kizárólag nyers gyümölcsök, magok, csokoládé és kókusz felhasználásával készülnek. Még mindig nem térek magamhoz, hogy mennyire csodás volt a zserbó-kocka!!!
Ami a legrosszabb az egészben, hogy a csírák.hu pécsi illetőségű, így csak ritkán lehet hozzájuk jutni Budapesten. Remélem odaszoknak majd a piacra. Egyébként fantasztikus a felfogásuk is, ahogy olyasmit mondanak, hogy ők megértik, ha van akinek a szervezetének szüksége van a húsra is. Mikor hallottatok ilyesmit legutóbb egy nyers ételben utazó vegántól?

Ha pedig szóba kerültek a húsok, nagyon izgalmas, paprikamentes kolbászokat is kóstoltam. Egy tökmagos és egy aszalt paradicsomos haza is röppent velem. Ha szeretitek a toszkán stílusú, fehér szalámikat, kolbászokat, akkor a Kiss Húsműhely finomságai nektek valók. Ahogy az várható, ezek az ízek sok-sok hosszú kísérletezés eredményei, és természetesen nagyon-nagyon finomak is. Persze volt hagyományos sonka meg tepertő is.



Húsos vonalon volt egy másik meglepetés is: csirke. De még milyen csirke! A fekete lábú csirkét csak hírből meg francia filmekből ismerem, de a Beregi Tiszahátról származó Alemitta vállalkozás pont ilyeneket tart. A csirkék szabadon, boldogan éldegélnek, zöldet is esznek és inkább búzát, mint kukoricát kapnak. A bakancslistámra minden esetre feljegyeztem egy ilyen jószágnak a megsütését megfelelő körülmények között.
Addig is nagy élvezettel kóstoltam a rilettet, természetesen csirkéből, illetve a döbbenetesen jó patét, amelyben csirkehús, csirkemáj olvad össze a vajas tészta és a szalonnaszelet ölelésében. Hozzá pedig még meggymártás is jár. Mennyei!



Az  etyeki Bodor Birtoktól a házi mustárokra esett a választásom. Pont olyan kellemesen csípős-savanyú, de nem egyáltalán nem maró ízű. Tökéletes lesz grillezéshez pácolásra, illetve a nagy kedvencem a tejszínes-mustáros csirkemell készítéséhez. Tárkonyos, illetve citromos ízesítésűt hoztam haza. Mindkettőben nagy kellemes a fűszerek hatása.



Vettem még némi gyümölcsöt is és ha több időm és több kezem lett volna, akkor hozhattam volna haza mézet vagy mézes termékeket, szörpöt, paradicsomlét, francia sütiket, sajtokat is rengeteg félét. Lehet, hogy még pici ez a piac, de minden termékből a legjavát sikerült oda csábítani.

Közben a Budapest Bike Maffia csapta cukkinis lecsót főzött, amelynek eladásából támogatásokat gyűjtenek, illetve az el nem fogyó készleteket hajléktalanok ehetik meg. Akinek van ideje, be is állhat szeletelni, kavarni. 


Nagyon fáradt és szomjas piacozók jóféle kávékat iszogathatnak a Rengeteg Romkaféban, illetve később a borkóstolás is szóba jöhet a szintén itt található Vinopiano Borbárban. :) 

Ilyen az igazi kerek és teljes piacélmény, isteni termékekkel! 

Nincsenek megjegyzések: